Avrupa’da Kürt kadınları özgürlük için ayağa kalktı

Kürt kadın hareketi öncülüğündeki “Özgürlük ve değişim için sen de ayağa kalk” kampanyası kapsamında Avrupa’nın bir çok kentinde eylemler düzenlendi.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde hamle çerçevesinde bir yürüyüş yapıldı. Saat 13:00'te ünlü Dom Katedrali önünde başlayan yürüyüşe Köln ve çevresindeki kentlerde yaşayan Kürtler ve dostları katıldı.

Yürüyüşte çok sayıda tanınmış siyasetçi de hazır bulundu. Yürüyüşte kadın özgürlük mücadelesine vurgu yapan pankart ve dövizler taşınırken, Türk devletinin saldırıları protesto edildi.

İşlek cadde ve sokaklardan geçen kadınlar Rudolfplatz'ta bir miting ile eyleme son verdiler.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde bir araya gelen yüzlerce kişi, belediyelerin gasp edilmesini protesto etti. Eylemciler, üç kilometre boyunca yürüdü.

HDP ile dayanışma platformunda yer alan ADHK, AGİF, Alınteri, ATİK, DİDF, FCK, HDK, SKB, SYKP, Becekli Göktepe Kültür ve Dayanışma Derneği, AABF, BA-WÜ, Dersim İnşaa Kongresi ve MLPD de eyleme katılarak destek verdi.

Kitle ağırlıkta kadınlardan oluşurken sık sık, "susma ortak olma' sloganı dikkat çekti. Yürüyüşte "İrademizi gasp edemezsiniz”, “Erdoğan diktatördür, gaspçıdır” ve “Belediyelerimizden kirli ellerinizi çekin" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Yürüyüş daha sonra Schlotplatz’da (Kobanê meydanı) bir miting ile son buldu.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da aynı amaçla bir eylem gerçekleştirildi. Seve Kadın Meclisi’nin öncülük ettiği eylem kapsamında bir bilgilendirme standı kuruldu.

Standa, “Kadına karşı şiddet politiktir, bu sen de olabilirsin, ben de”, “Özgürlük ve değişim için sen de ayağa kalk” yazılı pankartlar asıldı. Eylem sırasında, 19 Ağustos’ta Türk devletinin gasp ettiği HDP’li üç büyükşehir belediyesine ilişkin de bildiriler dağıtıldı.

BASEL

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S) ile Rojava Komitesi’nin çağrısıyla Basel kentinde bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi.

Claramatte alanında yüzlerce kişi bir araya geldi. Yürüyüşte “İşgalciler topraklarımızı terk edin”, “Savaşa hayır, işgale son”, “Faşizme karşı, omuz omuza”, “Kirli ellerinizi biz kadınlardan çekin” yazılı pankartlar taşındı. Hak ve irade gasplarını protesto eden sloganların atıldığı yürüyüş boyunca bildiriler de okundu.

Ayrıca Türk devletinin Rojava’daki işgalciliğine karşı Türkiyeli, Kürdistanlı ve İsviçrelilerden oluşan enternasyonalist gençler tarafından Basel sokaklarında duvarlara yazılamalar yapıldı. Dreirosenbrücke alanında yolu trafiğe kapatan eylemciler burada bir miting gerçekleştirdi.

Rojava Komitesi adına mitingde yapılan bir konuşmada şu ifadeler kullanıldı: “Rojava’yı birlikte özgürleştirdik, birlikte savunacağız. İnsanlığın gelecek umudu olan karanlığa karşı aydınlığı, erkek egemen sisteme karşı kadınların özgürlüğünü, ezilen, sömürülen halkların özgür gelecek umudunu enternasyonalist mücadele ile zafere taşıyacağız” denildi.

Miting TJK-S ve Young Struggle aktivistlerinin yaptığı konuşmaların ardından sona erdi.

LÜKSEMBURG

Lüksemburg’da tren garı önünden belediye binası önüne kadar uzun bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte Türk devletinin belediyeleri gasp etmesi ve işgal saldırıları kınandı. Eylemde sık sık “Faşist Erdoğan”, “PKK halktır, halk burada”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Kayyumlar Kürdistan’dan gidecek” şeklinde sloganlar atıldı. Lüksemburglu sosyalist ve demokratik bazı çevreler de yürüyüşe katılarak destek verdi.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da komünistlerin düzenlediği bir yürüyüşe Kürtler de katılarak HDP’li belediyelerin gasp edilmesini protesto etti. Yürüyüşte Türk devletinin faşist politikalarını anlatan bildiriler dağıtıldı.