Avrupa’daki Kürtlerin belediye gasplarına tepkileri sürüyor

Avrupa’daki Kürtlerin AKP’nin belediyeleri gasp etmesini protestoları sürüyor.

Almanya’nın Köln, Fransa’nın Marsilya, İsviçre’nin Basel ve Norveç'in başkenti Oslo'da alanlara çıkan Kürtler, AKP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesini protesto etti.

KÖLN’DE EYLEM 2. GÜNÜNDE

HDP’li belediyeler şahsında Kürt halkının irade gaspına dönük tepkiler devam ediyor. Almanya’nın Köln kentinde protesto eylemi bugün de devam etti. Eylem bugün de saat 18.00’de Hauptbahnhof karşısındaki büyük meydanda başladı. Köln, Bonn, Aachen, Düsseldorf, Düren ve çevresinde yaşayan Kürdistanlıların yanısıra, eyleme Alınteri, Sosyalist Kadınlar Birliği, Agif, AvEG-Kon, YS, HDK, ADHK, Partizan, Alman KA (Köln Antifa) üyeleri de katıldı.

Eylemde konuşan Fed Med Eşsözcüsü Engin Sever, AKP MHP ittifakının Kürt halkının iradesini gasp ederek çözümsüzlüğü tırmandırdığına dikkat çekti. Buna karşı Kürt halkının bulunduğu her yerde direnişi yükselteceğini söyledi. Sever, Cumartesi günü Düsseldorf’ta yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaparak konuşmasını noktaladı. Köln Hauptbahnhof önünde eylemler Hafta boyu devam edecek. Cumartesi günü de Düsseldorf’ta bir yürüyüşle İrade gaspı protesto edilecek.

MARSİLYA’DA PROTESTO AB TEMSİLCİLİĞİ ÖNÜNDE YAPILDI

Fransa’nın Marsilya kentinde yaşayan Kürdistanlıların AKP’nin belediyeleri gasp etmesine tepkisi bugün de devam etti. Marsilya AB Temsilciliği önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, AKP/MHP blokunun Kürt belediyelerini gasp etmesini protesto etti. AB ülkelerinin Türkiye’ye gereken tepkiyi vermediğini de savunan eylemciler , AB ülkelerini bir an önce Türk devletine yaptırım yapma çağrısı yaptı.

Bugün öğlen saatlerine doğru Marsilya Merkezinde bulunan AB Temsilciliği önünde bir araya bir grup Kürdistanlı “Katil Erdoğan” ve “Diktatör Erdoğan” sloganlarını attı.

Temsilciliğin duvarına “Katil Erdoğan” ve “Kürt halkının mücadelesi Erdoğan’ı yenecek” pankartı asan Kürdistanlılar, slogan ve konuşmaların ardından yarın saat 14:00’te Vieux-Port meydanında yapılacak miting için Kürdistanlılara katılım çağrısı yaptı. Eylem yapılan konuşmaların ardından son buldu.

BASEL’DE KİTLESEL PROTESTO

Amed, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerinin İçişleri Bakanlığının talimatıyla gasp edilmesi İsviçre’nin Basel kentinde protesto edildi.

Merkez tren istasyonu içerisinde İsviçreli, Türkiyeli, Kürdistanlı sol - sosyalist demokrasi çevrelerinin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde hak gaspları protesto edildi.

Sık sık sloganların atıldığı eylemde İsviçre Sosyalist Parti (SP) Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı bir konuşma yaptı. “AKP, Erdoğan faşist rejimi tarafından Kürt illerindeki bu anti demokratik uygulama karşısında ben ve partim Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olacağız” diyen Atıcı şunları söyledi: “Amed, Van ve Mardin kentlerine kayyum atanmasının hiç bir hukuki dayanağı yoktur. Alınandan bu kararı kınıyorum.”

Almanca bildirilerin okunduğu eylem sloganlarla sonlandırıldı.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da yaşayan Kürtler ve dostları belediye gasplarını protesto etti. Norveç Parlamentosu önünde düzenlenen eyleme Norveçliler de katıldı.

Eylemde konuşma yapan Sosyalist Sol Parti (SV) Milletvekili Freddy Øystegård ve Kızıl Parti Dışilişkiler Sorumlusu Maria Sørhaug kayyum zihniyetine tepki gösterdi.

LİNZ

Avusturya'nın Linz bölgesinde de Amed, Mardin ve Van belediyelerine işgal edilmesi protesto edildi.

Linz’de "faşizme hayır" sloganıyla bir eylem düzenlendi. Kürtler, Linz Belediye Sarayının, belediye gaspını kınayan pankartlar açarken, duyarlılık oluşturmak için bildiri dağıttılar.