Avrupa’daki Kürdistanlı kurumlardan Efrîn için bir dizi karar

Avrupa’daki Kürdistanlı parti, kurum ve meslek örgütleri Efrîn ile dayanışma amacıyla düzenledikleri toplantıda, Efrîn'de yaşanan katliama karşı uluslararası güçlere harekete geçin çağrısında bulundu.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısı 51’nci gününü geride bırakırken buna karşı YPJ, YPG ve Efrîn halkının direnişi de sürüyor. Kürt halkı ve dostları da Japonya’dan Avusturalya’ya kadar birçok merkezde dayanışma gösterileri düzenliyor. Avrupa’da yaşayan Kürtler de 51 gündür yaptıkları eylemlerle direnişin bir parçası olmaya devam ediyor. Bu çerçeve de Avrupa’da faaliyet yürüten Kürt parti, kurum, meslek örgütleri ve şahsiyetler Efrîn ile dayanışma amacıyla kamuoyuna ulusal düzeyde birlik tutumunu yaptıkları bir toplantı ile açıkladı.

BM, NATO VE AB ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Efrîn’e Sahip Çıkma Komitesi’nin öncülüğünde başlayan toplantı, "Helwesta Netewî Ji Bo Berxwedana Efrînê" sloganıyla Hollanda’da gerçekleşti. Toplantıya KCK, KDP, YNK, GORAN ve PYD olmak üzere 57 siyasi parti, 53 sivil toplum örgütü olmak üzere yüzlerce şahsiyet, sanatçı, siyasetçi, hukukçu katıldı. Kürdistanlı kurumlar dışında, Asuri-Süryani, Emeni kurum temsilcilerinin yanı sıra Türkiyeli sol örgütler ve Arap kurum temsilcileri de hazır bulundu. Oy birliğiyle hazırlanan deklarasyonda Kürtlere Efrîn’e sahip çıkma çağrısı yapılırken, BM, NATO ve AB ülkelerinden saldırılara karşı harekete geçilmesi istendi. Toplantıda Efrîn için bir dizi de karar alındı.

‘SÖMÜRGECİ GÜÇLERE KARŞI ULUSAL BİRLİĞİ SAĞLAMALIYIZ’

Toplantının Tertip Komitesi tarafından hazırlanan deklarasyon oy birliğiyle kabul edildi. KNK Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar tarafından okunan deklarasyonda, "Bizler Hollanda’da toplanan Kürdistanlı onlarca parti, örgüt ve kurum ile sanatçılar, aydınlar, akademisyenler ve gazeteciler olarak Efrîn direnişine sahip çıkılması için aşağıdaki çağrıyı yapıyoruz” denildi. Deklarasyonda şunlara vurgu yapıldı: "Türk devleti 51 gün önce Efrîn’e saldırdı. Türk devleti Kürtlerin kendi toprakları üzerinde özgürce yaşamasını istemiyor, niyeti Kürtlerin esir ve ülkelerinin de sömürge altında olmasıdır. Türk devleti Kürtlerin varlığı ile Kürdistan’a karşı. Bu niyetini zaten gizlemiyor, askeri saldırılarıyla bu niyetini açıkça sergiliyor. Kerkük, Xaneqîn, Şengal ve diğer birçok ilçenin Irak’ın eline geçmesinde Türk devleti Bağdat hükümetini destekledi. DAİŞ’in Kürdistan’a yönelik saldırılarında, özellikle de Kobanê’ye yönelik işgal girişiminde Türk devleti belirleyici bir rol oynadı, DAİŞ’e tam destek verdi. Türk devleti Batı Kürdistan’daki kantonlar ile Kuzey Suriye Federasyonu’na karşı baştan beri saldırı pozisyonu içinde oldu. Ayrıca Güney Kürdistan’da onlarca askeri karargah ile istihbarat merkezlerini kurdu, bunları halkımızın kazanımlarına karşı kullanıyor. Son olarak da Efrîn’e saldırdı, şu anda sınır hattındaki birçok köy işgal edilmiş durumda ve aralıksız bir şekilde Efrîn bombalanıyor. Şimdiye kadar çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere yüzlerce sivil katledildi, yüzlercesi de yaralandı."

EFRÎN HALKI DİRENİYOR

Efrîn halkının direnişine vurgu yapılan deklarasyonda, "Başta YPG, YPJ ile QSD güçleri olmak üzere Efrîn halkı ve diğer savunma güçleri büyük bir direniş gösteriyorlar. Kürdistan halkı ve diasporadaki Kürtler ayaktadırlar, Efrîn’in direniş ile savunmasına destek veriyorlar. Kürdistan halkının dostları da Efrîn’in savunmasına önemli bir destekte bulunuyor. Ancak tüm bunlar yetmiyor. Efrîn’in savunma hareketi daha büyük ve daha güçlü organize edilmeli. Bunun için de iç dinamikler aktif olmalı ve en üst düzeyde Efrîn’in etrafında ulusal-milli bir savunma zırhı oluşturulmalı. Efrîn Batı Kürdistan sınırının sonundadır. Türk devleti Dêrik’ten Efrîn’e kadar uzanan bir hattı işgal etmek için harekete geçmiş durumda. Bu yüzden Kürdistan’ın ulusal ve milli vicdanı Efrîn’de kendisini göstermeli" denildi.

KÜRDİSTANLILARIN YÜREĞİ EFRÎN İÇİN ATMALI

Efrîn savunmasında büyük bedellerin ödendiğine dikkat çekilen deklarasyonda son olarak şunlar belirtildi: "Bütün Kürt ve Kürdistanlıların yüreğinin Efrîn için atmalı. Şayet büyük bir birlik oluşursa Efrîn zaferi daha erken elde edebilir. Konjonktür Kürdistan’ın lehinedir. Kürt ulusu Efrîn’in mevcut durumunu zafere taşıyabilir. Efrîn’in zaferi Kürdistan’ın özgürlüğünde yeni kapılar açacaktır. Bu amaçla bütün siyasi güçler, bütün demokratik-sivil organizasyonlar, bütün Kürdistanlılar ulusal ve milli çıkarlar temelinde daha büyük bir birlik oluşturmalı. Böyle bir birlik düşmanın işgaline karşı en iyi cevap olacaktır. Efrîn bu zor günlerinde ulusundan sadece bir şey istiyor, o da birliktir. Kürt ve Kürdistanlılar Efrîn’in isteğini ve ricasını yerine getirmeli ve birlik içerisinde Efrîn’in yardımına koşmalı. Efrîn böyle bir hareketin beklentisi içerisindedir."

TOPLANDIDA EFRİN İÇİN ALINAN KARARLAR

Deklarasyonda, Efrîn için ulusal istişare acil olarak başta Kürdistan halkı olmak üzere tüm dünyaya şu çağrı yapıldı.

1. Kürdistanlıların kendi aralarında birlik olmaması Kürdistan’ın kazanımlarını koruyan savunma hattını zayıflatıyor, düşman cephesinin önünü açıyor. Bu durum son olarak Kerkük, Xaneqîn ve Şengal’de görüldü. Fakat Kobanê’nin savunması ile zaferinde görüldüğü gibi ulusal birlik düşmanın saldırıları kırar, ulusal kazanımların önünü açar. Bu yüzden ulusal birlik hayati bir mevzudur ve Efrîn’in kaderinde bunun gerçekleşmesi gerekiyor. Bu büyük hedef için Efrîn’e Sahip Çıkma Platformu bugün Kürdistanlı yeni dinamiklerin katılımıyla genişledi, Kürdistanlı güçler hiçbir zaman olmadığı kadar şimdi birbirine daha yakınlar.

2. Efrîn’i savunma hareketi için Kürdistan ve diasporanın meydanlarında güçlü ve koordineli bir dayanışma sergilenmeli, Kobanê’yi savunma ruhuyla Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgalinde sesini Efrîn’in sesine katmalı. Bu amaçla bağlantılı olarak hem ülkede ve hem de yurt dışında ulusal-milli esaslı güçlü bir diplomasi yürütülmeli.

3. Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarının son bulması ve BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye için aldığı ateşkes kararının uygulanmasına büyük önem verilmeli.

4. BM kararına sahip çıkmalı, Suriye’deki ateşkes kararının pratikte uygulanması ve sonuç alınması için konuya büyük önem göstermeli, ciddiye almalı.

5. ABD, NATO, Avrupa Birliği, DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu aktif şekilde Efrîn sorununu ele almalı, Türk devletine en kısa sürede Efrîn’den çıkması için baskı yapmalı.

6. Rusya'nın Efrîn tutumunu kınıyoruz ve bir önce siyasetini değiştirmeli, Suriye havasını Türk devletinin savaş uçaklarına kapatmalı ve Efrîn’e yönelik saldırının son bulmasını sağlamalı.

7. Suriye devleti Türk devletinin Efrîn’deki işgaline karşı rahatsızlığını daha yüksek sesle dile getirmeli ve Efrîn Kantonu ile bir anlaşma yapmalı, Efrîn’in savunmasında Efrîn halkının ve asayiş güçlerinin yanında yer almalı.

8. Arap Devletleri Birliği Türk devletinin Efrîn ve Suriye’ye yönelik saldırı ile işgalini kınamalı, Türkiye’nin Suriye’nin sınırlarından çıkması için pratik tedbirler almalı.

9. Türk devleti bu saldırgan ve savaş yanlısı pratiğiyle DAİŞ’e karşı verilen mücadeleyi zayıflatıyor, Ortadoğu’nun istikrarını ile güvenliğini ateşe atıyor. Dünya Türkiye’nin bu savaş yanlısı tutumu karşısında güçlü bir pozisyon almalı ve birlik içinde bu vahşi devletin önüne geçmeli.

10. BM Cizre ve Kuzey Kürdistan’ın diğer kentlerindeki katliamları karşısında sessiz kaldı, bu yüzden Türk devleti rahatça Efrîn’e saldırıyor. Cizre’yi yerle bir eden özel askeri birlikler aynı şeyi bir kez daha yapmak için Efrîn’e gönderildi. Bu yüzden BM aktif şekilde Efrîn sorununu ele almalı. Efrîn’in yeni bir Cizre olmaması için Türk devletinin saldırı ve işgaline karşısında sonuç alıcı kararlar almalı.

11. Burada hazır bulunan temsilciler olarak Efrîn için ulusal ve milli tutumumuzu bir kez daha tekrarlıyor ve şunu söylüyoruz: "Efrîn Kürdistan’dır, Efrîn’in savunması bütün Kürdistan’ın savunmasıdır, bütün imkanlarımızla Efrîn direnişine sahip çıkacağız. Bizler aynı tutumu bütün Kürdistanlı parti, örgüt, kurum ve şahsiyet ile bütün Kürdistan halkından istiyoruz.

12. Kürt halkının dostlarına, bütün demokratik ve vicdan sahibi dünyaya şu çağrıyı yapıyoruz: “Sizler şimdiye kadar iyi bir tutum içinde oldunuz, beklentimiz bu tavrınızı sürdürmeniz ve daha güçlü sergilemeniz. Efrîn halkının sizin desteğine ihtiyacı var.