Asselborn: Kürtlere hayranım, Türk devleti ilkeleri çiğniyor

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Barbar DAİŞ'lilere karşı dirayetle, cesaretle savaşan Kürtlere hayranım” derken, Türk hükümetinin insan haklarına aykırı davrandığını söyledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) özel davetli olarak Strasbourg’ta genel kurula hitap etti.

Asselborn, Türk heyeti içinde yer alan AKPli üyenin “PKK AB’nin terör örgütleri listesinde fakat her yerde bayrakları ile eylem yapıyor, buna karşı siz ne önlem alıyorsunuz?” sorusu üzerine "Uluslararası Koalisyon ile birlikte Reqa'da barbar DAİŞ'lilere karşı dirayetle, cesaretle savaşan Kürtlere hayranım” beyanında bulundu.

ÜLKELERE 'TÜRK DEVLETİ' ÇAĞRISI

Asselborn, Türk devletinin insan hakları ve Kopenhag Kriterleri'ne, AİHS'e aykırı davrandığını belirterek, bundan vazgeçilmesini istedi ve AK ile AB üye ülkelerini sorumluluğa çağırdı.

Asselborn, “Demokraside azınlığın bütün haklarına saygı duyulmalı; bu bir görevdir" diyerek, Rusya ve Türkiye’nin AK üyesi olarak temel ilkelere uyması gerektiğini belirtti.

'TEMEL İLKELERDEN TAVİZ VERİLEMEZ'

AB ülkelerinin dahi popülist söylem ve iktidarlara eğilim gösterdiğine dikkat çeken Jean Asselborn, buna Macaristan, Romanya gibi ülkeleri örnek gösterdi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, hukuk devleti, insan hakları, çoğulcu demokrasi ve özgürlükler gibi temel ilkeler konusunda AK ve üye devletlerinin asla taviz vermemesi gerektiğini söyledi ve alkışlandı.