Avrupa’da 15 Ağustos kutlamaları-YENİLENDİ-I

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı.

İsviçre, Almanya ve Hollanda’nın birçok merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı’nın yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladı.

BIEL

İsviçre’nin Biel kentinde düzenlenen kutlamaya Bern, Biel ve Fribourg kentlerinden gelen yüzlerce kişi katıldı.

İpsach’taki piknik alanında düzenlenen kutlama, saygı duruşu ile başladı. Bölge Meclis Eşbaşkanlarının açılış konuşması ile devam eden kutlamada Kürt siyasetçi Fırat Umut da bir konuşma yaptı.

“Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin dönüm noktası olan 15 Ağustos direnişiyle Kürt halkı üzerindeki inkar politikaları bertaraf edilmiştir” diyen Umut, yine bugün faşizm eliyle sürdürülen işgal ve imha politikalarının da direnişin her alanda yükseltilmesiyle yenilgiye uğratılacağını sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra kutlama halaylarla sona erdi.

AARAU

İsviçre’nin Aarau kentinde de Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi’nin (CDK) çağrısı ile Schafisheim’deki piknik alanında kutlama gerçekleştirildi. Kutlama alanına PKK, YPG, YPJ bayraklarıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri asıldı. Saygı duruşu sonrası CDK Aarau Eşbaşkanı Hasan Vural, CDK İsviçre Eşbaşkanı Ali Şimşek ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCS) ile Tevgera Jinên Azad aktivisti Faraşin Botan birer konuşma yaptı.

Kutlama müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 15 Ağustos kutlandı.

Stuttgart ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar Kornwestheim kentindeki piknik alanında bir araya geldi.

Kutlama alanı, Öcalan, Zeki Şengalî, Atakan Mahir’in posterleri ile donatıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Kürt siyasetçi İmam Canpolat bir konuşma yaptı. Kürt halkının diriliş bayramını kutlayan Canpolat, “Diriliş bayramı tüm halklara umut taşıdı” dedi.

Kutlama halaylarla devam etti.

HEILBORNN

Almanya’nın Heilbornn kentinde de 15 Ağustos kutlandı. Kutlamada yapılan konuşmalarda 15 Ağustos’un Kürt halkına özgürlüğün yolunu açtığı belirtildi. Kutlama, Garip Nurhak ile Miho ve Ciwan müzik grubunun sahne alması ile devam etti.

FRANKFURT

Almanyan'nın Frankfurt kentinde 15 Ağustos atılımının yıldönümü kutlandı.

Frankfurt DTKM lokalinde düzenlenen etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada bir konuşma yapan Delal Dersim, “Bugün 15 Ağustos direniş bayramın, yıl dönümü vesilesiyle bugün bir aradayız, değerli komutanlarımız Mam Zeki ve Atakan Mahir arkadaşlarımızda bugün burada anacağız, 15 Ağustos yeni bir direnis yeni bir yaşama vesile olacaktir” dedi.

Kutlamada bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Kemal Aktaş ise 15 Ağustos’un Kürt halkı için çok değerli ve anlamlı olduğunu söyledi. Kürdü bitirme politikasına karşı başlayan bir direniş olduğunu belirtti.

Hejar Temo, ve Fırat Kırmızıoglu’nun şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla kutlama sona erdi.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde de 15 Ağustos kutlandı. Strandbar'da yapılan kutlama 15 Ağustos'ta ilk kurşunu sıkan Mazlum Korkmaz şahsında tüm Kürdistan özgürlük şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

DKTM Eşbaşkanlari İbrahim Hezex ve Leyla Saroxan yaptıkları konuşmalarda 15 Ağustosun önemine dikkat çekti.

Siyasetçi Rojhat Gebar ise konuşmasında “15 Ağustos’un ilk mermisi faşizme karşı sıkılan bir mermi idi ve Kürtlerin dirilişi yeniden canlanması ile beraber, direnişin 15 Ağustos atılımı ile gerçekleştirildi” dedi.

Kutlamada Şehit Xebat Müzik Grubu, Koma Zaroke Tirej Koro Grubu, Şanoya Şehit Xebat, Koma Demhat Tirej Müzik Grubu, Sanoya Demhat Tirej ve sanatçı Bengî Agirî sahne aldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de 15 Ağustos bir etkinlikle kutlandı. Kötü hava koşullarından dolayı Hamburg DKTM’de yapılan kutlama, saygı duruşu ile başladı.

DKTM Temsilcisi İmam Cömert yaptığı konuşmada 15 Ağustos Atılımı ile Kürt halkının tarihinde yeni bir mücadele sürecinin başladığını belirtti.

FREIBURG

Freiburg kentindeki kutlama adresi ise, Opfingerstrasse'de yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada tertip komitesi adına bir konuşma yapıldı.

15 Ağustos Atılımı’nın Kürt halkının mücadelesinin bu günlere gelmesinde sağlam bir temel oluşturduğunun belirtildiği konuşmada, mücadelenin bu güne kadar gelmesinde yaşamını feda edenlerde de anıldı.

Gün boyunca devam eden etkinlikte müzik eşliğinde halaylar da çekildi.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde 15 Ağustos kutlandı.

Dört Parça Kürdistan’dan kitlenin katılımı ile düzenlenen kutlama Kürt Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar ardından Bülent Turan’ın stranları ile çekilen halaylarla kutlama sona erdi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de 15 Ağustos kutlandı. DKTM tarafından düzenlenen kutlama saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını Ramazan Özüak yaptı. Şehit Aileleri adına Dayê Xanê de bir konuşma yaptı. Ardından Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız’ın konuşması ile devam eden kutlamada, Ozan Gülcan, Ozan Cömert, Dengê Sinan sahne aldı.

Kutlama çekilen halaylar ve sloganlarla sona erdi.

ERİVAN

Ermenistan’da Kürt nüfusunun yoğun olduğu Elegez’de de 15 Ağustos Atılımı’nın 35’inci yıl dönümümü kutlandı.

Kürdistan Komite ve Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği (YJA) öncülüğünde organize edilen 15 Ağustos Atılımı’nın yıldönümü etkinliğine; Ermenistan’daki Kürt kurumları temsilcileri, Aşxarakan Sivil Toplum Örgütü temsilcisi ve Ermenistan’ın her yerinden gelen Kürtlerin yanı sıra birçok Ermeni vatandaşı da katıldı.

Elegez bölgesi Dêrîk köyü köyevi salonunda yapılan kutlama, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kutlamada Ermenistan Kürt Halk Birliği Eşbaşkanı ve parlamenter Kinyazê Hemîd, Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği (YJA) üyesi Çîçek Rizgar, gerilla annesi Zeytun Kutîkyan, Aşxarakan Sivil Toplum Örgütü başkanı ve Kürdistan Komite Eşbaşkanı Silo Dirboyan birer konuşma yaptı.

“15 Ağustos, Kürdün yeniden dirilişinin adıdır. 15 Ağustos Atılımı Kürtlerin onur mücadelesinin startı olmuş, ‘ben vardım, varım ve hep var olacağım’ denilmiştir. Kürt halkını yok sayan ve imha etmek için fiziksel, kültürel her türlü yöntemi uygulayan düşmana karşı sıkılan ilk kurşun olurken Kürtleri de ‘küllerinden yeniden doğuran’ büyük bir adım olmuştur. Bizi bugüne getiren büyük bir adımdır. Bu adımla birlikte büyük mücadele ve direnişler sergilenerek büyük kazanımlara vesile olmuştur.  Bu kazanımları başta Önder Apo’ya, Agîd yoldaşa, şehitlerimize ve biz Êzidîler borçluyuz. Êzidîler gerçek anlamda sahip çıkan Önder Apo ve PKK hareketidir. Bunu Şengal’de gördük. Şengal artık savunmasız değildir” denildi.

Bu kazanımların heba olmaması için en çok bu dönemde birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğuna vurgu yapıldı.

Konuşmaların ardından Barî Yusubov, Fêrîk Hamoyan, Eşo Nadoyan, Firûnzîk Osoyan, Asya-Telman Axayan kardeşler sesleriyle, yazar Mirazê Cemal ve Zîlan Raşoyan da şiirleriyle sahne aldığı etkinlik, coşkulu halaylarla sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de 15 Ağustos kutlandı. DEST-DAN Kadın Meclisi ve Berlin Özgür Kürdistanlılar Toplumu’nun organize ettiği kutlama Kotbusetor Meydanı’nda yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlama bir dakikalık saygı duruşu ile b aşladı.

Kutlamada bir konuşma yapan kadın aktivisti Zozan Serhat, “Bugün 15 Ağustos bayramının yıldönümünü kutluyoruz. Kürtleri betonla gömmüş oldukları bir dönemde değerli ölümsüz komutanımız Agit’in sıktığı ilk kurşunla haykırdı, dünyaya ve varız mesajı verdi” diye konuştu.

Kutlamada konuşan Die Linke milletvekili Hakan Taş ise, Almanya ve tüm dünyanın Kürtlere boruçlu olduğunu söyledi.

“Çünkü Kürtler dünyanın başına bela olan ve tüm dünya için zarar olan DAİŞ’i bitirdi” diyen Taş, eğer Almanya bunu görmüyorsa bir an önce Kürtlere olan borcunu ödemesi gerektiğini de söyledi.

Kürt kurumlarına, Kürt siyasetçilerine baskısının son bulması ve demokrat yollarla Kürtlerle bir olması gerektiğini vurguladı.

Kutlamada, Hozan Aydın, Grup Yel, Kabouk Band, Nubahar, Koma Vejin sahne aldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de 15 Ağustos atılımı kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada DEM-NED adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada 15 Ağustos diriliş bayramı kutlandı.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden kutlama müzik eşliğinde çekilen halaylar ve sloganlarla sona erdi.