Avrupa’daki Kürtlerin işgal ve soykırıma tepkisi sürüyor

Almanya’nın Frankfurt, Stuttgart ve Kiel ile Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers le Bel banliyösünde Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi.

Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin saldırılarını ve soykırımını protesto etti.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinen Ciwanên Azad “Nehele” ve #Riseup4 Rojava tarafından organize edilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

Frankfurt Römer Meydanı’nda başlayan Serekaniyede şehit düşen Alman YPG savaşçısı Andok Cotkar ve YPJ savaşçısı Silan Güneş fotoğraflarının üzerine Rojava ist Hoffnung (Rojava umudumuzdur) ve PYD, YPG, YPJ bayrakları eşliğinde yürüşe geçen halk, “Biji berxwedana Rojava”, “Biji berxwedana YPG, YPJ”, “Terörist Erdoğan”, “Çocuk katili Erdoğan”, “Kürdistan’da katliam var”, “Yaşasın hakların dayanışması” sloganları eşliğinde Rossmarkt’ta yürüdü.

Rossmarkt’ta ise bir miting düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Women Defend, YDG, YXK, JXK, KAWA-Federasyonu, SdS temsilcileri birer konuşma yaptı.

Mitingde yapılan konuşmalarda Rojava’nın insanlık için büyük bir mücadele verdiğine dikkat çekilerek, “Türk devleti DAİŞ’in intikamını almak için bugün Rojava’ya saldırdı. Buna karşı Avrupa devletleri sessiz, somut bir adım atmıyorlar, biz başta Kürt gençliği ve dostları olmak üzere Rojava işgaline karşı sessiz kalmamız lazım her alanda sesimizi yükseltmemiz lazım. Rojava’da bugün enternasyonalist yoldaşlarımız Andok Cotkar, Ivanna Hoffman, Dilsöz Bahar bizler için Türk işgaline karşı savaşıp şehit düştüler. Bizlerde her alanda Nehele kampanyası çevresinde Rojava’yı sahiplenmeyiz” denildi.

STUTTGART

Stuttgart Lautenschlager Strasse’de Defend Rojava öncülüğünde Rojava işgaline karşı bir yürüyüş yapıldı.

“Defend Rojava”, “Rojava’daki devrimi savun ve Türkiye işgaline dur” de pankartlarının açıldığı yürüyüşte sık sık “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Biji berxwedana Rojava”, “Terörist Erdoğan”, “Es lebe YPG, YPJ” ve “Jin Jiyan Azadi” sloganlarının atıldığı yürüyüş Kobanê ( Schlosspolatz) Meydanı’nda sona erdi.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen eyleme ise Kürdistanlıların yanı sıra Almanlar, MLKP, ANTI-FA, Alevi Topluluğu, Kürt Derneği ve bircok kurum üyesi katıldı.

HBF önünde bir araya gelen halk, yürüyüşe geçti. YPG, YPJ flamalarının ve Serêkaniyê’de işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı yürütülen Onur Direnişi’nde şehit düşen enternasyonalist savaşçı Andok Cotkar’ın fotoğrafının yer aldığı pankart taşındı.

Eylemde bir konuşma yapan ANTİ-FA temsilcisi, “Andok Cotkar bu kentin çocuğuydu. Kürt halkına uygulanan zulme karşı Rojava’da şehit düştü. Biz her zaman onun mücadelesinin yanında duracağız” dedi.

Eylem, “Katil Erdoğan”, “Biji berxwedana Rojava” sloganları ile sona erdi.

PARİS-VILLIER LE BEL

Fransa'nın başkenti Paris'in Villiers le Bel banliyösünde Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yaptığı işgal saldırılarını protesto etti.

Defend Rojava çağrısı ile yapılan eylem saat 14.00'de Villiers Le Bel garı önünde başladı.

"Türk işgalini durdurun" pankartı ve YPG/ YPJ bayrakları taşıyan halk, "Diktatör Erdoğan", "Yaşasın Rojava direnişi" sloganları ile yürüyüşe geçti.

Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarılarına karşı Rojava direnişini daha güçlü sahiplenme çağrılarının yapıldığı eylemde Fransa devletinin işgale karşı somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekildi.

Eylemde konuşan Van İpek Yolu belediyesi eski eşbaşkanı Veysel Keser şunları belirtti: “Türk devleti nerde bir Kürt kazanımı varsa oraya saldırıyor. Rojava'da demografi değiştirme amacında olan Türk devletinin işgal saldırılarına karşın nerde olursa olsun direnişimizi sürdüreceğiz, kazanımlarımızı koruyacağız."

Eylem "Her yer Rojava, her yer direniş" sloganları ile sonlandırıldı.