Avrupa’da belediye gasplarına tepki dinmiyor

Fransa, İsviçre ve Almanya’da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesini protesto etti.

Fransa’nın başkenti Paris, Marsilya ile Bordeaux, İsviçre’nin Zürih ve Almanya’nın Hamburg kentlerinde düzenlenen eylemlerle belediye gaspları protesto edildi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Amed, Van ve Mardin büyük şehir belediyelerinin gasp etmesini bir yürüyüş ve mitingle protesto etti.

Eylem, Paris Demokrasi Platformu öncülüğünde yapılan eylem saat 18.00'de Republique Meydanı’nda başladı.

Kürdistanlılar ve dostlarının yoğun katıldığı eylemde HDP bayrakları "İrademe dokunma", "Kayyumları tanımlıyoruz", " Stop Erdoğan" pankart ve dövizler taşındı.

Yürüyüş boyunca, belediye gasplarına ilişkin yüzlerce bildiriler dağıtılarak "Diktatör Erdoğan", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Chatelet Meydanı’nda ise bir miting yapıldı. Eylem yapılan konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de kayyumları protesto etmek amacıyla kitlesel bir eylem düzenlendi.

Akşam saatlerinde Canebiere bir araya gelen Kürdistanlı ve Türkiyeliler, Türk devletinin gasp ettiği Kürt belediyelerini ve Kürt halkına yönelik devlet terörüne ilişkin pankartlar ve dövizlerle yürüyüşe geçti. HDP’nın dev posterinin taşındığı eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları ve TJK-E’nin bayrakları açıldı.

Sık sık, “Diktatör Erdoğan”, “HDP yalnız değildir” ve “Her yer Amed, her yer direniş” sloganı attı. Yürüyüşün ardından da miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Kürt halkının seçilmiş belediyelerin AKP/ MHP zihniyeti tarafından gasp edildiğine vurgu yapıldı. Konuşmalardan sonra miting sloganla sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde Kürtler ve dostları, AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesini protesto etti.

Sainte Catherine Caddesi’nde eylem yapan kitle, sık sık, AKP/MHP ve Erdoğan aleyhine sloganlar attı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde bir konuşma yapan CDK-Bordeaux Eşbaşkanı Mehmet Varto, nerede olursa olsun AKP/MHP faşizmini teşhir etmeye devam edeceklerini söyledi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

ZÜRİH’TE KİTLESEL EYLEM

Belediyelerin gasp edilmesi İsviçre’nin Zürih kentinde de Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

İsviçre Demokratik Güç Birliği’nin (İDGB) çağrısıyla Rathausbrücke alanında bir araya gelen İsviçreli, Türkiyeli, Kürdistanlı ve enternasyonalist demokrasi çevrelerinin katılımıyla gerçekleşen eylem saygı duruşuyla başladı. İDGB adına açılış konuşması sonrası kitle “Faşist devletin işgal ve hak gasplarına karşı birlikte mücadele edelim” pankartı arkasında Helvetiaplatz’a dogru yürüyüşe geçti. Sık sık AKP/ MHP faşizmine karşı sloganların atıldığı yürüyüş boyunca aktivistler tarafından Almanca bildiriler okundu. Kısa süreli oturma eylemleriyle yolu trafiğe kapatan eylemciler Helvetiaplatz alanında bir miting gerçekleştirdi.

Mitingde İsviçre Yeşiller Partisi adına Katharina Prelicz-Huber, Sosyalist Parti’den (SP) Marco Denoth, Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü Komitesi’nden Urs Sekinger Enternasyonalist Feminist Kadın Örgütü’nden Basklı kadın devrimci Nekane Txapartegi ile Batman belediyesi eski başkanı Nejdet Atalay birer konuşma yaptı.

Katharina Prelicz-Huber konuşmada “Kürt şehirlerine atanan devlet kayyumlarını demokrasiye darbe olarak kabul ediyoruz. Demokrasi ise uğrunda mücadele edilerek, bedeller verilerek elde edinmiş. Onun için biz bu kayyum uygulamasını karşı dik durup gür konuşacağız. Kürdistanlı yoldaşlarımızla omuz omuza demokrasi mücadelesine devam edeceğiz” diye konuştu.

AKP/MHP faşist rejiminin işgal, talan, hak gasplarıyla uluslararası tüm hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan politikaları karşısında Kürt halkıyla dayanışma çağrılarının yapıldığı eylem konuşmaların ardından sloganlarla sonlandırıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de belediye gasplarını protesto etmek amacıyla eylem düzenlendi. Altona’da düzenlenen eylem Hamburg Demokrasi Platformu, ATİK, AGİF ve DKTM bileşenlerinden oluşan çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde Hamburg Sol Parti Milletvekili Deniz Çelik, Hamburg Demokrasi Platformu’ndan Devrim Renas ile kadın aktivisti Anja Flach birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda, kayyumların, Kürt halkının özgür iradesiyle seçilmiş insanlara karşı bir darbe olduğu dile geldi.

Eylem, “Yaşasın Kürt halkının devrimci mücadelesi”, “HDP halktır, halk burada”, “Şehid namirin” sloganları atıldı.