Aşağı Saksonya’da 4 partiden Efrîn çağrısı

Almanya’nın Hessen Eyaleti Meclisi’nde grubu olan CDU, SPD, FDP ve Yeşiller Partisi, Efrîn’de yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını belirterek, Türk ordusunun saldırılarının derhal son bulmasını istediler.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamları Almanya’da Hessen Eyaleti’nden sonra Aşağı Saksonya (Nidersachsen) Eyaleti’nin de gündeminde. Eyaleti yöneten Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ile Hür Demokratlar Partisi (FDP) ve Yeşiller Partisi Efrîn için meclisin ortak bir karar alması için harekete geçtiler.

Hannover kentinde bulunan eyalet meclisinin Efrîn için harekete geçmesini isteyen her dört parti, eyalette yaşayanlara Efrîn için barışçıl gösterilere katılması çağrısı yaptılar. Her dört partinin imzaladığı deklarasyonda meclisin şu açıklamayı yapmasını talep ettiler:

“NATO üyesi olan Türkiye’yi barışçıl çözümlere itilmesi ve uluslararası hukuk kuralarına bağlı kalmasını sağlaması için eyalet meclisi, eyalet hükümetinden federal hükümetin hareket geçirmesini istiyor. Meclisimiz eyalette yaşayan insanlara barışçıl gösterilere katılması yönünde çağrı yapıyor.”

Aşağı Saksonya Meclisi’nin federal hükümetin Türkiye’ye silah gönderilmesini durdurma kararını olumlu bulmasını isteyen dört parti, çatışma bölgelerine silah göndermeyi yasaklayan bir kararın çıkarılması için federal hükümetin ve federal konsey nezdinde çaba sar etmesini istedi. Ayrıca Türkiye’de barışçıl protestolar ve düşünce özgürlüğünün sağlanması için federal hükümetin harekete geçmesi talep edildi.

ÇAĞRI ÇOK, İCRAAT YOK!

Geçtiğimiz hafta Hessen eyalet meclisinde grubu bulunan ve aynı zamanda hükümette de olan Yeşiller Partisi ve Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) de “acil başvuru” başlığıyla Türk devletinin yoğun saldırıları altında olan Efrîn için harekete geçilmesini istemişlerdi.

Yeşiller ve CDU 1 Şubat 2018 tarihle başvurusunda başta Efrîn olmak üzere Rojava'ya işgal girişiminde bulunan Türk ordusunun karşısında durduklarını ve barışçıl bir çözümden yana olduklarını bildirmişlerdi.

Ancak her iki eyalette iktidar partilerinin Efrîn için yaptıkları çağrı ve yayınladıkları deklarasyonlara rağmen ne eyalet yönetimleri, ne de Berlin’deki federal hükümet Türk devletine yüksek sesle tepkisini dile getirmiş değil.

Aynı şekilde 1 Şubat günü federal mecliste yapılan bir oturumda da bütün partiler Efrîn’e yönelik saldırıyı kınamış ve Türk devletinin saldırılarını sonlandırması için federal hükümetin NATO’yu harekete geçirmesini talep etmişlerdi. Öyle görünüyor ki hem yerel ve hem de federal meclisteki bu çağrıları Merkel hükümet kulak ardı etmek istiyor.