Avrupa’daki açlık grevi eylemcilerinden 14 Temmuz anması

Strasbourg, Berlin ve Den Haag kentlerinde 5 ay boyunca açlık grevinde kalan aktivistler, bir araya gelerek, 14 Temmuz direnişçilerini andı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kırmak amacıyla HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başta Strasbourg olmak üzere Berlin ve Den Haag’dan katılan aktivistler, Belçika’da bir araya gelerek, 14 Temmuz 1982 yılında 12 Eylül faşizmine karşı açlık grevine başlayan M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’i andı. Anmaya, KCDK –E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Ramazan İmir, Mehmet Nimet Sevim, Mustafa Sarıkaya, Mohamad Ghaderi, Deniz Sürgüt, Ayvaz Ece, Kadro Bokani, Kerem Solhan, Agit Ural, Ekrem Yılmaz, Mele Mustafa Tuzak, Ömer Badur, Cemal Kobenê, Haspi Çakıcı, Hüseyin Yıldız, hazır bulundu.

‘BÜYÜK BEDELLER ÖDENDİ’

Anmada bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Mustafa Sarıkaya, şunları söyledi: “Bugün halkımız için tarihi bir gündür. Kritik bir dönemde köleliğe karşı ısrar ve karşı çıkıştır. Önder Apo öncülüğünde küçük bir grup, bir adım attı. O dönemler için küçük olabilir ama önemliydi. Bu adım öncesi 4 parça Kürdistan’da Kürtler için zor ve zahmetli bir dönem yaşanıyordu. Varlık ve yokluk tartışması vardı. İşte böylesi bir dönemde önder Apo öncülüğünde özgürlük mücadelesi başladı. Yoğun tartışmalar içerisinde bir umut yarattı. Düşmanımız da bunu görünce 12 Eylül 1980 darbesini yaptı. Bu işkence zülüm ve yok olma girişimine karşı PKK’nin öncü kadroları bedeli ne olursa olsun bir direniş başlattı. Bunun ilk öncüsü Mazlum doğan oldu, 4’ler, ardından da 14 Temmuz direnişçileri devam etti. Sömürgecilerin mahkemesinde o gün yükselen ses ‘ne olursa olsun biz ayakta kalacağız’ sesiydi. Direniş sesi ve ısrarıydı. O gün en büyük bedeli önderlerimiz verdi. Mazlum Doğan, Kemal Pir, M. Hayri Durmuş oldu. Bu arkadaşların kaybı hala içimizde his ediliyor. Bunu Başkan Apo da en son görüşmesinde açık bir şekilde dile getirmiştir.”

‘BİZ MAYAMIZI 14 TEMMUZ’DAN ALIYORUZ’

Mustafa Sarıkaya, o gün yürütülen direnişin meyveleri bugün verildiğini de vurgulayarak, “Bugün yaratılan bu mücadele, değer ve örgütlülüğümüz o günün eseridir. Kimse bugün bu mücadeleyi engelleyemez. Çünkü mayasını 14 Temmuz’dan alıyor. Başkan Apo mücadeleyi yaralattı ama temsiliyetini ise bu arkadaşlar yaptı. Ondan dolayı 14 Temmuz halkımız ve bölge için tarihi bir gündür. Bugün ki bütün değerlerimiz, ideolojimiz, direnişimiz, mücadelemiz ve kurumlarımızın yaratıcısı o arkadaşlarımızdır. Biz onlara borçluyuz” diye konuştu.

Mustafa Sarıkaya, konuşmasının sonunda Öcalan’ın üzerindeki tecridi kırmak için başlatılan açlık grevine de değinerek, tarihi bir eylem olduğunu belirtti.

Ortaya çıkardıkları sonuçların herkes tarafından görüldüğü vurgusunda bulunan Sarıkaya, dünyanın dört bir tarafından açlık grevi eylemine katılanların büyük bir halkanın parçası olduğunun altını çizerek, herkese teşekkür etti.