Avrupa'daki Kürdistanlılar Rojava için meydanlarda

İşgalci Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırılarına karşı Avrupa'nın birçok ülkesinde protesto eylemleri düzenlendi. Türk devletine tepki gösterilen eylemlerde kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuldu.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye karşı başlattığı işgal saldırılarına tepkiler devam ediyor. İşgal saldırılarının duyulması üzerine Hamburg'da bir araya gelen binlerce Kürdistanlı bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Kürdistanlıların yanı sıra Alman ve Türkiyeli sol gruplar da destek verdi. Yahudi cemaati adına yürüyüşe katılan Wolfgang Seibert, Yahudilere yapılan soykırımın bugün Kürtlere uygulandığını belirtti. Eyleme katılan Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Martin Dolzer, aktivist Anja Flach yaptıkları konuşmalarda, işgale karşı duyarlı herkesin alanlara çıkması gerektiğini vurguladı.

ULM

Almanya'nın Ulm şehrinde Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi. "Savaşa Karşı Ulm Platformu" tarafından çağrısı yapılan eyleme ATİF, AGİF, ADHF, DKTM, SYKP, MLPD, Kollektiv 26, Rebell gibi kurumlardan aktivistler katıldı. Savaşa ve işgale karşı Kürdistan'ı savunacaklarını açıklayan kitle, çeşitli eylemlerle protestolara devam edeceklerini açıkladı.

BIELEFELD

Rojava'ya yönelik Türk ordusunun başlattığı saldırı Bielefeld'de yapılan bir yürüyüş ile protesto edildi. Bielefeld DKTM çağrısı ile yapılan eyleme Alman aktivistler ile Türkiyeli devrimciler de destek verdi.

GİESSEN

Almanya'nın Giessen kentinde Rojava'ya dönük işgal saldırısı protesto edildi. Avrupa Süryaniler Derneği, Die Linke ve birçok solcu grupların da katıldığı eylemde sık sık, "Terörist Erdoğan", "Çocuk katili Erdoğan" ve "Alman tankları Kürdistan'dan çıksın" sloganları atıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını kınamak için yürüyüş düzenledi.

KÖLN

Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Köln kentinde Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) tarafından bir miting düzenlendi. Mitinge AGİF'in yanı sıra MLPD, Rebell, Zora Kadın Hareketi, Komünist Yeniden İnşa, Komünist Kadın ve Komünist Gençlik isimli hareketler katıldı. Mitingde AGİF ve Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi'nin hazırladığı bildiriler dağıtıldı. Bildirilerde Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları aktarıldı.

BERLİN

Almanya'nın Başkenti Berlin’de işgal saldırılarının başlamasıyla Kürdistanlılar ve dostları ABD, Fransa ve Rus elçiliklerinin de bulunduğu Brandenburger Tor meydanında toplandı. Eylemde Almanca ve İngilizce yapılan konuşmalarda, Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Kısa zamanda kalabalık bir kitleye ulaşan protestocular daha sonra Rus elçiliğine doğru yürüyüşe geçti.

Akşam saatlerinde de Kürt ve Alman enternasyonalist gençleri Berlin’in Kreutzberg’de  sivil itaatsizlik eylemi düzenledi. Saat 18:00'da Oranien Platz’da başlayan eylem Kotbusser Tor metrosunun yanında son buldu.Gençler yürüyüş boyunca TC'nin soykırım saldırılarını taşıdıkları pankart, dövizler ve sloganlarla protesto etti. Berlin’de faaliyet yürüten Kürt kurum temsilcileri herkesi yarın saat 16:00'da Federal Almanya Parlamentosu (Bundestag) önünde buluşmaya ve işgal girişimine karşı çıkmaya çağırdı.

OLDENBURG

İşgalci Türk ordusunun Rojava saldırısı Almanya'nın Oldenburg şehrinde de protesto edildi. Oldenburg Hauptbahnhof önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı Türk devletine tepki gösteren sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk Devletinin Rojava'ya saldırılarını protesto için Elysee sarayı önünde eylem yaptı. Rojava dayanışma komitesi öncülüğünde toplanan kitle "Rojava direniyor" "Diktatör Erdoğan" sloganları ile Fransa Parlamentosu önüne kadar yürüyerek burada oturma eylemine geçti. Fransa parlamentosu önünde yapılan konuşmalarda, "Başta Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri, barbar DAİŞ çetelerine karşı insanlık için savaşan Kürtleri yalnız bırakmamalıdır" denildi.

LYON

Mezopotamya Kültür Derneği'nde toplanan Kürt gençleri ve Fransız anarşist grup faşist Türk devletinin Rojava işgalini protesto etmek için Sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macro'nun Lyon'da olmasından kaynaklı toplanan grup Terreaux meydanında bulunan birinci bölge belediyesini ziyaret eden Macron'a seslerini duyurabilmek için bir eylem gerçekleştirdi. Eyleme müdahale eden polisler ile gençler arasında kısa süreli bir gerginlik yaşanırken, kitle daha sonra marş ve sloganlar eşliğinde Saxe Gambetta caddesine doğru yürüyüş geçti.

MARSİLYA

Marsilya'da Kürdistanlılar Faşist Türk devletinin Rojava'ya işgaline karşı Marsilya Valiliğine ve ABD Konsolosluğu önünde eylem yaptı. "Diktatör Erdoğan", "Rojava faşizme mezar olacak" sloganlarının atıldığı eylemde Rojava'ya destek açıklamaları yapıldı.

Akşam saatlerinde ise Marsilya Tevgera Ciwanên Şoreşgeri üyeleri Marsilya Garı'nda sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Gençler daha sonra Marsilya merkezinde sloganlar ve marşlar eşliğinde Canabiere meydanına yürüdü.

BORDEAUX

Türk devletinin işgal saldırısının ardından yüzlerce Kürdistanlı Bordeaux'da bir yürüyüş gerçekleştirdi. YPG-YPJ'ye destek sloganlarının atıldığı yürüyüşte Rojava'ya ilişkin bildiriler dağıtıldı.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde 9 Ekim komplosu ile Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırıları protesto edildi. Eyleme Kürdistanlıların yanı sıra birçok Fransız da katıldı.

OSLO

Kürtler ve dostları Norveç'in başkenti Oslo'da Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını protesto etmek için bir eylem gerçekleştirdi. Merkezi tren istasyonu içinde gerçekleşen eylemde, kitle pankart ve dövizler açarak sık sık, "İşgale hayır", "Faşist Erdoğan", "Rojava devrimi çok yaşa" sloganları attı. Yaklaşık 1 saat süren eylemde konuşan Andam Aso, Kürtlerin kazanımlarının ciddi tehlike altında olduğunu ve Türk işgaline karşı tüm Kürtlerin alanlara çıkması gerektiğini belirtti.

BERN

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Türk devletinin işgal saldırılarına karşı İsviçre’deki Kürdistanlılar bugün de alanlara çıkarak protesto eylemleri gerçekleştirdi.

Bern Merkez tren istasyonu önünde başta Kürdistanlılar olmak üzere İsviçreli, Türkiyeli sol-sosyalist demokrasi çevrelerinin katılımıyla bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. Waisenhausplatz’da yapılan mitingde KCDK-E, PYD, MLKP, SYKP ve İsviçreli sol-sosyalist kurumlar adına birer konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalarda katliamcı AKP-MHP faşizminin ancak halkların verecekleri ortak mücadeleyle yok edileceği vurgulandı. Almanca bildirilerin okunduğu eylemde 12 Ekim Cumartesi günü Zürih Helvetiaplatz’da yapılacak olan İsviçre Merkezi eylemine katılım çağrısının ardından eylem sonlandırıldı.

BASEL

Akşam saatlerinde Dreirosenbrücke’de bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ne akın eden başta Kürdistanlılar olmak üzere İsviçreli Türkiyeli sol-sosyalist, enternasyonalist her kesimden insan "İşgale ve faşizme karşı Kürt halkıyla beraber Rojava’yı birlikte savunacağız" şiarıyla buradan yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından Barfüsserplatz’da gerçekleştirilen mitingde yapılan konuşmalarda "Dün DAİŞ’in zulmüne karşı Rojava’yı nasıl savunduysak, Kobanê’yi nasıl özgürleştirdiysek bugün aynı azim ve kararlılıkla Rojava’da hiçbir uluslararası hukuka sığmayan katliamcı Türk devletinin işgaline karşı Kürt halkıyla beraber Rojava’yı savunacağız" denildi.

LOZAN

Merkez tren istasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde işgal saldırıları protesto edilirken İsviçreli Solidaride, POP, Sosyalist Parti, Yeşiller parti temsilcileri de eyleme katılarak Kürt halkıyla dayanışma mesajları verdi. Yapılan konuşmalarda başta İsviçre devleti olmak üzere Avrupa devletlerine işgal saldırılarına karşı Kürt halkından taraf olunması gerektiği çağrısı yapıldı. CDK adına Fransızca bildirilerin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

LUZERN

Luzern kentinde ise Kürt Toplum merkezi önünden Kanton Parlamentosu önüne kadar gerçekleştirilen yürüyüş boyunca Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi. Kanton parlamento önünde Almanca bildirilerin okunması sonrası eylem sonlandırıldı.

LUGANO

Bellinzona kantonuna bağlı Lugano kentinde Kanton Parlamentosu önüne gerçekleştirilen yürüyüşün ardından burada yapılan konuşmalarda "Parlamento önünde işgal ve katliama karşı eylemimiz ikinci gününde. İşgalci ve katliamcı Türk devleti Rojava’yı terk edene kadar her gün alanlarda olup bu işgali teşhir edeceğiz" denildi. İtalyanca bildirin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.