Avrupa’da şehitler anıldı

Almanya’nın Esslingen, Duisburg, Berlin ve Hollanda’nın Anrhem, Fransa’nın Bordeaux ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen etkinliklerle şehitler anıldı.

ESSLINGEN

Almanya’nın Esslingen kentinde işgalci Türk devleti tarafından Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlenen soykırım saldırılarına karşı yürütülen Onur Direnişi’nde şehit düşen 6 QSD savaşçısı anıldı.

Mihemed Xelef (Levend Qamîşlo), Mihemed Şendi (Şehit Agîrî), Mehmûd Şîndî (Şehit Kındal),  Şemdîn Hermêsi (Delîl Qamışlo), Hakki Ahmed (Hesen Qamîşlo), Rojhılat Çarçel (Şehit Rojhılat Uzkas) isimli QSD savaşçıları için Almanya’nın Esslingen kentindeki DKTM’de anma yapıldı.

DKTM adına açılış konuşması ardından KOMAW’dan Lokman Arslan bir konuşma yapı.

“6 şehit arkadaşın şahsında büyün şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” diyen Arslan, Kürt halkının yüzyıllık bir mücadelesi olduğunu ve son 40 yıldır da çok şehit verildiğini belirtti.

PYD temsilcisi Abidin Abidin Khourshid ise Rojava’daki direnişin demokratik özerlik felsefesiyle başlayan ve giderek büyüyen bir direniş olduğunu dile getirdi.

KON-MED’den Tahir Koçer ise bugün büyük bir direniş olduğunu, direnişin sadece savaş alanında değil, bütün alanlarda yaşandığını söyledi.

Şehit yakınlarının konuşması ile devam eden anma, şehit ailelerinin Şervano parçası eşliğinde taziyeleri kabul etmesi ile devam etti.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde Dersim şehitleri şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesinin Til Temir’de şehit düşen Çekdar Dêrik anıldı.

KOMAW tarafından düzenlenen anma, Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde gerçekleşti. 700’ü aşkın şehit ailesi ve Kürdistanlının katıldığı anmanın yapıldığı salona şehitlerin fotoğrafları asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada Duisburg Şehit Aileleri Komisyonu’ndan Resul Dersim bir konuşma yaptı. Dersim, 82 yıl önce idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının anısı önünde saygıyla eğildiğini belirtti.

Anmada Çekdar Dêrik’in ailesi adına PYD Avrupa sözcülerinde Zozan Rojava, HDP eski Van milletvekili Lezgin Botan, Doğan Çelik birer konuşma yaptı.

Zozan Rojava konuşmasını bitirirken, ülkelerinin onuru ve özgürlüğü için canlarını feda eden şehitlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

Anma şehitler için verilen yemek ardından “Şehit namirin”, “Be Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları ile sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Heme Reş (Muhammed Ferhan Saleh), Can Qamişlo (Abdulhemid Abdulselam), Şivan (Yusuf Nebi) ve Serxwebun Ali şahsında Onur Direnişinde şehit düşen savaşçılar ve siviller anıldı.

Berlin Cevaka Azad derneğinde düzenlenen anma anmaya şehit ailelerinin yanı sıra Berlin’de faaliyette olan Kürdistani kurum temsilcileri ile yaklaşık 150 kişi katıldı.

Saat 15:30 da saygı duruşu ve Ey Reqib marşıyla başlayan anmada Kürt kadın siyasetçi ve TJK-E üyesi Zozan Serhat bir konuşma yaptı.

Şehitleri anan Serhat, “Binlerce şehidi onurla uğurladığımız bu günler aynı zamanda Külk halkının önderlerinden Seyit Rıza’nın da şehadet yıldönümüne denk geliyor” dedi.

Serhat konuşmasını Türk mallarına, basınına, dizilerine ve turizmine uygulanan boykota katılmaya çağırarak, dillerini dahi konuşmama uyarısını yaptı.

Şehit Heme Reş’ın annesi de anmaya bir ses kaydıyla katıldı.

Anne Reş; “Başta şehit anneleri ve aileler olmak üzere hepinizi yürekten selamlıyorum. İçim yanıyor, dilim dolanıyor ama başım dik ve onurluyum. Sizler Heme Reş’i tanımadınız. Canını halkına armağan etti. Heme Reş 5 çocuk babası olduğu halde o, 700 şervanın komutanı, DAİŞ’in, çetelerin ve bilcümle düşmanlarımızın korkulu rüyasıydı” dedi.

Anmada şehit Can Qamişlo’nun amcası Cındi Mawe bir konuşma yaparken, Heme Reş’in ablası Dalya Reş ve akrabası Fuat Ali de anmaya katılanları selamladı.

Wedding Halil İbrahim Camii imamı Mele Mehmud da bir konuşma yaparak, şahadetin anlamına dikkat çekti.

Sinevizyon gösterimi ile devam anma, “Şehit namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

ARNHEM

Hollanda’nın Arnhem kentinde de Sefkan Dêrik, Egîd Derîk ve Rojinda Qendil şahsında Onur Direnişi şehitleri anıldı.

KOMAW’ın düzenlediği anma Ey Reqîp marşının çalınması ile başladı. KOMAW’dan Mehmed Zengin, KNK Temsilcisi Tahir Kemalîzade birer konuşma yaptı.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden anmada sanatçı Rubar Şîna şehitler için şiir okudu.

KOMAW Eşbaşkanı Cenab Yeter’in konuşması ile devam eden anmada şair Awad Başur da şiir okudu.

Kürt siyasetçi Ahmed Şêxo’nun konuşması ardından PYD’nin mesajı da okundu.

Şehit Sefkan Dêrik, Rojinda Qendil ve Yusuf ve Huseyin Nebi’nin ailelerinin de konuşma yaptığı anmada DEM NED Eşbaşkanı Şemse Güllü de bir konuşma yaptı.

Şehitler için yemeğin verildiği anma, “Şehit namirin”, “Biji berxwedana Rojava” sloganları ile sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde ise Kasım ayı şehitleri anıldı.

Aileleri Bordeaux kentinde ve çevresinde yaşayan Rewan Çinar, Tekoşer Awaz, Berivan Mira, Zinar Kanireş, Roger Demhat, Havin Rojava, Hakan Buksur için hazırlanan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Yaklaşık 400 kişinin katıldığı anmada Kürt siyasetçi Nimet Sevim de bir konuşma yaptı.

Anma şehitler anısına mevlit verilmesiyle sona erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Tıl Temir’de şehit düşen Zagros Kobanê anıldı.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde organize edilen anmaya Kobanê’nin ailesi de katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Zagros Kabanê’nin ablası bir konuşma yaptı. Kardeşinin sadece kendilerinin şehidi olmadığı bütün Kürdistan’ın şehidi olduğunu söyledi.

Son olarak kardeşinin kanının onurlu bir mücadele verirken döküldüğünü bundan dolayı da bir şehit ailesi olarak gurur duyduklarını dile getirdi.

Şehit düşen kardeşinin kanının yerde kalmaması için Kürdistan’ın dört parçasındaki gençlerin yönlerini özgürlük mücadelesine dönmesi gerektiğini de vurguladı.

Anma sloganlarla sona erdi.