Avrupa'da devrim kutlamaları: Rojava'da insanlık kurtarıldı

Avrupa kentlerinde, Rojava Devrimi'nin 5. yıl dönümünü kutlamak amacıyla düzenlenen etkinlikler sürüyor.

BENSHEIM

Almanya'nın Bensheim kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezinde (DKTM) bir araya gelen Kürdistanlılar, Rojava Devrimi'ni kutladı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte PYD temsilcisi konuşma yaptı.

Etkinlikte Bensheim Kültür Komisyonu'nun müzikleri eşliğinde halay çekildi.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki DKTM'de de Şehit Beritan Kadın Meclisi öncülüğünde Rojava Devrimi kutlandı. Kürt Kültür Derneğindeki kutlamada eski HDP Milletvekili Özdal Üçer konuştu. Üçer, Arin Mirkan'ı andı ve onun insanlığın kurtuluşunu temsil eden bir kadın öncü olduğuna dikkat çekti.

SKB Temsilcisi Zeynep Göngür, "Rojava Devrimi kadın devrimidir; Arin Mirkan enternasyonalist hareketin öncüsüdür" derken, PYD Temsilcisi Katibe Ali de Arin Mirkan, Sakine Cansız ve arkadaşlarını andı. Ali, Cansız'ın işkenceci Esat Oktay'a teslim olmayarak büyük kadın direnişini sergilediğini söyledi.

MARSİLYA

Marsilya'da Rojava devrimin 5. yıl dönümü selamlandı

Güney Fransa'nın Marsilya kentinde de Rojava Devrimi coşkuyla kutlandı.

Marsilya TEV-ÇAND'ın organize ettiği ve Marsilya Demokratik Toplum Merkezi'nin de destek verdiği kutlama etkinliğine çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Kürdistan devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından kutlamanın amacını anlatan Fransızca bildiri okunurken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, YPG-YPJ ve PYD flamaları taşındı. Vieux-Port Meydanı'nda Marsilya TEV-ÇAND üyeleri Hozan Renas, Cüneyt Kartal ile Serdar'ın şarkılarıyla halaya duran Kürdistanlılara Fransız, Arap ve çeşitli halklardan turistler de eşlik etti.

Gece geç saatlere kadar devam eden kutlama daha sonra yerini sinevizyona bıraktı. Binlerce insanın geçtiği Vieux-Port Meydanı'na kurulan büyük projeksiyon perdesi ile Rojava'da ortaya konulan direniş yansıtıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği kutlama sloganlar eşliğinde son buldu.

MONTPELLIER

Fransa'nın Montpellier kentinde Rojava Devrimi düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Comedie Meydanı'ndaki etkinlikte DKTM eş başkanları Cevat Güneş ile Zübeyde Denizhan konuşma yaptı.

Etkinlikteki konuşmalarda, aynı zamanda kadın devrimi olan Rojava Devrimi'nin Ortadoğu'daki halklara umut ve ışık olduğu belirtildi. Konuşmalarda, "Nasıl Kobanê çetelere geçit vermemişse, Efrîn de işgalci Türk devletine geçit vermeyecektir" denildi.

Fransızca bildirilerin de dağıtıldığı etkinliğin sonunda halay çekildi.