Avrupa’daki Kobane Günü eylemlerinde saldırılara sert tepki

Türk devletinin Kobane başta olmak üzere Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına karşı Avrupa’nın birçok ülkesinde protesto eylemleri düzenlendi. Eylemlerde, Batılı hükümetlere de tepki gösterildi.

GRAZ : Avusturya’nın Graz kentinde 1 Kasım Dünya Kobane Günü vesilesiyle toplanan Kürdistanlılar, işgalci Türk devletinin Kobane başta olmak üzere Rojava’daki kazanımlara yönelik saldırılarını protesto etti.

Graz kent merkezinde saat 15.00’de bir araya gelen Kürdistanlılar, Rojava’ya yönelik Türkiye devletinin uyguladığı terör saldırılarının sonlandırılması çağrısı yaptı. Saldırıları kınayan pankartların yanı sıra PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde, DKTM adına konuşma yapıldı.

Konuşmalarda, 27 Ekim’de İstanbul’da Rusya, Fransa, Almanya ve Türkiye arasında yapılan dörtlü zirvenin ardından Gire Spi ve Kobane’ye saldırıların başladığı vurgulandı. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bildirilerin okunarak dağıtıldığı eylem, yarın (3 Ekim) yapılacak yürüyüşe katılım çağrısıyla sonlandı.

KOPENHAG: Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da ise Seve Kadın Meclisi ve Save Afrin Platformu’nun çağrısıyla toplanan çok sayıda kişi, Türk devletinin Kobanê’nin Kor Eli ve Selim köylerine yönelik saldırılarını protesto etti.

Kopenhag Israel Plads caddesinde başlayan eylemde, sol ve antifaşist hareketlerin kullandığı Halkevi’ne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca Kürt Halk Önderi Öcalan’ın posterleri ile YPG ve YPJ flamaları taşındı.

Sık sık “Faşist Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” ve “Yaşasın Kobanê direnişi” sloganlarının atıldığı yürüyüş sonunda Halkevi’ne varıldı. Burada devrim şehitleri anısına saygı duruşu ardından Rojava devrimini anlatan konuşmalar yapıldı.

Konuşmalar sonrasında Danimarkalı Kürt dostlarının kurduğu “Følsom Front” müzik grubu ile Hozan Beriwan tarafından bir dayanışma konseri verildi.

Konserin ardından yapılan bir açıklamada, “Türk ordusu, katliam ve işgal planlamaktadır. Kürtler olarak yurtsever halkımız, devrimci, demokrat, aydın, anti-faşist ve enternasyonalist herkesi faşizme 'dur' demeye ve Dünya Kobanê Günü'nü selamlamaya çağırıyoruz" denildi.

FRANKFURT: Almanya’nın Frankfurt kentinde DTKM öncülüğünde yapılan eylem Hauptwache meydanında saat 18.00’de başladı.

"Rojava ve Kobane’ye saldırılara son verin" pankartı ve YPG/YPJ flamalarının taşındığı eylemde sık sık “Katil Erdoğan”, “Avrupa, saldırılara sessiz kalma”, “Yaşasın Dünya Kobane Günü” ve “Biji Berxwedana YPG/YPJ” sloganları atıldı.

Eylemde Almanca yapılan konuşmada “Türk devleti Almanya, Rusya ve Fransa, liderleriyle görüştükten hemen sonra Kobane başta olmak üzere Rojava’ya saldırmaya başladı. Türk devleti bu kirli oyuna ve ittifaka karşı biz Kürdistanlılar her alanda eylemlerimizi daha çok yükselteceğiz” denildi.

FREIBURG : Almanya'nın Freiburg kentinde 1 Kasım Dünya Kobane Günü vesilesiyle düzenlenen eylemde Kobane'ye yönelik Türk ordusunun saldırıları protesto edildi.

Freiburg şehir merkezindeki Alte Synagoge adlı meydanda kurulan çadırın önünde bir araya gelen eylemciler, çevreden geçenlere bildiriler dağıttı.

Yüzlerce kişinin bilgilendirildiği eylemde yapılan bir açıklamada, barbar DAİŞ çetelerine karşı destansı bir direniş sergileyen YPG ve YPJ’nin zaferinin devrim tarihinde önemli bir yer tuttuğu vurgulandı. Açıklamada, DAİŞ gibi vahşi bir örgüte karşı boyun eğmeyerek zafer kazananların DAİŞ’in ortağı Türk ordusuna karşı da boyun eğmeyeceğinin altı çizildi.

Yaklaşık üç saat kadar süren eylem, "BijiBerxwedanaKobane" sloganlarıyla sona erdi. Akşam saatlerinde ise bir grup genç tarafından Freiburg Tren Garı civarında bulunan bir köprüye PKK bayrağı ve Öcalan posteri asıldı. Gençler eylemlerini "Biji Serok Apo" sloganlarıyla sonlandırdı.

TOULOUSE: Fransa’nın güneyindeki Toulouse şehrinde de 1 Kasım Dünya Kobane Günü vesilesiyle bir miting düzenlendi. Place Wilson adlı meydanda saygı duruşuyla başlayan mitinge 200’ü aşkın Kürt ve Fransız katıldı.

Kobane direnişine yönelik bildirilerin okunduğu mitingde Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye’ye yönelik saldırıları kınandı.

Mitingde konuşan Fransız Yeni Anti-Kapitalist Parti (NPA) temsilcisi Pierre Granet, saldırıları sert bir dille kınadı. Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Granet, Arîn Mîrkan’ın direnişini de selamladı. Granet, konuşmasını “Jin jîyan Azadî” sloganıyla sonlandırdı.

Ülkenin önde gelen muhalefet partilerinden Sol Parti (PG) adına konuşan Jean-Christophe Sellin ise, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Erdoğan’la görüşmesine tepki gösterdi. NATO silahlarının Kürtlere karşı kullanıldığına dikkat çeken Sellin, Kürt Halk Önderi’nin de günümüzün Mandela’sı olduğunu vurguladı. Miting, Fransızca atılan “Kobane yalnız değildir” sloganıyla son buldu.

LİEGE: Belçika'nın Liege kentinde aynı amaçla bir eylem düzenlendi.  Türk devletinin işgal saldırılarının kınandığı eylemde, Öcalan üzerindeki tecride de tepki gösterildi. Eylemde ayrıca İran rejimini idam politikası protesto edildi.