‘Amed Ahmed’in cinayeti aydınlatılsın’ kampanyası

Alman polisinin işgüzarlığı sonucu haksız yere gözaltına alındıktan sonra hücresinde çıkan yangında hayatını kaybeden Kürt genci Amed Ahmed’i ölümünde payı olanların yargılanması için kampanya başlatıldı.

Almanya’nın Kleve kentindeki cezaevinde 2 ay haksız yere tutulan ve 17 Eylül 2018 günü hücresinde çıkan yangında ağır yaralanan Efrînli genç Amed Ahmed, 29 Eylül günü tedavi gördüğü Bochum’daki hastanede yaşamını yitirmişti.

Ahmed’in cinayetindeki bütün karanlık noktaların açığa çıkması ve olayda payı olan Alman yetkilerinin yargılanması için bir kampanya başlatıldı. Sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen kampanyada toplanılacak paralar söz konusu hukuki süreç için kullanılacak.

KAMPANYANIN HEDEFİ 10 BİN EURO

“gofundme.com” adlı internet sitesinde başlatılan kampanyada hedef öncelikli olarak 10 bin Euro para toplamak. Birkaç günde 2 bin Euro bağışın yapıldığı kampanyada Efrînli genç Amed Ahmed’in ailesinin maddi koşullarına dikkat çekildi. Olayın nasıl cereyan ettiğine ilişkin ayrıntılı bilgiler verilen kampanyada devamla şu çağrı yapıldı:

“Ahmed ailesi hukuki süreçteki masrafları karşılamayacak durumda, öncelikle avukat masraflarının karşılanması ve bağımsız bir bilirkişi heyetinin maddi olarak desteklenmesi gerekiyor. Olayın aydınlanması için Ahmed’in ailesi bütün dosyayı görmeli. Bunun için de öncelikli olarak ailenin dava açması gerekiyor.”

Kampanyada toplanılacak paralardan arta kalanlarla Amed Ahmed’in unutulmaması için kamuyu yararına yapılacak çalışmalarda kullanılacağı belirtildi. Kampanyanın çağrıcıları arasında şu kuruluşlar var; “ISD-Bund e.V.”, “Antirassistisches Bündnis Tribunal NSU-Komplex auflösen”, “Ron Manheim und Thomas Ruffmann vom Haus der Begegnung - Beth HaMifgash e.V. in Kleve” ve “Initiative in Gedenken an Oury Jalloh”.

CEAZEVİ İDARESİ YARDIM ÇAĞRISINI ES GEÇMİŞ!

Geçtiğimiz Temmuz ayında Kuzey Ren Vestfalya (NRW) polisi Efrînli genci Amed Ahmed’i Hamburg polisinin talebi üzerine gözaltına almıştı. 26 yaşındaki Ahmed polise verdiği ifadede hiç Hamburg’a gitmediğini ve polisin yönelttiği suçlamalarla ilgisinin olmadığını anlatmaya çalıştı.

Ancak iki yıldan bu yana mülteci statüsünde bulanan Ahmed ne polise ne savcıya ve ne de cezaevi yönetimine derdini anlatamadı. Taa ki 17 Eylül akşamı Düsseldorf yakınlarındaki Kleve kentinde bulunan cezaevinde tutulduğu hücrede çıkan yangında ağır yaralanmasına kadar.

Güvenlik birimlerinin soruşturmasını genişletmesi ardından Hamburg polisinin hırsızlık suçundan aradığı kişinin Malili Amedy Guira olduğu anlaşıldı. Hiçbir şekilde ne yüz rengi ne de diğer bilgileri Malilili mülteciye benzemeyen Kürt genci haksız yere 2 ay cezaevinde tutulmuştu. Kendisine yapılan haksızlık ortaya çıktığında ise Amed Ahmed tedavi gördüğü Bochum’daki hastanede 5 Ekim günü yaşamını yitirmişti.

ANF’ye bilgi veren baba Zahir Ahmed “Polisin nasıl böyle bir yanlışlık yaptığını aklımız almıyor. Oğlumun siyasi nedenlerle ve keyfi şekilde gözaltına alınıp cezaevine atıldığını düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Zira Hamburg savcılığının iki kez “Gözaltındaki şahıs Amedy Guira mı?” diye talepte bulunduğu, ancak Ahmed’i gözaltına alan NRW polisi talebi yanıtsız bırakmıştı. NRW eyaletinde skandala dönüşen olayda geçtiğimiz günlerde yeni ayrıntılar da ortaya çıkmıştı.

Ahmed’in hücresinde yangın çıkmasının hemen ardından iki kez yardım butonuna bastığı, ancak cezaevi idaresinin bu çağrıyı dikkate almadığı savcılığın soruşturma dosyasında yer almıştı. Gardiyanların neden yardım butonunu dikkate almadıkları konusunda ise kendilerini şöyle savunmuşlar: “Yardım alarmına dikkat çekmek için bastığını düşündük.”

Kampanya hakkında bilgi almak isteyenler veya yardımda bulunmak isteyenler şu internet adresini tıklayabilir:

https://www.gofundme.com/rechtskosten-amad