Avrupa’da Leyla Güven’in direnişini sahiplenme eylemleri sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan mutlak tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevi düzenleyen Leyla Güven ile dayanışma eylemleri sürüyor. Eylemlerde, Leyla Güven’in taleplerinin Kürt halkının talepleri olduğu belirtildi.

Almanya’nın başkenti Berlin, Köln, Hamburg ile İsviçre’nin birçok kenti, Kanada’nın Toronto ve Fransa'nın Bordeaux  kentlerinde, Leyla Güven başta olmak üzere, Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevlerini sahiplenme eylemleri devam etti.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Leyla Güven’in tarihsel direnişine dikkat çekmek amacıyla bir miting düzenlendi.

HDK Berlin ve bileşenlerinin organize ettiği mitinge NAVDEM Berlin, DESTDAN Kadın Meclisi ve CİK temsilcileri de katılarak birer konuşma yaptı.

Saat 18.00 da Kotbusser Tor, Celalettin Kesim Parkında saygı duruşuyla başlayan mitingin açılış konuşmasını HDK Berlin eş sözcüsü Rezan Aksoy yaptı.

Aksoy konuşmasında Leyla Güven başta olmak üzere Strasburg, Hewler, Maxmur, Galler, Hollanda ve daha birçok yerde sürdürülen açlık grevi direnişlerini selamladı.

HDK Berlin eş sözcüsü Zübeyde Bilget de yaptığı konuşmada, “Berlinliler farkında mısınız, dünyanın gözleri önünde bir cinayet işleniyor. Ezilen Kürt halkının evladı bir kadın, bir milletvekili faşist Tayip Erdoğan rejimi tarafından öldürülmek isteniyor. Güven açlık grevinin 75. gününde. Leyla Güven kendini öldürmüyor, faşistler tarafından ölüme gönderiliyor. Peki ne istiyor Güven? Zindanlarda insanca yaşam ve Kürt halk önderi üzerindeki tecrit kalksın istiyor.”

NAVDEM Berlin Eş Başkanı Yeko Ardıl konuşmasında, “Öcalan’ın yoldaşı devrimci bir kadın tarihsel bir direnişe öncülük ediyor. Biz Kürt erkekleri olarak bu devrimci kadının ardılları olmaktan gurur duyuyoruz. Ona layık olma çabamız sürecektir” dedi.

DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi adına konuşan Susanna Rossling de şunları söyledi: “Rosalardan, Klaralardan Sakinelerden Leyla Güven yoldaşa devredilen bir bayrak var. Bu direniş ve özgürlük bayrağı can pahasına yere düşmeyecektir” dedi.

Civaka İslamıya Kurdıstan (CIK) adına ise Mele Davud konuştu. Leyla Güven ve diğer tutsakların canları pahasına ortaya koydukları mücadeleye seyirci kaldıklarını söyledi.

Miting, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Jin jıyan azadi”, “Bıji berxwedana zindananan” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde de bugün bir eylem düzenlendi. Köln Viyan Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylem Bahnhoforplatz’da başladı. Leyla Güven’in fotoğraflarının taşındığı eylemde, süresiz açlık grevinde olduğunu anlatan pankart,  eyleminin amacını anlatan  Almanca dövizler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden bayraklar taşındı.

Eylemciler eyleme ilgi gösterenlere Leyla Güven’in eyleminin amacını anlattı ve desteklerini sunmaları istendi. Bildirilerin dağıtıldığı eylemde sık sık “Abdullah Öcalan’a özgürlük”, “Leyla Güven’e özgürlük”, “Hepimiz Leylayız” ve “Bütün politik tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de bir grup kadın, Leyla Güven’in açlık grevi direnişinde ölüm sınırında olmasına dikkat çekmek amacıyla bir eylem yaptı. Mönckenbergstrasse’de bulunan bir alış veriş merkezi önünde bir araya gelen kadınlar kafesin içine girerek, temsili bir eylem yaptı.

Kadınlar aynı zamanda eylemin amacına ilişkin de çevreden geçenlere bilgilendirmede bulundu.

Eylem, “Leyla Güven’in talepleri bizim de taleplerimizdir” sloganı ile sona erdi.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentinde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

CDK Cenevre’nin çağrısıyla akşam saatlerinde Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde bir araya gelen Kürtler burada bir yürüyüş yaptı.

“Bir milletvekili Öcalan’a yönelik tecride karşı süresiz açlık grevinde” pankartı, Öcalan posterleriyle PKK bayraklarının taşındığı eylemde sık sık Leyla Güven ve Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Merkez tren istasyonu önünde gerçekleştirilen mitingin ardından eylem sonlandırıldı.

BERN

Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde Bern Bahnhofplatz alanında bir eylem gerçekleştirildi.

Eylemde üzerlerinde Almanca “Öcalan’a yönelik tecride karşı Leyla Güven 75 gündür açlık greninde”, “Nasır Yağız 62. gündür açlık grevinde”, “Cezaevlerinde tutsaklar 37. gününde”, “Strasbourg’ta siyasetçiler açlık grevinin 36. gününde” yazılı dövizler taşındı. Sık sık sloganların atıldığı eylem Almanca bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.

ZÜRİH

Merkez tren istasyonu içerisinde Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde “Zaman şimdi tecride karşı başkaldırı zamanıdır” yazılı pankart taşındı. Tecride karşı ve açlık grevlerine destek amaçlı sık sık sloganların atıldığı eylemde Almanca bildiriler dağıtıldı.

AARAU

Aarau’da ise merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri bir eylem gerçekleştirerek Öcalan’a yönelik tecridi protesto etti. Leyla Güven’in talepleri karşılanıncaya kadar Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri olarak kesintisiz eylemlerle alanlarda olmaya devam edecekleri vurgulandı.

KANADA

Kanada’nın Toronto kentinde ise Kürdistanlı Yusuf İba’nın süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 9’uncu gününde de devam etti.

Toronto’da yapılan halk toplantısı ile eylemlerin yaygınlaştırılması ve direnişin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

BORDEAUX

Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri Bordeaux'da sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdiler.

Fransa'nın Bordeaux şehrinde Tevgera Ciwanên Şoreşger üyesi gençler Saint-Jean Tren Garında açlık grevleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

Açlık grevlerine ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylemde, sık sık, “Öcalan'ı özgürleştirin”, “Leyla onurumuzdur” ve “Mahrolsun faşist Türk devleti” sloganları atıldı.

“Tecride karşı baş kaldır, faşizmi yık” şiarıyla alanlara çıkan gençler, Öcalan özgürleşene kadar bedel ne olursa olsun ödemeye hazır olduklarını ve eylemlerinin daha da harlanarak devam edeceğini belirtti.

Eylem Çerxa Şoreşe marşıyla sonlandırıldı.