AP önünde tecride karşı eylem

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde dördüncü kez düzenlenen Çarşamba eyleminde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve açlık grevi eylemleri karşısında Avrupa kurumlarının sessizliği protesto edildi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de onlarca kişi, ellerinde Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu sarı renkli flamalarla bir araya geldi. Öcalan üzerindeki tecrit ve açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla yapılan eylemde, özellikle Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Parlamentosu (AP) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) sessizliğine tepki gösterildi. Son dört haftadır her Çarşamba günü AP önünde eylem yapılıyor. 

“Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Sessizliğiniz suç ortaklığınızdandır” şeklinde sloganların atıldığı eylemde, açlık grevi eylemcileri ve Öcalan üzerindeki tecridi anlatan pankartlar açıldı.

AYDAR: BAŞARACAĞIZ

Eyleme katılarak bir konuşma yapan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, daha fazla direnişe çağırdı. 

Özellikle annelerin direnişinin “saygıdeğer” olduğunu belirten Aydar, “Her Çarşamba sesimizi yükseltiyoruz, ama daha güçlü ses çıkarmalıyız” dedi.

Aydar, Kürtlerin Ortadoğu’da öncülük ettiği mücadele ve çözüm projelerine dikkat çekerken, açlık grevi direnişleriyle başlayan mücadelenin da başarıya ulaşacağına olan inancını ifade etti.
Aydar, “Bu eylemi de başarıya ulaştıracağımız ve İmralı kapılarını kıracağımıza inanıyorum” dedi. Bunun da ancak halkın direnişi ile mümkün olacağının altını çizen Aydar, “Bugün öncekinden daha güçlüyüz, hem içeride hem de dışarıda imkanlarımız daha fazla. Biraz daha direnişle başaracağız” diye konuştu.

TALEPLER

“Bırakın Leyla Yaşasın” Platformu tarafından okunan bir bildiride, HDP milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve binlerce tutsağın dahil olduğu açlık grevleri hakkında bilgi verildi. Platform, siyasi tutsaklara yönelik tecrit işkencesi ve hak ihlallerine son verilmesi, Türkiye’nin kendi  yasalarına uyması, AB, AK ve Avrupa hükümetlerinin Erdoğan rejimine baskı yapması, uluslararası bağımsız bir heyetin Türk cezaevlerine gönderilerek durumu yerinde incelemesi, Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi, konuşma hakkı, aile ve avukat ziyaretlerinin güvenceye alınmasını talep etti.