Avrupa’da birçok basın, insani örgütler ve parlamentolara ziyaret

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, birçok basın kurumu, insan hakları örgütlerini ziyaret ederek, açlık grevi direnişçilerinin amaçları hakkında bilgilendirme yaptı.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla eylem ve ziyaretler düzenledi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için DTK Eş Başkanı Leyla Güven başta olmak üzere zindanlardaki PKK ve PAJK’lı tutsaklar ile Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla amacıyla Marsilya’da iktidar partisi yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Fransa’nın Marsilya kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve Türkiye zindanlarındaki PKK ile PAJK’lı tutsaklar ile Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir ziyaret gerçekleştirildi.

Bir milletvekili ile görüşen eylemcilerin eylemleri devam edecek.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de kurumlara dosyalar sunuldu.

Drancy ve Villiers Le Bel kadın meclisi üyeleri bugün Uluslararası Af Örgütü’ne Öcalan üzerinde uygulanan tecrit ve devam eden açlık grevleri ilgili bir dosya sundu.

Af Örgütü Paris temsilcisi Silvie Brigot- Vilain ile görüşen kadınlar, Leyla Güven'in açlık grevi eyleminin kritik aşamada olduğunu ve kaygılarını le getirdi.

Sylvie Brigot- Vilain ise Türkiye'de insan hakları ihlallerinden haberdarız, açlık grevi eylemleri ile ilgili duyulan endişeyi anlıyorum bu konun takipçisi olacağız dedi.

Bugün ayrıca Paris Demokratik Kürt toplum merkezi meclisinden bir heyet de tecrit ve açlık grevleri ile ilgili bir dosyayı Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yetkilisine sundu.

BREMEN

Almanya’nın Bremen eyaletinde de açlık grevleri ile dayanışmak ve bilgilendirme yapmak amacıyla Eyalet Parlamentosu yetkilileri bir görüşme gerçekleşti. Görüşme Kürdistanlıların yoğun katılımı ile bir mitinge dönüştü.

Bremen Eyalet Parlamentosu Başkan Yardımcısı CDU milletvekili Frank Imhof ve beraberindeki parlamenterlere bir görüşme yapan Kürdistanlı heyet, açlık grevleri ve Leyla Güven’in artık ölüm sınırına yaklaştığı eyleme ilişkin bilgilendirme yaptı, dosya sundu.

Görüşmede söz alan Alman milletvekili Imhof, dosyayı siyasi partilerin grup başkanlarına ve parlamento başkanına iletip, bilgilendirme yapacağını belirtti.

Imhof, Kuzey Kürdistan’daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Kitle, “İzolasyon insanlık suçudur, izolasyona hayır”, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” yazılı pankartlar ve Leyla Güven’in posterlerini taşıyarak spontane bir eylem yaptı.

MANNHEIM

Mannheim kentinde de Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi kırmak için düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek için Kürt toplum merkezi ve Ronahi-Bêrivan Kadın Meclisi Swr.

Zdf TV’yi ziyaret ederek dosya sundu ve röportaj yaptı.

HAMBURG

Hamburg’da yaşayan Kürdistanlıların da eylemleri sürüyor.

Hamburg ve Winsen-Luhe kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Der Spiegel Dergisi’nin merkezine giderek, açlık grevlerine ilişkin bir dosyayı sundu.

Yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grup, eylem yaparak, Der Spiegel muhabiri ile görüştü.

AACHEN

Almanya’nın Aachen Deniz Fırat Kadın Meclisi Leyla Güven’in açlık grevine dikkat çekmek amacıyla Elisenbrunnen’de bir eylem düzenledi.

Açılış ve saygı duruşu ile başlayan eylemde bildiriler okundu ve dağıtıldı.

DÜSSELDORF

Düsseldorf kentinde de bir sivil itaatsizlik eylemi düzenlenri. Tecridin protesto edildiği ve açlık grevlerine dikkat çekilen pankartların da taşındığı eyleme çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Stuttgart Meclis binası ziyaret edilerek bir görüşme talep edildi. Talepleri bina girişinde kabul edilen DTKM bileşenleri Leyla Güvenin eylemini içeren bir yazılı metni sundu.

Kürdistanlılar daha sonra ise Almanya SWR televizyonunu ziyaret etti. Burada da aynı dilekçeleri televizyon yetkilerine veren DTKM meclis çalışanları Leyla Güvenin  içinde bulunduğu koşullara ve eyleminin 63. Gününde olduğuna dair bir bilgilendirme ile son buldu.

NÜRNBERG

Nürnberg de benzer bir görüşme yapıldı. Görüşmenin adresi, Nachrichten gazetesi oldu. Burada da “Leyla Güven’in başlattığı eylem 63. gününde ve devam ediyor” bilgisi paylaşıldı.

FRANKFURT

Frankfurt’ta ise Kürdistanlılar Hessen RTL ofisini ziyaret ederek, açlık grevi direnişleri ile ilgili bir dosya sundu. TV yöneticileri ile yapılan görüşmede dünya kamuoyunun sessizliği kınanırken, Alman medyasının sessizliği de protesto edildi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de ZDF TV'ye Leyla Güven in başlattığı ve dünyanın bir çok yerinde devam eden açlık grevi direnişleriyle ilgili bir dosya verildi.

Saat 16.00’da Unter den Linden’de bulunan ZDF TV’nin merkezine giden Berlin açlık grevi eylemiyle dayanışma komitesi adına bir grup ölüm sınırında devam eden eylem ile ilgili bilgilendirme içeren bir dosyayı ZDF yetkililerine sundu.

Görüşmede Neukölln Mezopotamya Camii adına Mele Dawud, NAVDEM Berlin adına Kani Brüsk, Erhan Fırat ve bir grup Kürdistanlı hazır bulundu.

Görüşmenin ZDF yetkilileri tarafından oldukça ilgiyle karşılandığını belirten Erhat Fırat,

“Bizden hazırladığımız dosyalarımızı aldılar ve ZDF olarak konuyla ilgili geniş bir haber dosyası hazırlayacakları sözünü verdiler.

ZDF yetkilileri konudan haberlerinin olduğunu fakat bu ziyaretle birlikte daha acil olarak gündeme alınması için önereceklerini belirttiler ve direkt ilişki kurabilmemiz içinde iletişimde olacaklarını belirttiler” dedi.

BERLİN’DE GENÇ KADINLARDAN DA EYLEM

Kürdistanlı ve enternasyonalist gençler Salı akşamı Berlin’de genç kadınlar öncülüğünde bir eylem yaptı. Süresiz açlık grevi eylemcileriyle dayanışmak ve taleplerini sahiplenmek için gerçekleştirdikleri eylemde gençler havai fişeklerle Berlin’in en merkezi sokaklarında yürüdü. Genç kadınların hazırladığı “Kendin olarak başkaldır” pankartıyla ve havai fişeklerle Türklerin yoğun yaşadığı Kreuzberg semtinde yürüyüş eylemi gerçekleşti. Burada gerçekleşen eylem boyunca gençler aralıksız “Bijî Serok Apo” sloganları attı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayraklarını taşıdı.

Eylemde Türkiye cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsaklar, DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemi, Strasbourg’da, Galler’de ve Hewler’deki eylemlerle zirveye ulaştığı belirtildi.

Dünya kamuoyunun süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerine kayıtsızlığının da eleştirildiği eylemde, açlık grevi eylemcilerinin taleplerine ve sağlık durumlarına dikkat çekmek için bu tür eylemler yaptıklarını ifade edildi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da “Leyla Güven’in talepleri, bizim taleplerimizdir” sloganı ile CPT Danimarka şubesi ile bir görüşme yapıldı.

Güven’in eylemine dikkat çekmek amacıyla CPT’nin Danimarka şubesinde eylem yapılarak görüşme gerçekleştirildi ve dosya sunuldu.

Güven’in süresiz, dönüşümsüz açlık grevinin 63’üncü gününde CPT yetkililerine vicdani ve ahlaki sorumlulukları hatırlatıldı.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde ise Kürdisitanlılar, bir sivil itaatsizlik eylemi düzenledi. Sosyalist Parti binasında düzenlenen eylem ardından öğleden sonra ise Vaud Kantonu Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Sosyalist Parti, Solidarite ve POP milletvekilleri ile bir görüşme yaptı. Meclis Başkanı’na dosya da sunuldu.

BASEL

CDK Basel ve Ronahi Kadın Meclisi aktivistleri Basel Kantonu Meclis Başkanı Elisabeth Akkerman ile Açlık grevlerine yönelik bir görüşme gerçekleştirildi ve dosya sunuldu.

Diğer yandan Basel Kanton Meclisi’nin yarınki oturumunda Kürtlerin talepleri ve devam eden açlık grevleri gündemli bir oturum da yapılacak.

CENEVRE

Cenevre’de ise Sınır Tanımayan Doktorlar ile bir görüşme gerçekleştirildi. Yeşiller ile Sosyalist Parti milletvekilleriyle görüşülürken, yerel televizyon kanallarına ise dosya verildi. CPT üyelerine de tecride ve tecride karşı başlatılan açlık grevlerine ilişkin dosya sunuldu.

İsviçre’nin Wintherthur kentinde Landbote gazetesi, Luzern kentinde Luzern Zeitung gazetesi, Zürih’te 20 Minutten ile Tages Anzeiger gazetelerine ve St. Galllen’de ise Tagblatt gazetesi, Aarau kentinde ise Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde Katolik Kiliseyle görüşüldü ve dosya sunuldu.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da da açlık grevleri direnişlerine dikkat çekmek amacıyla bir sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi. Kürdistanlıların ve dostlarının katıldığı eylem Norveç Parlamentosu’nun girişinde yapıldı. Leyla Güven’in posterleri ve İngilizce pankart taşıyan kitle, Norveç parlamentosunu tecride duyarlı davranması çağrısı yapıldı. Parlamentoya konu ile ilgili dosya sunulurken, bildiri de dağıtıldı.

STOCKHOLM

20 civarında Kürdistanlı, İsveç'in 2. ve 3. yüksek tirajlı gazeteleri Expressen ve Dagens Nyheter'in Stockholm'deki merkez bürosuna giderek redaksiyonla görüşme talep etti.

Üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu pankartlarla gazetelerin resepsiyonunda bekleyen eylemcilerle redaksiyon adına Mattias Knutson'un başkanlığındaki bir heyet görüştü.

Kürt Kadın Hareketi ve Demokratik Halk Toplum Merkezi yöneticileri, gazetecilere Leyla Güven'in başlattığı ve giderek yaygınlaşan açlık grevinin nedenleri konusunda bilgilendirdi.

Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve serbest bırakılmasının Kürt halkı için taşıdığı öneme ve barışın sağlanması için yapacağı katkıya dikkat çeken iki örgütün temsilcileri, konunun İsveç toplumunun gündemine getirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Knutson, Kürdistan'daki gelişmeleri yakından izlediklerini ve sık olarak gelişmelere yer verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

Gazeteciler yayınlanmak üzere eylemcilerin resimlerini çekti.

BORLÄNGE

Borlänge ilinde yerel yayın yapan Dala Demokraten ve Borlänge Gazetesi'ni ziyaret eden Kürdistanlılar, gazete yöneticileriyle görüştü.

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi ve Kürdistan'da gerçekleştirdiği insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerini kapsayan bir dosyayı gazete yöneticilerine teslim etti.

Gazete yöneticilerinden Leyla Güven'in başlattığı ve cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerine duyarlı davranmaları ve konuya gazetelerinde yer vermeleri istendi.