Andrea Wolf memleketi Münih’te kitlesel gösteriyle anılıyor

PKK gerillası Andrea Wolf’un şehadetinin 20. yılı nedeniyle bugün Almanya’nın Münih kentinde kitlesel bir gösteri düzenlenecek.

23 Ekim 1998 yılında Van’ın Çatak ilçesindeki bir çatışmada şehit düşen PKK gerillası Andrea Wolf’un (Ronahi) şehadetinin yıldönümü nedeniyle Almanya’da anma etkinlikleri sürüyor.

YAJK üyesi olan enternasyonalist devrimci Wolf, bugün memleketi Münih’te düzenlenecek kitlesel gösteriyle anılacak. Wolf’un Almanya’nın Türk ordusuna verdiği silahlarla katledildiğine dikkat çekmek için gösteri “Alman silah ihracatını durdurun” adıyla gerçekleşecek.

Ancak Münih’te birçok kuruluş ve organizasyonun bir araya gelerek oluşturduğu “Efrîn’den elinizi çekin” platformu tarafından organize edilecek gösteri öncesinde Alman polisinden yasak geldi. Polis, gösteride Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının açılmasını yasakladıklarını bildirdi.

Gösterinin organizatörlerinin ise yasağa karşı dün mahkemeye başvurdukları öğrenildi. Yasağın Erdoğan rejimine diz çökmesi anlamına geldiğini belirten organizatörler, polisin ifade özgürlüğünü tanıyan Alman anayasasının 5. maddesinin ihlal ettiğine dikkat çektiler.

Birçok kurum ve kuruluşun destek verdiği gösteri ise bugün saat 13.00’te Münih kent merkezindeki “Marienplatz”da başlayacak.

ANDREA WOLF KİMDİR?

Münih doğumlu Andrea Wolf, 1997 yılının başında Kürdistan’a giderek PKK saflarına katıldı. Kürdistan dağlarında “Ronahi” ismini aldı. Ronahi ismi özellikle seçmişti, bu isim 1994 Newrozu’nda Alman devletinin baskı ve yasaklamalarını protesto etmek için arkadaşı Nilgün Yıldırım (Berivan) ile bedenini ateşe veren Bedriye Taş’ın kod ismiydi.

23 Ekim 1998’de Van'ın Çatak ilçesi kırsalında çıkan çatışmada sağ yakalandıktan sonra katledilen 33 yaşındaki Wolf, 41 PKK militanı ile birlikte toplu mezara gömüldü. Eylül 2013'te ise Çatak'ın Andiçen (Kelahêrê) köyünde açılışı yapılan bir anıt mezarlığına Türk devletinin engellemelerine rağmen “Ronahi Şehitliği” adı verildi.

Ancak Türk ordusu 2015 yılında Andrea Wolf'un adının verildiği ve Wolf'ün anıt mezarının bulunduğu "Ronahî Şehitliğini" bombalayarak yıktı. Savaş uçakları ve helikopterlerce havadan yapılan bombardımanda yerle bir edilen anıtın yanı sıra cami ve misafirhane olarak kullanılan yapılar da yıkıldı.