Avrupa’da Kürtler Şengal ve Rojava için ayakta

Kürtler, Rojava ve Şengal için Avrupa'nın birçok merkezinde eylemdeydi.

Avrupa’nın birçok merkezinde Kürtler, Şengal ve Rojava’ya yönelik Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

STUTTGART

Türk devletinin Şengal ve Rovaya’ya gerçekleştirdiği saldırılar Stuttgart’ta bulunan Devrimci Kürt, Türk ve Alman kurum ve kişilerin birlikte yaptıkları miting ile protesto edildi.

Saat 18 ile 19:30 saatleri arası Schlossplatz meydanında yoğun yağmur altında gerçekleştirilen mitinge yaklaşık 200 kişi katıldı. Mitingde Almanca, Türkçe ve Kürtçe yapılan konuşmalarla Erdoğan lanetlenerek “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Katil Erdoğan” ve “Şehit namırın!” sloganları atıldı.

Eyleme HBDH, MLPD, MLKP, AGİF ve Nav-Dem Stuttgart destek verdi. Eylemde Nav-Dem ve Ezidi kurumlarının hazırlamış olduğu el ilanları da dağıtıldı.

PFORZHEIM

Almanya’nın Pforzheim şehrinde Şengal ve Rojava saldırıları bir yürüyüş ile protesto edildi. Şehir merkezinde yapılan yürüyüşe yoğun yağmura rağmen yüzlerce kürdistanlı katıldı. Yürüyüş boyunca “Diktator Erdoğan”, “Terörist Erdoğan!”, “Biji Berxwedan a YPG u YPJ!” sloganları atıldı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund şehrinde de çok sayıda kişinin katılımıyla Rojava ve Şengal’e yönelik saldırılar kınandı. Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Türkiye’nin daha önce DAİŞ ve KDP desteğiyle yapmaya çalıştığı katliamlara artık kendisinin giriştiği mesajını verdi.

Eylemde Almanya’ya Türkiye ile olan askeri ilişkilerin durdurulması mesajı verildi.

ESSEN

Almanya’nın Essen şehrinde de yüzlerce eylemci Türk devletinin saldırganlığını kınayan bir eylem gerçekleştirdi. Merkez tren istasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde Türk devleti ve Erdoğan karşıtı sloganlar atıldı.

FREIBURG

Rojava ve Şengal'e yönelik Türk ordusu tarafından yapılan hava saldırısını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Freiburg Demokratik Toplum Merkezi ve Nuda Kadın Meclisi tarafından Rathausplatz'da başlayan eyleme yağmurlu havaya rağmen yüzlerce kişi katıldı.

"Katil TC Kürdistan'dan defol", "Terörist Türkiye", "Biji Berxwedana YPG" sloganları ile şehir merkezine gelen kitle adına basın açıklaması yapıldı.

DUSSELDORF

İşgalci Türk devletinin 25 Nisan gecesi Rojava ve Şengal'de gerçekleştirdiği hava bombardımanı Almanya'nın Düsseldorf kentinde, Yekitiyê Jinên Kurdistan-Elmanya (YJK-E) Düsseldorf ve Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde protesto edildi.

Saat 18.00'da Merkez Tren Garı önünde başlayan ve Almanların büyük ilgi gösterdiği eyleme 200’e yakın kişi katıldı.

'AKP-İSİS Faşizmine Geçit Yok!', 'Yaşasın Uluslararası Dayanışma!', 'Faşizme Karşı Omuz Omuza!' ve 'Onurlu Direniş Mücadelemiz Kobanê ve Şengal'i Koruyacak! TJK-E' yazılı dev pankartların taşındığı eylemde, işgalci Türk devletinin Rojava ve Şengal'e yaptığı terör saldırılarının kabul edilemez olduğu vurgulanarak, terör saldırılarının derhal durdurulması ve Koalisyon güçlerinin olaya sessiz kalmaması çağrısı yapıldı.

Bir saat süren eylemde sık sık “Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor!”, “Alman silahları Kürdistan'dan dışarı!”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!” sloganları atıldı. MLPD Düsseldorf, Tatort Kurdistan, Halkların Birleşik Devrim Hareketi ve Birleşik Haziran Hareketi'nin desteklediği protesto eyleminde, Rojava ve Şengal'e yapılan terör saldırısıyla ilgili çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı.

DARMSTADT

Darmstadt’ta da DKTM’nin çağrısı üzerine şehir merkezindeki Luisenplatz’da Rojava ve Şengal’e yönelik saldırılar protesto edildi. Eylemde 103 sene önceki Ermeni Soykırımı da hatırlatılarak Türk devletinin katliamcı politikalarını halen sürdürdüğü kaydedildi.

KOPHENAG

Danimarka’daki Kürtler dün akşam saatlerinde TSK'nın Rojava ve Şengal'e yönelik hava saldırısını kınamak için bir demokratik eylem gerçekleştirdi. Başkent Kopenhag'ın merkez tren istasyonu Hovedbanegården'da toplanan eylemciler Türkiye'nin saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirten bir basın açıklaması okudu.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Türk devletinin Rojava ve Şengal’e saldırıları protesto edildi.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Avusturya Hayır Platformu tarafından ortak gerçekleştirilen eylemde Türkiye’deki referandumdaki hilelere dikkat çekildi. Eylem Avusturya Parlamentosu önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

TORİNO

İtalya’nın Torino şehrinde İtalya’nın işgalden kurtuluşunun yıldönümü için yapılan yürüyüşe katılan Kürtler Şengal ve Rojava’daki saldırıları gündeme taşıdı. Törende yapılan bir konuşmada Türk devletinin saldırganlığına dikkat çekildi.

GRAZ

OLDENBURG

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag ve Arnhem kentlerinde Türk devletinin Rojava ve Şengal’e karşı başlattığı saldırılar protesto edildi.

Dem Ned’in çağrısı ile Lahey Adalet Divanı’nın önünde bir araya gelen Hollanda’da yaşayan Kürtler ve dostları Türk devletinin gece yarısı Rojava ve Şengal’e karşı geçekleştirdiği saldırıları protesto ederek kınadılar.

Faşist Türk devletinin saldırılarını teşhir eden pankartların taşındığı eylem, Rojava ve Şengal şehitleri şahsında yapılan saygı duruşu ile başladı.

Dem Ned, Aveg Kon, Goran Hareketi ve PYD Hollanda temsilciliği adına yapılan konuşmalarda saldırılar kınanarak, Rojava ve Şengal Halklarının direnişi ile dayanışma çağrıları yapıldı.

ARNHEM

Hollanda'nın Arnhem kentinde yaşayan Kürtler ve dostları da Arnhem merkezinde bir araya gelerek faşist Türk devletinin sabaha karşı Rojava ve Şengal halklarına yönelik saldırılarını protesto ettiler.

Saldırıları protesto etmek, Rojava ve Şengal halklarıyla dayanışmak amacıyla yapılan eylemlerin yarın da Amsterdam ve Den Haag kentleri başta olmak üzere Hollanda’nın farklı kentlerinde sürdürüleceği bildirildi.