AP'de 'Dersim' toplantısı: Orman yangınları kınandı

AP'deki siyasi gruplar, AKP rejiminin Dersim'de çıkardığı yangınları kınadı ve Türk hükümetine kurumsal tepki gösterilmesini istedi.

Dersim ve Kürdistan’ın farklı yerlerinde Türk devleti tarafından çıkarılan orman yangınları, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 'Türkiye'deki Kürt bölgelerinde orman yangınları' başlığıyla gündeme geldi.

AP'nin eski Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebeca Harms, Sol Birlik Grubu adına Miguel Urban Crespo ve Sosyalist Grup'tan Costas Mavrides’in organize ettiği basın toplantısına HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru da konuşmacı olarak davet edildi. Doru, şunları söyledi: "Bölgede Türk hükûmetinin askeri bombardımanlarından kaynaklı orman yangınları yeniden başlatıldı. TC, Kürdistan bölgesinde eskiden olduğu gibi bugün de 'yerle yeksan etme politikası' uyguluyor. Bu orman yangınları da bu uygulamanın sonucu. Bu çok vahim durum karşısında ne Türkiye’de basın, ne uluslararası basın haber yapıyor. Fakat AB ve AP, diğer Avrupa kurumlarının buna karşı sessiz kalmamaları gerekirdi. Beklentimiz, bu durumu incelemeleri ve gerekli tepkiyi muhatapları TC hükûmetine iletmeleridir."

'KÜRTLERİN BAŞARILARI ENGELLENMEK İSTENİYOR'

Miguel Urban Crepo, Türk yetkililerinin Kürtlerin başarılarını engellemek için 'cezalandırma politikası' uyguladığını belirterek, "Bunu şiddetle kınıyoruz ve AP ile AB'nin de kurum olarak tepki göstermelerini bekliyoruz" dedi.

Urban Crespo da, "Zaten insan haklarının geneli çiğneniyor, basın ve ifade özgürlüğü ayaklar altında, AB’nin buna karşı tepki göstermesini beklememiz en doğal hakkımızdır" diye belirtti.

'MALİ YARDIMLAR DONDURULMALI'

Crespo, şöyle devam etti:

"AP bir açıklama yapmalı, üyelik ve uyum fonları dondurulmalı, bütün mali yardımlar dondurulmalı, eğer mali yardım verilecekse de bunlar insan haklarının geliştirilmesi, Kürt halkının politik haklarının kabul edilmesi için verilmeli. Erdoğan’ın bu sistematik hak ihlalleri, Kürt halkına yaptıklarını durdurulana kadar, Türkiye ile ilişkiler sadece bu düzlemde olmalı.”

'PEŞİNİ BIRAKMAYIZ'

“Biz Sol Grup olarak bunun peşini bırakmayız” diyen Crespo, şunları ekledi: “AP'nin bünyesinde yer alan diğer partilerin de bu konuda açık tavır koymalarını isteyeceğiz. Yeşiller Grubu bu konuda duyarlı, fakat AP raportörü, Sosyalist Grup’un bu konu üzerine daha aktif durmasını sağlamalıyız."

Gelen sorular üzerine Doru, AB ve üye devletlerin, Türkiye'ye mültecileri karşılaması için prim vermemesini isteyerek, "Suriye’deki genel ve bölgesel demokratikleşme için somut bir politik duruş sergilemeli" dedi.