Atakan ve Şengali, İsveç ile Almanya'da anıldı

HPG komutanlarından Atakan Mahir (İbrahim Çoban) ile Êzidî Toplumu Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali için İsveç'in Uppsala ve Almanya'nın Dresden kentlerinde anma etkinlikleri düzenlendi.

UPPSALA: Uppsala'daki etkinlikte, devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşununun ardından bir konuşma yapan Kürt Siyasetçi Hasan İnce, Şengali ve Mahir'le ilgili anılarını anlattı.

Şengali'yi Kürdistan İşçiler Birliği döneminde yapılan çalışmalar sırasında, Mahir'i de Kandil'de tanıdığını söyleyen İnce, "Kürdistan mücadelesinde her arkadaşın ayrı bir değeri var. Kürdistan'da farklı inançlar var. Êzidî toplumunu Zeki arkadaş sayesinde tanıdık” dedi.

Çevre Partisi Yeşiller'den Cebbar Emin ve Emin Moskan, Türk devletinin Kürdistan'daki bombalama ve katliamlarını kınayan konuşmalar yaptılar. Konuşmacılar, kalıcı bir barışın sağlanması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürleşmesinin gerektiğine vurgu yaptılar.

Sol Parti Milletvekili Jeannette Escanilla, Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırılarını kınadığını ve "şehitlerin anısı önünde saygıyla eğildiğini" söyledi.

Escanilla, Öcalan'a yazdığı mektubu kendisine ulaştırmaları için NCDK yöneticilerine teslim etti.

Kürt sanatçılar Armanc ve Beytocan'ın Şengali ve Atakan'ın anısına 'Ben Şehidim' şarkısını söylemelerinden sonra KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmeleri ve şehitlerin Kürt Özgürlük Hareketi için taşıdıkları önemi ele alan bir konuşma yaptı.

Escanilla'yı Öcalan'a yazdığı mektuptan ötürü kutlayan Kartal, uzun yıllardan beri tanıdığı ve birlikte mücadele ettiği yoldaşlarının "şehit olmalarından büyük üzüntü duyduğunu" söyledikten sonra şunları kaydetti:

"Tüm arkadaşlarımız ülkemiz ve halkımız için fedaidir, şehadete hazırdır. Halkımız ve Ortadoğu halkları özgürleşene kadar mücadelemiz devam edecektir. Şehitler maneviyatımız ve var oluş nedenimizdir... Şehitler ezilenlerin yanında yer alıp bu dünyada güçlü olanlara karşı savaşıyor. Halkımız şehitlerimiz sayesinde bu seviyeye gelmiştir. Ve biz binlerce Zeki ve Atakan'ın şehadetleri gibi şehadetler yaşadık. Bizlerin çocukları onların adlarını alıyor. Düşman bizi öldürmekle bitireceğini sanıyor. Ama bu ölümlerden sonra yeşermeler oluyor.”

Devletin giderek güçten düştüğü ve daraldığı için Öcalan üzerindeki tecridi ağırlaştırdığını söyleyen Kartal, "Özellikle de Rojava'daki devrimden korktu. Onu yıkmak için elinden ne geliyorsa pervasızca yapıyor. Bundan dolayı Türkiye ekonomik kriz içindedir ve çok çaresiz bir duruma düşmüştür. Bu bizim mücadelemiz sayesindedir” dedi.

DRESDEN: Almanya’nın Dresden kentinde de Şengali ve Mahir anıldı. Anmada, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ın görüntülü konuşması halk tarafından coşkuyla karşılandı. Daha sonra yapılan konuşmalarda ülkede verilen mücadelenin önemine değinilerek, "şehitlere layık olmak için mücadeleyi büyütme" mesajı verildi.