Avrupa’da tecrit ve ABD protestoları sürüyor

ABD’nin PKK’nin lider kadroları Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan’a ilişkin aldığı karar Avrupa’da düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.

Fransa’nın Reims kentinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit protesto edildi.

Düzenlenen meşaleli yürüyüş Reims merkez istasyonu önünde başladı ve Place d’Erlon’da sona erdi.

“Öcalan’a özgürlük”, “Öcalan irademizdir”, “Terörist Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan” sloganlarının atıldığı yürüyüşe Fransız Komünist Partisi, CGT sendikası, genç komünistler ve TKPML üyeleri de katılı.

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde ABD’nin Kürt Özgürlük Mücadelesi öncü kadroları Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan hakkındaki kararı Kürdistanlılar tarafından bir yürüyüşle protesto edildi.

Gençlik hareketi, Kürt Toplum Merkezi ve Basel Ronahî Kadın Meclisi'nin organize ettiği yürüyüşe çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Marktpatz’da bir araya gelen kitle, Dreirosenbrücke’ye kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca ABD’nin kararının protesto edildiği yürüyüşe İsviçreli anarşist, antikapitalist ve Türkiyeli sol örgütler de katıldı.

Sık sık, “PKK halktır halk burada” sloganları atıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldığı yürüyüşte PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayrak ve posterleri taşındı.
 

Bildirilerin dağıtıldığı eylem konuşmalar ardından sona erdi.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da da ABD protesto edildi. ABD’nin kararının böylesi bir süreçte alınmasının ahlaki olmadığı ve uluslararası komplonun devamı olduğuna dikkat çekilen eylemde PKK’nin “terör” örgütü olmadığı, aksine insanlık hareketi olduğu ve öncü kadrolarının da Kürt halkının onuru olduğu dile geldi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de ABD’nin kararı protesto edildi. Hamburg ABD Başkonsolosluğu önünde düzenlenen protesto eyleminde Öcalan’ın dev posteri açıldı.

Sık sık, “Terörist Türkiye”, “Katil Türkiye, işbirlikçi ABD”, “Kahrolsun komplo” sloganları atıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda da ABD’nin kararı kınandı.

STUTTGART

Almanya’nın Pforzheim kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit protesto edildi.

HBF önünde düzenlenen mitinge çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı. Miting boyunca, ‘’Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü”, “Be Serok jiyan nabe!’’, “Biji Serok Apo” ve “Faşist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Yapılan Almanca konuşmalarla Almanya Merkel’inin Erdoğan’a verdiği destek ile Kürt halk önderine yapılan tecrit kınandı.

Tevgera Civanen Şoreşger adına yapılan konuşmada ise, ABD’nin Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin öncüleri hakkında aldığı karar protesto edildi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de ABD’nin kararı protesto edildi. Almanya'da 25. yılına giren PKK yasağı da 'utanç verici' olarak nitelendirildi ve bir an evvel bu yasağın kaldırılması istendi.

Mitinge Berlin Halk Meclisi, PYD Berlin, HDK Berlin Brandenburg, Êzidî Federasyonu NAVYEK, Êzidî Kadın Meclisi EDESA, DEST DAN Kadın Meclisi, Dersim Özgürlük İnisiyatifi ve CİK gibi kurumlar katıldı.

Mitinge ayrıca Türkiye devrimci hareketinin ve kurumlarının temsilcileri de katılarak ABD' kararını ve başta Almanya' da olmak üzere Avrupa'nın birçok yerinde uygulanan gayrı hukuki PKK yasağını da protesto etti.

Miting de sık sık, “Bayık burada, Kalkan burada, Karayılan burada”, “Hepimiz Bayık, Kalkan ve Karayılanız”, “ABD Kürdistan'dan elini çek”, “Yaşasın devrim öncülerimiz”, “Biji Serok Apo” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma sloganları” atıldı.

Mitingin sonunda Berlin polisi sloganları gerekçe göstererek biri kadın 7 Kürdistanlıyı gözaltına aldı.

Bunun üzerine miting alanında dağılmayarak gözaltına alınanların bırakılmasını bekleyen eylemciler, alınanların bırakılmasının ardından dağıldı.

Miting tertip komitesi Berlin polisinin bu tavrını kınayarak, halka duyarlılık çağrısı yaptı.