Avrupa 1. Olağanüstü Kürt Gençliği Konferansı yapılıyor

Avrupa Kürt gençliğinin, uzun zamandır çalışmalarını yaptığı Avrupa 1. Olağanüstü Kürt Gençliği İnşa Konferansı, Fransa’nın başkenti Paris’te yapılıyor.

Avrupa 1. Olağanüstü Kürt Gençliği İnşa Konferansı, "Çağın direnişiyle başkaldır, Önderliğin felsefesiyle kendini örgütle" şiarıyla Fransa'nın Başkenti Paris'te, bugün başladı. Konferansın bileşimi Avrupa’da bulunan 4 parça Kürdistan ve Türkiye’nin gençlik temsilcilerinden katılım sağlayan yaklaşık 300 gençten oluşuyor. Konferans salonuna Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev posterinin yanı sıra, Kürt Özgürlük mücadelesinde şehit düşen savaşçıların fotoğrafları asıldı. Açılış konuşması ve saygı duruşuyla başlayan konferansta, 3’ü genç kadın olmak üzere, 5 kişilik divan oluşturuldu.

'GENÇLİK BÜTÜN TOPLUMLARIN UMUDUDUR'

Divan oluşumunun ardından Civaka Azad adına konuşan Xebat Öcalan, gençliğin öncülük etmediği bir halk hareketinin özgürlüğe ilerleyemeyeceğini belirtti. Öcalan'ın, "Genç başladık, genç bitireceğiz" sözünün gençliğin mücadeledeki en önemli sade ve özlü ifadesi olduğunu vurgulayan Xebat Öcalan, kapitalist sistemin yarattığı gençlikteki yozlaşmaya dikkat çekti. Konferansa Skype üzerinden bağlanan Yekîtiya Ciwanên Rojava üyesi Jinda Botan, Efrîn direnişinde gençliğin rolü ve 'Serî Hilde' hamlesini değerlendirdi. CDK-F adına söz alan Vedat Bingöl, toplumun umudunun gençlik olduğunu belirterek, "Her zaman söylediğimiz gibi bütün toplumların umudu gençliktir. Kürt halkı için Önderliğin gençliğin rolüne ilişkin sözleri gerçekleşiyor" diye konuştu. Konferansta birçok delege de gündeme ilişkin görüş belirtti.

KAPİTALİST SİSTEMİN GENÇLİK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ TARTIŞILDI

Öğle arasının ardından demokratik konfederalizm ve özerklik üzerine bir seminer verildi. Seminerde, gençlik üzerinde kapitalist-emperyalist sistemlerin yaklaşımı irdelenirken, buna alternatif olan demokratik konfederalist sistem tartışıldı. Gençliğin ‘özgürlük’ kavramını nasıl ele aldığı, ‘Özgür Kürdistan’ söyleminden ne anlaşıldığı tartışmaların da yapıldığı kongrenin son oturumunda, psikolojik savaşın gençlik ve özellikle de Kürt gençliği üzerindeki etkileri, tarihsel ve güncel olarak Kürtlerin nasıl asimile edildiği, kendine ve kimliğine yabancılaştırma uygulamaları, devletin Kürt kültürü ve dili üzerindeki baskıları gibi birçok konu delegelerin katılımlarıyla değerlendirildi. Gençliğin sorunlarını dile getirdiği konferans yarın da devam edecek.