Avrupa’da referandum ve tecrit protestosu

Almanya’nın Hamburg, Berlin ve Hannover kentleri ile İsveç’in Göteborg kentinde tecrit ve referandum sonuçları protesto edildi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde yaklaşık 700 kişi ‘Hayır, daha bitmedi’ sloganıyla Türkiye’deki referandum hilelerini protesto etti.

Hamburg Hayır Platformu’nun çağrısıyla Hachmannplatz’da bir araya gelen Kürdistanlı ve dostları Mönckebergstrasse’ye kadar yürüdü.

“Hayır, daha bitmedi” şiarıyla yapılan eyleme yaklaşık 700 kişi katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, referandum öncesinde Kürt siyasetçi ve belediye başkanları, yazar, gazeteci ve sanatçılar başta olmak üzere çok sayıda kişinin tutuklandığı ve özgür basının neredeyse yok edildiğine dikkat çekilerek, seçim sonucunun bir hileden ibaret olduğu belirtildi. Bu hileli referandum seçiminin kabul edilemez olduğu söylendi.

Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen mitingde, demokratik çevrelere ve kamuoyuna demokrasi mücadelesine destek çağrısı yapıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de bir protesto eylemi düzenlendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecrit ve AKP’nin politikaları Almanya’nın Başkenti Berlin’de protesto edildi.

NAV-DEM Berlin tarafından organize edilen protesto gösterisi, Almanya Federal Parlamentosu önünde yapıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, cezaevlerinde tutsaklara yönelik baskılar, 16 Nisan referandum sonuçları ile AKP politikalarının protesto edildiği gösteri de taşınan pankartta Almanya hükümetine Türkiye ile ilişkilerinin kesilmesi çağrısı yapıldı.

Yağmur ve rüzgâra rağmen eylemde sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Burada yapılan konuşmalarda, AKP’nin Kürt politikası ser bir dille eleştirilerek, Merkel hükümetinin Türkiye’ye karşı tavır alması çağrısı yapıldı. Konuşmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında bütün politik tutsaklarının özgürlüğüne kavuşması istendi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Hannover NAV-DEM’in organize ettiği yürüyüş HBF önünde saygı duruşu ile başladı.

Bildirilerin okunduğu ve dağıtıldığı eylem saygı duruşu ile başladı.

“Ayağa kalk, sesini yükselt”, “Siyaset suskunluğunuza son verin”, “İnsan hakları bir mal değildir” ve “Tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı.

“Hileci, yalancı, hırsız Erdoğan” sloganları atıldı.

Yürüyüşten sonra ise Steintor Meydanı’nda bir miting düzenlendi. NAV-DEM ve ATİK adına konuşmalar yapıldı.

GÖTEBORG

İsveç'in Göteborg kentine de Kürdistanlılar ve dostları, 2,5 yıldır ağır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların serbest bırakılması talebiyle il merkezinde bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, Rojava ve Kuzey Kürdistan'da Kürt halkının kazanımları karşısında paniğe kapılan AKP hükümetinin kirli savaşı daha da tırmandırmak için ırkçı ve faşist MHP ile ittifak yaptığı, Kürtlere yönelik soykırım operasyonları ve tutuklamaları yoğunlaştırdığı belirtildikten sonra şunlar kaydedildi:

“Referandum olağanüstü hal koşullarında Hayır diyenlere yönelik sistematik bir baskı ve saldırı ortamında gerçekleşti. Yüksek Seçim Kurulu son anda mühürsüz oyları geçerli kabul etti. Ama tüm yolsuzluk ve usulsüzlüklere rağmen halk bu referandumda baskılara ve Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride Hayır dedi.”

Tutsakların 60 gün sürdürdükleri açlık grevine dikkat çekilen konuşmada, tutsaklara yönelik insanlık dışı baskı ve işkencelere son verilmesi, başta Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması talep edildi.

Eylemde “Önderliğe özgürlük”, “Siyasi soykırımlara son”, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü”, “Katil Erdoğan”, “Katil TC Kürdistan'dan defol” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.