Amed’de 25 açlık grevcisi sürüklenerek gözaltına alındı

Amed’de kadın hareketin TJA aktivistlerinin üç günlük açlık grevi başlattığı HDP İl binasına polisler tarafından baskın düzenlendi, en az 25 kadın gözaltına alındı.

Açlık grevi Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti 20'yi aşkın kadın tarafından yürütülüyor. Açlık grevindeki HDP’li vekil Leyla Güven’e destek ve Öcalan’a yönelik tecridi protesto amacıyla yapılan açlık grevine polis saldırıda bulundu.

Üç günlük açlık grevinin başlatıldığı HDP Amed İl binası polislerce kuşatmaya alındıktan sonra baskına konu oldu.

TOMA ve zırhlı araçlar eşliğinde yüzlerce polis, binaya giriş ve çıkışları kapattı. Yerel saatle 16.30’da yapılan baskı sırasında kadın eylemciler zılgıt çekerek “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganını attı.

Vedat Aydın Konferans Salonu’nda arama yapılırken, polis salondaki pankartlara el koydu.

Baskının hukuksuz olduğunu belirten HDP’li yöneticilerle polisler arasında tartışma yaşandı.

Polis saldırısında 25 kadın gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 80 yaşındaki, soy adı öğrenilemeyen Barış Anneleri Meclisi üyesi Makbule’nin de olduğu öğrenildi. Kadınlar sürüklenerek gözaltına alındıkları gözlendi. Polislerin kadınlara şiddet uyguladığı da görüldü.

Alınan bilgilere göre gözaltına alınan çoğu kadının ayakkabılarını dahi giymelerine izin verilmedi.

Polis ablukasının sürdüğü HDP Amed İl Örgütü binası önüne gelen TJA'lı kadınlar, gözaltıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

80 YAŞINDAKİ ANNE SÜRÜKLENEREK GÖZALTINA ALINDI

Açıklamada ilk konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Naşide Toprak, sabah saatlerinden itibaren il binalarının yoğun bir polis ablukasında olduğuna dikkat çekti.

80 yaşındaki bir annenin sürüklenerek gözaltına alındığını ifade eden Toprak, "Ayakkabısız bir şekilde 80 yaşındaki anne sürüklenerek gözaltına alınıyor. Bu nasıl bir vicdandır" dedi.

Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Toprak, tecrit kaldırılıncaya kadar eylemlerinin devam edeceğini vurguladı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun da polis saldırısına tepki göstererek, Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Gözaltına alınan 25 TJA'lı kadının götürüldükleri Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltı süresince de açlık grevini sürdürecekleri öğrenildi.