AP’de Efrîn’i işgal girişimine sert tepkiler

AP’de yapılan Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve Efrîn işgaline yönelik tartışmalarda söz alan onlarca parlamenter işgalin son bulması çağrısı yaparken, AB Yüksek Temsilcisi Mogherini’den de uyarılar geldi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Türkiye konulu tartışmalarda Avrupa Birliği’nin (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye de sert eleştiriler yöneltildi.

MOGHERİNİ: EFRİN’E SALDIRI TÜRKİYE’Yİ DAHA GÜVENLİ YAPMAZ

Tartışmaların başında söz alan Federica Mogherini, Türkiye’nin adaylığına değinirken, bu ülkeyle diyaloğun devam ettiğini söyledi. İnsan haklarındaki kötü tandansın devam ettiğini ve bazı iyileşmelere rağmen ihlallerin arttığını vurgulayan Mogherini, gazetecilere ve muhaliflere yönelik tutuklamalar ile yargı bağımsızlığı ihlallerini örnek gösterdi.

AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir normalleşme olduğunu söyleyen Mogherini, Türkiye’nin terörizmle mücadele ve mülteciler konusunda önemli katkılarının olduğunu savundu. Mogherini, Türkiye ile diyaloğun sürmesinin önemli olduğunu iddia etti.

Efrîn’e yönelik saldırıların binlerce kişinin göç etmesine yol açtığını belirten Mogherini, çatışmaların Suriye’nin iç dengelerine etkilerinin olacağını ve bunun siyasi çözümü geciktirebileceği uyarısında bulundu.

Suriye’ye yönelik tüm çabaların Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki Cenevre müzakerelerinde olmasını isteyen Mogherini, Efrîn’deki işgal girişiminin Türkiye’yi daha güvenli yapmayacağını da vurguladı. Mogherini, Türkiye’nin Kürtler yerine terör örgütlerine odaklanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Astana’daki anlaşmanın Kuzey Suriye’yi de kapsaması gerektiğini savunan Mogherini, Suriye’de kalıcı bir çözümün ancak ülkenin tüm bileşenlerini içermesi şartıyla başarılı olacağına dikkat çekti. Mogherini, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gereğine işaret etti.

PARLAMENTERLERİN NEREDEYSE TÜMÜ EFRİN İŞGALİNE KARŞI AB’Yİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Mogherini’nin konuşması ardından farklı gruplardan söz alan onlarca parlamenterin neredeyse tümü Efrîn işgaline karşı çıktıklarını vurgularken, sivil katliamlarına karşı acilen harekete geçilmesini istedi. Kimi parlamenterler ise, Türkiye’ye yönelik son 4 yılda benzeri tartışmaların hep yapıldığını ve artık ekonomik yaptırımlar dahil icraatın gerekli olduğunun altını çizdiler.

PİRİ’DEN MOGHERİNİ’YE SERT ELEŞTİRİ

Tartışmalarda söz alan Hollandalı parlamenter Kati Piri, tutuklu gazetecilerin isimlerini saydığı konuşmasında, Türkiye’de 15 Temmuz sonrasında binlerce kişinin cezaevine konduğunu hatırlattı. Piri, hükümeti eleştiren tüm muhaliflerin terörizmle suçlandığını belirttiği konuşmasında, Efrîn işgaline karşı çıkan 500’ün üzerinde kişinin gözaltına alınmasını örnek gösterdi. Piri, Ahmet Altan’ın tahliyesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerel mahkemece uygulanmamasına da dikkat çekti.

Piri, Federica Mogherini’ye yaptığı çağrıda acilen harekete geçilmesini isterken, Avrupa’nın savunduğu değerlere Erdoğan Türkiye’sinin de saygı göstermesi baskı yapması gerektiğini vurguladı.

İngiliz Muhafazakar Parti üyesi Charles Tannock da, Türkiye’nin kesinlikle Erdoğan’la AB’ye giremeyeceğini vurguladığı konuşmasında, DAİŞ’e karşı halen mücadele eden Kürt savaşçıların ‘terörist’ olarak lanse edilmesine tepki gösterdi.

“TÜRKİYE OTOKRASİ Mİ DEMOKRASİ Mİ OLMAK İSTEDİĞİNE KARAR VERMELİ”

Erdoğan’ın Türkiye’yi giderek daha fazla Avrupa değerlerinden uzaklaştırdığını söyleyen Alman liberal parlamenteri Nadya Hirsch, ifade özgürlüğünün yok edildiğine dikkat çekti. Türkiye’nin AB’ye üyeliği için hükümetin istekli olması gerektiğini söyleyen Hirsch, buna yönelik hiçbir işaret olmadığını vurguladı. Hirsch, Türkiye ile müzakerelerin son bulması gerektiğini söylediği konuşmasında “Türkiye bir otokrasi mi yoksa değerler ülkesi mi olmak istiyor” diye sorulmasını istedi. Hirsch, Efrîn’e yönelik işgalin son bulması çağrısı yaptı.

‘TÜRKİYE TAHAMMÜL SINIRLARINI ZORLUYOR’

Tartışmalarda söz alan Kıbrıslı parlamenter Takis Hadjigeorgiou ise, artık beklentilere girilmemesini istediği konuşmasında, Erdoğan’ın eleştirileri dikkate almadığını söyledi. Erdoğan’ın Efrîn işgaline karşı çıkan Kıbrıs’taki Afrika gazetesine yönelik şiddet çağrısı sonrasında bu gazetenin saldırıya uğradığını hatırlatan Hadjigeorgiou, Türkiye’nin artık tahammül sınırlarını zorladığını vurguladı. Hadjigeorgiou, aksi halde Türkiye’ye ilişkin pozisyonun gözden geçirilmesini istedi.

SİLAH SATIŞLARI DURDURULMALI

Türkiye’de birçok kesimin haklarının sınnırlandığını dile getiren İsveçli parlamenter Bodil Valero, Türkiye’ye silah satışlarının durdurulmasını istedi. Türkiye’de ‘Terörizmle mücadele’ adı altında önüne gelenin içeri atılabildiğini söyleyen Valero, “Efrîn’e yönelik saldırı izah edilemez. Bu saldırıların terörizmle mücadeleyle alakası yoktur” diye konuştu.

“Erdoğan kadın ve çocukları katlettiğini nasıl izah edebilir?” diye soran Valero, Türkiye’ye yönelik silah satışlarının durdurulmasının bir seçenek olabileceğini söyledi. Valero, “Erdoğan’a istediği herşeyi vermemeliyiz” diyerek tepki gösterdi.

‘DAHA NE KADAR FELAKET YAŞANMASI GEREKİYOR?’

İtalyan parlamenter Fabio Massimo Castaldo da, Efrîn’deki bombardımanlarda şimdiye kadar yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Erdoğan’ın Vatikan ziyaretinin ekonomik çıkarlarla açıklandığını söyleyen Castaldo, “Harekete geçilmesi için daha ne kadar felaket yaşanması gerekiyor?” diye sordu. Darbe sonrasında insan hakları ihlallerinin arttığına da değinen Castaldo, Türkiye’deki demokrasi yanlılarının desteklenmesi çağrısı yaptı.

‘İKİ NATO ORDUSU KARŞI KARŞIYA GELEBİLİR’

Türkiye’nin Efrîn’e saldırdığı operasyonunun yaratacağı tehlikelere dikkat çeken Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı Grubu üyesi Hollandalı parlamenter Marietje Schaake, NATO’nun iki büyük ülkesi Türkiye ve ABD’nin ordularının Suriye’de karşı karşıya gelebileceği uyarısında bulundu.

‘EFRİN YALNIZ DEĞİLDİR’ YAZILI PANKARTLA KONUŞTU

“Efrîn yalnız değildir” yazılı pankartla konuşmasına başlayan Fransız parlamenter Marie-Christine Vergiat da, Efrîn’e yönelik işgale sert tepki gösterdi. Vergiat, AB’nin derhal harekete geçerek sivillerin yaşamını yitirdiği saldırılara son verilmesini istedi.

NATO SİLAHLARIYLA SİVİLLER KATLEDİLİYOR

Efrîn’deki saldırıların tahammül edilemez olduğunu dile getiren Avusturyalı parlamenter Josef Weidenholzer, Kürt sorununa ancak siyasi çözüm olabileceğini vurguladı. Weidenholzer, NATO silahlarıyla sivillerin katledilemeyeceğini söylerken, sivil katliamlarının son bulması çağrısı yaptı.

‘YPG’Yİ TERÖRİST OLARAK GÖRMÜYORUZ’

Çek Parlamenter Jaromir Stetina ise, NATO üyesi bir müttefiklerinin Efrîn’e saldırarak suç işlediğini söylediği konuşmasında, YPG için “biz bu güçleri terörist olarak görmüyoruz” diye konuştu. Stetina, “sadece Türkiye’yle statükoyu korumak için bu insanları yalnız bırakamayız” diye uyardı.

İtalyan parlamenter Pier Antonio Panzeri, Türkiye ile tüm anlaşmaların gözden geçirilmesini isterken, Almanya’dan Rebecca Harms, Efrîn’e saldırının ‘bölgede bir ateş çemberine yol açabileceğini ve bunun Türkiye’yi de sarabileceği uyarısında bulundu.

Slovakya’dan muhafazakar parlamenter Branislav Skripek ise, Türkiye’nin El Kaide bağlantılı gruplar olmak üzere terörist çetelere destek verdiğini bildiklerini söyledi.

JOHANNES HAHN YİNE YUVARLAK SÖZLERLE GEÇİŞTİRDİ

AB’nin Genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn’ın parlamenterlerin taleplerine karşı oldukça özenle seçilmiş sözler kullandığı görüldü.

Parlamenterlerin tümünün Türkiye’ye yönelik kaygılarının olduğunu gördüğünü söyleyen Hahn, Türkiye’nin hukuk devleti alanında adım atması gerektiğini söyledi. Kürt sorununun politik çözümünün gereğine işaret eden Hahn, Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarına uymasını istedi. Ancak Hahn’ın Efrîn işgalini ismen anmaması dikkat çekti.