Avrupa'daki Kürtler ve dostları Öcalan ve Efrîn için ayakta

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Türk devletinin Efrîn'e yönelik düzenlediği işgal saldırılarını çeşitli eylemlerle protesto ediyor.

İsveç'teki Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarının durdurulması için uzun yürüyüşü başlattı.

Saat 11.00 sularında Stockholm'un Medborgarplatsen Meydanı'nda bir araya gelen kitle, eylemin amacını belirten konuşmaların ardından Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden ve Türk devletinin bombalama ve saldırılarını kınayan sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

Kortejin en önünde Kürt kadınları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın büyük bir portresini, onların arkasında yürüyen Kürt gençleri, üzerinde İngilizce “Öcalan'a özgürlük, Kürt halkına statü, Efrîn'de savaşı durdurun” yazan pankratı taşıdı.

Bu yıl düzenlenen uzun yürüyüş Stockholm il merkezinde gerçekleşti. Şehrin en kalabalık caddelerinden geçen Kürdistanlılar, sık sık “Biji Serok Apo”, “Öcalan'a özgürlük”, “Efrîn'e saldırıları durdurun”, “Biji berxwadane Efrîne”, “Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Be Serok jiyan nabe”, “Selam, selam İmralı'ya bin selam”, Katil, faşist Erdoğan”, “Çocuk katili Erdoğan” sloganları attı.

Şehrin turistin yerlerinden Gamla Stan'da bir süre dinlenen Kürdistanlılar, daha sonra Kürtçe şarkı, marşlar söyleyerek parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti. Müzelerin bulunduğu Djurgården semtinde gemiye binen kitle, “Öcalan'a özgürlük, Kürt Halkına statü, Efrîn'de savaşı durdurun” yazan pankartı açtı ve sloganları atmayı burada da sürdürdü.

Slussen semtinde gemiden iden Kürdistanlılar ve dostları, yeniden sloganlar atarak ve marşlar söyleyerek Mariatorget Meydanı'na geldikten sonra uzun yürüyüşün ilk etabını akşam saatlerinde sonlandırdı.

SÜRYANİLAR: EFRÎN'E SALDIRI TÜM EZİLEN HALKLARA YÖNELİK BİR SALDIRI

Yürüyüşe Kürdistanlıların yanı sıra Asuri-Süryani ve diğer uluslardan insanlar da yer aldı. Mezopotompa Özgürlük Partisi'nden Yaşar Küçükaslan, ANF'ye açıklamalarda bulundu.

Öcalan'a yönelik komployu kınamak ve Türk devleti ve DAİŞ kalıntılarının saldırılarına karşı kahramanca direnen Efrîn'le dayanışmak için Asuri-Süryanilerin eylemde yer aldıklarını söyleyen Küçükaslan, “Efrîn Sayın Öcalan'ın düşünceleriyle yoğrulmuş ve bir sistem haline gelmiştir. Tüm halk, dil ve dinlerin kardeşçe yaşadığı ve birlikte yönettikleri tüm dünyaya örnek olacak bir sistem kurmuştur. İşte bu nedenle Türk devleti Efrîn'i kendi varlığına yönelik bir tehdit olarak görüyor” dedi.

Efrîn'e yönelik saldırının sadece Kürtlere değil tüm ezilen halklara yapılın bir saldırı olduğu değerlendirmesinde bulunan Küçükaslan, “Efrîn'e yönelik saldırıyı aynı zamanda Asuri-Süryani halkına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz, Saldırıların derhal durdurulması ve sayın Öcalan'ın serbest bırakılması için bu yürüyüşte yer alıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ EZİLEN HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR

Yüzlerce kilometre uzaklıktaki Bollnäs'den gelerek eyleme katılan Hıdır Ercan, “Öcalan'ın özgürlüğü Kürt halkı ve ezilen halkların özürlüğüdür. Biz barış istiyoruz ve bunu sağlayabilecek tek lider Sayın Öcalan'dır. Barışın sağlanması ve savaşın Öcalan'ın serbest bırakılması gerekir” dedi.

Efrîn'in Öcalan'ın düşünce ve felsefesinin somut yansıması olduğunu söyleyen Ercan, “Türk devleti DAİŞ'ı destekleyen bir ülke konumunda. Faşist Erdoğan ve Türk devleti Ortadoğu'da nerede Kürt halkının kazanımları varsa oraya saldırıyor. Efrîn'e saldırı tüm Kürtler ve ezilen halklara yapılan saldırıdır. Efrîn'i savunmak için oraya gitmeye hazırız” şeklinde konuştu.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Adil Durmaz, uzun yürüyüşün ilk etabının coşkulu bir şekilde geçtiğini söyledi. Tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Pazar günü saat 11.00 Rålambshovs Parkı'nda başlayacak yürüyüşün ikinci etabına katılmaları çağrısı yaptı.