Avrupa'daki kurumlar: Kobanê ruhuyla Efrîn'e sahip çıkacağız!

Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı girişimine tepki gösteren Türkiyeli ve Kürdistanlı parti ile kurum temsilcileri, "Kobanê ruhuyla Efrîn’e sahip çıkıp, faşizme karşı sokaklarda mücadele edelim” çağrısında bulundular.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rojava kenti Efrîn’e yönelik tehdit saldırıları ve işgal girişimine karşı tepkiler büyüyor. 

ANF’ye açıklama yapan temsilciler, bütün kesimleri AKP-MHP faşizmine karşı Efrîn'i sahiplenmeye çağırdı.

GÜRCAN: TAM DA KOBANÊ DİRENİŞİNİN ZAMANI

Avrupa Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİK) Eşbaşkanı Süleyman Gürcan:

"Bu savaş ABD ile Rusya arasında bir savaştır. Zaten faşist Türk devleti açısından da nerede bir Kürt varsa, öldürme, tutuklama ve yok etme nedenidir. Onların tarihinde Kürt düşmanlığı vardır. Faşist Türk devleti de Kürtlere, komünistlere ve Alevilere saldırıyor.

Önemli olan, bu saldırılara karşı ne yapılması gerektiğidir. Çünkü Türkiye gibi faşist bir devletin saldırısı normal. Geçmişte de Kobanê’ye saldırdı. ‘Düştü düşecek’ dedi ama Kobanê direnişi her şeyi tersine çevirdi. İşte o Kobanê direnişiyle tersine çevrilen durumu şimdi yapmak lazım. Devrimci, komünist, yurtsever kurumlar olarak faşist Türk devletinin Efrîn’e saldırılarına karşı ortak mücadele geliştirmemiz gerekiyor. Bugün tartışmamız gereken budur. Neden saldırıyor değil; nasıl bir birlik, nasıl bir mücadele nasıl bir sokak ağını öreceğiz, dememiz lazım. Onu konuşmamız gerekiyor. Biz ATİK olarak örgütlü olduğumuz alanlarda eylem ve etkinlikleri örgütlemede, ileriye taşırmada üzerimize düşeni yapacağız. Bu konuda tüm örgüt, devrimci,  ilerici kurumları ve insanları Efrîn’e yönelik saldırılara karşı ortak mücadele etmeye çağırıyoruz.  Biliyoruz ki her şey mücadele ile kazanılacaktır. Faşizmi bir kere daha döktüğü kanda boğacağız.”

ARABACI: KAMUOYUNU SAVAŞLA OYALAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Eş Başkanı Şafak Arabacı:

"Efrîn'e saldırı daha çok acı, gözyaşı ve ölüm olacaktır. Türkiye halklarını iç savaş eşiğine getirmenin bir hamlesi olacaktır. AKP kendi sıkışmışlığının sonucu bu tür şeye girişiyor. Türkiye iç kamuoyunu savaş ile oyalayacağını düşünüyor. Emperyalistlerin hem AKP karşıtı gibi görünüp, diğer taraftan da savaş çığlıklarını besleyen ve destekleyen tavırları da bizi daha zor günler bekleyeceğini gösteriyor. Bu yüzden de bütün haklarımıza diyoruz; nasıl ki, Rojava’da ve Kobanê'de o haklı mücadeleyi savunduk, büyük bedellerle bir zafer kazandıysak aynı şeyi Efrîn’de de Kürt halkına karşı saldırı halinde olan zihniyete karşı barış ve halkların kardeşliği sloganını yükseltelim. Bunun için bir mücadele vermek zorundayız. Avrupa’da Kürtlere, ezilenlere ve bütün halklara çağrımız; halkların bağını güçlendirmek, barış ve kardeşlik için faşizme karşı mücadeleyi yükseltelim."

CENGİZ: FAŞİZME KARŞI SİVİL DİRENİŞİ OLUŞTURALIM

Yeşil Sol Partisi adına Mehmet Cengiz:

"Erdoğan’ın uzun süredir dile getirdiği ve kırmızı çizgi diye tanımladığı şey uluslararası hukuka haykırıdır. Bu Türkiye’nin bir iç savaşa girmesi anlamına geliyor. Kürdistan ve Kuzey Suriye’de oluşan bir Kürt otonomunu bahane olarak görüp müdahaleyi doğru görmüyoruz. O açıdan barıştan yana Kürt hareketinin demokratik taleplerinin kabul edilmesini istiyoruz. Erdoğan kendi iç kamuoyuna yönelik savaşçı, milliyetçi, ulusalcı söylemleri öne çıkararak, sıkışmışlık durumundan çıkış yapmak istiyor. Zaten faşizmin özgüsü de budur. Onun için biz de faşizme karşı öteki, özgürlük isteyen ve inanç birliklerini birlikte hareket etmeye ve sivil bir direniş oluşturmaya çağırıyoruz."

ATEŞ: HERKESİ  EFRÎN’İN YANINDA YER ALMAYA  ÇAĞIYORUZ

Devrimci Parti Avrupa Sözcüsü Hüseyin Ateş: "Efrîn’de Kürtler, Araplar olmak üzere birçok halk yaşıyor. Bu savaş bir iç savaş anlamına geliyor. Herkes buna karşı çıkmalı. Çünkü eğer Erdoğan bu saldırıda başarılı olursa kendi diktatörlüğünü garanti altına almış oluyor. Onun için bir nefes borusu olur. Bu nefes borusunu tıkatmak için topyekûn harekete geçmemiz gerekiyor. Avrupa’da ve dünyanın neresinde olursak olalım, zulme ve faşizme karşı olan herkesi Efrîn’in yanında yer almaya çağırıyoruz."

KOÇER: KAZANIMLARIMIZI YOK ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Almanya Demokratik Kürt Toplumu Merkezi (NAV-DEM) Eş Başkanı Tahir Koçer: "Bu saldırı AKP-MHP faşizminin Kürtlerin kazanımlarını yok etme, Kürtleri öldürme girişimidir. Türk devletinin, Kürtlere karşı oluşturduğu milli mutabakat ittifakıdır bu. Buna karşı da Kürtler ulusal bir ittifak oluşturmalıdır. Kobanê’de Erdoğan’a kaybettiren o şanlı mücadele Efrîn’de de olacak. Çünkü Efrîn, Kobanê’dir, Kürt şehridir, göz bebeği ve kalbidir. Kürt halkı bu saldırıları kabul etmeyecektir. Bu saldırı Avrupa’daki Kürtleri de yakından ilgilendiriyor. NAV-DEM olarak bütün birimlerimizi harekete geçirdik. Birçok yerde seslerini yükseltiyorlar. Kobanê’yi sahiplendiği gibi Efrîn’i de sahiplenecektir. Diktatör Erdoğan, faşist MHP ve AKP’ye karşı Kürt halkının mücadelesi yükselecektir.”