Avrupa’daki Kürtlerin tecrit protestoları sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla Avrupa’nın birçok ülkesinin çok sayıda kentinde Kürdistanlılar alanlardaydı.

İsviçre, Danimarka, Almanya ve Fransa’da alanlara çıkan Kürtler, tecrit ve açlık grevi direnişlerine karşı sessizliği protesto etti.

CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde gerçekleştirilen eylemde “Tecrit kırılsın, açlık grevi direnişçilerinin talepleri kabul edilsin” pankartı açıldı. BM, CPT ve Avrupa Konseyi’nin tecride ve açlık grevlerine karşı suskunluğu protesto edildi. CDK Eşbaşkanı Salih Sağlam burada yaptığı konuşmada “Kritik aşamaya ulaşan açlık grevleri karşısında direnişi yükseltmeli herkesin bulunduğu her alanda açlık grevi direnişçilerinin seslerini duyurmak için çaba göstermelidir” diye konuştu.

Açlık grevlerine dikkat çekmek için hazırlanan mizansen sahnelendi. Fransızca bildirilerin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

DELEMONT

Jura kantonun başkenti Delémont kentinde ise merkez tren istasyonu önünde ses çıkarma eylemi gerçekleştirilerek tecride ve açlık grevlerine dikkat çekildi. Fransızca bildirilerin dağıtıldığı eylem sloganlarla sonlandırıldı.

BERN

Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri tarafından kent merkezinde otobüs ve tramvay içlerinde açlık grevleriyle tecride dikkat çekildi. Gerçekleştirilen eylemde aktivistler ağızlarına maske takarak ve açlık grevleri direnişçileri ile tecride karşı fedai eylem gerçekleştiren eylemcilerin fotoğraflarını taşıdı.

BASEL

Kanton Parlamentosu önünde gerçekleştirilen eylemde tecrit uluslararası kurumların ve devletlerin sessizliği protesto edilirken tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde zindanlar başta olmak üzere onlarca merkezde sürdürülen açlık grevlerine destek verildi.

LOZAN

Lajîn Kadın Meclisi öncülüğünde St. Laurent Kilisesi önünde bir miting gerçekleştirildi. Açlık grevleri direnişçilerinin eylemleri karşısında ki sessizliğe karşı direnişi yükseltme çağrıları yapıldı. Fransızca bildirilerin okunduğu eylem sloganlarla sonlandırıldı.

ZÜRİH

Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu tarafından Kanton Parlamentosunun bulunduğu Rathaus alanında bir miting gerçekleştirildi. Üzerinde “Cezaevlerinden tabutlar çıkıyor. Haberiniz var mı?” yazılı tabut ile açlık grevlerine dikkat çekilirken “Leyla’nın direnişi bizim direnişimizdir”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın özgürlük” yazılı pankartlar taşındı. Platform adına Almanca bildirilerin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

AARAU

Aarau kentinde de merkez tren istasyonu önünde Tevgera Ciwanên Şoreşger tarafından bir eylem gerçekleştirildi. “Bir milletvekili Leyla Güven 154 gündür açlık grevinde” yazılı pankart önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan konuşmalarda ölümler yaşanmadan açlık grevleri ve tecride karşı süren sessizliğe karşı direnişi yükseltme çağrıları yapıldı. 13 Nisan Cumartesi günü saat 14’te Helvetiaplatz’da yapılacak olan merkezi yürüyüş ve mitinge katılım çağrısının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da “Ölüyoruz!!! Ses verin” şiarı ile farklı semtlerde stantlar açıldı.

Sêvê Kadın Meclisi’nin açtığı bilgilendirme stantlarında Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık, özgürlük ve güvenliği talebi ile düzenlenen açlık grevlerine ilişkin bildiriler de dağıtıldı. Standı ziyaret edenlere de bilgilendirme yapıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Amara, Sara, Nujin kadın meclislerinin sistematik olarak düzenlediği tecridi protesto eylemi sürdü.

Açlık grevi direnişçilerinin artık ölüm sınırına geldiğine dikkat çekilen eylemde “İnsanlık artık sessizliğini boz” denildi.

Her an ölümlerin olabileceği, Avrupa ülkeleri ve CPT’nin üç maymunları oynamaktan vaz geçmesi gerektiği de vurgulanan eylemde, “Açlık grevindeki arkadaşların talepleri Kürt halkının talepleridir. Onun için tüm halkımızı yapacağımız eylemlere duyarlı olmaya çağırıyoruz” denildi.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

MANTES LA JOLIE

Fransa’nın Mantes la Jolie kentinde de Kürdistanlılar bir yürüyüş ile tecridi protesto edildi. TJK-F öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Tren istasyonu önünde başlayan yürüyüşte tecridi protesto eden sloganlar atıldı.

Gençlerin de yoğun bir şekilde katıldığı eylemde tecride karşı sessizlik de protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda faşizmin geriletildiği, ancak tamamen yıkılması ve tecridin kırılması için mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

Eylem kitlenin “Öcalan’a özgürlük”, “Hepimiz Leylayız” sloganlarıyla sona erdi.