Apê Osman koronadan yaşamını yitirdi

Almanya’nın Mannheim kentinde yaşayan 75 yaşındaki Mardinli Osman Turgay, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Mannheim DTKM, "Önemli bir yurtseverimizi kaybettik, üzgünüz, halkımızın başı sağolsun" dedi.

Almanya’nın Mannheim kentinde yaşayan 75 yaşındaki Mardinli Osman Turgay, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Kırk yılı aşkın süredir Almanya’da yaşayan Turgay, çevresideki Kürdistanlılar tarafından Apê Osman olarak tanınıyordu. Yalnız yaşayan Apê Osman’ın cansız bedeni 9 Nisan’da evinde polisler tarafından bulundu.

Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Mercê köyünde dünyaya gelen Osman Turgay, gençliğinde çalışmak için gittiği Lübnan’da yaşanan iç savaş nedeniyle 1978’de Almanya’ya gelir. Kırk iki yıldır Almanya’da tek başına yaşayan Osman Turgay, 1994 yılından bu yana Kürt kurumlarıyla ilişki içerisindeydi. Yaşadığı Mannheim’da eylemlerin tanınan simalarından birisi olan Osman Turgay, çevresindekiler tarafından Apê Osman olarak biliniyordu.

Nisan ayı başında hayatını kaybettiği tahmin edilen Apê Osman’ın cenazesi 9 Nisan’da evinde polisler tarafından bulundu. Cenazesi hala morgda tutulan Apê Osman’ın nerede defnedileceğine dair henüz net bir bilgi yok.

MANNHEIM DKTM: HALKIMIZIN BAŞI SAĞOLSUN

Mannheim Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DTKM) Yöneticisi Cano Yıldız, "En son 13 Mart’ta derneğe geldi, halsiz olduğunu söyledi. 16 Mart’ta dernek kapandı. Dernek yönetimi olarak birçok kez kendisine ulaşmaya çalıştık ancak sonuç alamadık. En son 22 Nisan’da evini ziyaret etmek istediğimizde komşularından yaşamını yitirdiğini öğrendik" dedi.

Apê Osman’ın Mercê köyündeki ailesiyle iletişime geçtiklerini anlatan Yıldız, "Ailesi şok oldu. Apê Osman’ın 1978’de Lübnan savaşında yaşamını yitirdiğini düşünüyorlarmış" diye konuştu.

Apê Osman’ın ölümü gibi yaşamının da acılarla, trajedilerle dolu olduğunu söyleyen Yıldız şunları aktardı: "Babası yaşamını yitirince annesini, amcasıyla evlendirmek istemişler. O da Qamişlo’ya ailesinin yanına gitmiş. Amcalarından şiddet görünce henüz 10’lu yaşlarda annesinin yanına gitmek için aylarca yollarda kalmış. Vardığında ise annesinin düğün günüymüş. Annesiyle birlikte Halep’e yerleşmiş, gençliğinde de çalışmak için Lübnan’a gitmiş. Daha sonra Mardin’e gitse de orada kalamamış, abisi babasından kalan tüm mirasa el koymuş. O da Lübnan’da dönmüş. İç Savaş başlayınca da Almanya’ya gelmiş. 1994’ten bu yana Kürt derneğiyle ilişki içindeydi, sürekli gidip geliyordu, tüm etkinliklere katılıyordu. Bulunduğu her yerde Rebêr Apo’yu savunuyor, ideolojisine bağlılığını, güvenini dile getiriyordu. Önemli bir yurtseverimizi kaybettik, üzgünüz, halkımızın başı sağolsun."