Avrupa’da Newroz kutlamaları

Kürdistanlılar, Avrupa’nın birçok kentinde Newroz’u kutladı.

Almanya’nın başkenti Berlin, Aurich, Münih kenti ile Japonya’nın başkenti Tokyo’da Newroz’u kitlesel bir şekilde kutladı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2000 kişinin katılımı ile Newroz kutlandı.

Newroz, aralarında YNK, NAVDEM, GORAN, Kurdistan Komunist Partisi, Kurdistan Zentrum, DEST DAN Kadın Meclisi, YEŞİL SOL, Die Linke ve Berlin Brandenburg Kürt Cemaati'nin de bulunduğu 13 Kürdistani oluşum tarafından ortaklaşa düzenlendi.
Newroz, Leyla Güven başta olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan' a uygulanan insanlık dışı tecride karşı direnen tüm eylemcilere adandı.

Ey Raqib marşı eşliğinde saygı duruşuyla başlayan kutlamada, HDP eski milletvekili Hasip Kaplan, Alman Sol Parti (Die Linke) milletvekili Hakan Taş ve Berlin Brandenburg Kürt Cemaati başkanı Hüseyin Taşan birer konuşma yaptı.
Kutlamada Pınar Aydınlar, Koma Silbus u Tari, Govend Koma Faraşin, Koma Zaroken Roje, İbrahim Kurdi, Salih Haji, Dilo Doxan ve grup Mozaik grubu sahne aldı.

Kutlama, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadi”, “Biji Kurd u Kurdistan”, “Biji berxwedana Leyla”, “Biji berxwedana zindanan” sloganlarının aralıksız atıldığı gece saat 19.00 da sona erdi.

AURICH

Almanya’nın Aurich kentinde Newroz kutlandı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamanın açılış konuşmasını Halk Meclisi Eşbaşkanı Faysal Botan yaptı.

Newroz’un Kürt halkının tarihindeki önemine dikkat çeken Botan, açlık grevi direnişçilerini selamladı.

Konuşmadan sonra kutlamada, Hozan Xemgin Birhat, Bengi Agirî u Koma Rojava sahne aldı.

Kutlamada bir konuşma yapan NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Koçer ise şunları söyledi: “Kürt halkı yeni bir sürece girmiş bulunmaktadır ve şimdide her zamankinden daha fazla bu mücadeleye destek olunmalı. Şimdi de süresiz olarak eylemlere katılım sağlanmalı.”

Aurich Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada da kadınların bu mücadeleye destek olması gerektiğini belirtti.

Kutlama, Hadi Şengali’nin seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de düzenlenen bir gece ile Newroz kutlandı.

TOKYO

Japonya’nın başkenti Tokyo’da da Newroz kutlandı.

Japonya Kürt Kültür Derneği tarafından düzenlenen Newroz kutlaması, Saitama Akigase parkında kutlandı.

Sabah saatlerinde Newroz alanına Chiba, Kawaguchi, Warabi gibi çeşitli kentlerden gelen Kürtlerin yanı sıra Japonlar da yoğun bir şekilde katıldı.

Kürtçe ve Japonca konuşmaların da yapıldığı kutlamaya Kürt siyasetçi Salih Muslim de görüntülü bir şekilde katılarak konuşma yaptı.