Avrupa'daki seçmenler için 12 Mayıs son gün

Türkiye ve Kuzey Kürdistan için ciddi bir eşik olan 24 Haziran'daki seçimlere katılacak olan yurt dışında yaşayanların seçmen kaydı sorgulaması 12 Mayıs'ta bitiyor.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde, Türkiye ve Kuzey Kürdistan dışında yaşayanların oy kullanabilmeleri için 'Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olmaları zorunludur. 2 Mayıs'ta başlayan seçmen kaydı sorgulaması, 12 Mayıs'ta sona eriyor. Kayıtlı olmayanlar veya bu süre zarfında kayıt yapmayanlar, 24 Haziran'daki seçimlerde oy kullanamayacak.

'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ndeki kayıtlar 2 Mayıs'ta ilan edildi;12 Mayıs Cumartesi günü TSİ 17.00’de kaldırılıyor. Türkiye ve Kuzey Kürdistan dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 12 Mayıs'a kadar www.ysk.gov.tr adresindeki “Yurtdışı Seçmen Sorgulama” sayfasından (https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp ) 'Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nde kaydı olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oy kullanabilir.

İSMİ BULUNMAYANLAR VEYA DÜZELTME YAPACAKLAR

'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nde ismi bulunmayanlar ile kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenlerin, 12 Mayıs'a kadar en yakın yurt dışı temsilciliğine nüfus cüzdanları ile başvurarak 'Adres Beyan Formu' (Form B) ( http://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/AdresBeyan-Yurtdisi.pdf ) doldurup imza karşılığı teslim etmeleri veya söz konusu formun internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak; forma, nüfus cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle en yakın yurt dışı temsilciğine posta ile göndermeleri gerekiyor (Yurtdışı Adres Beyan Formu internetten indirildikten ve kutucuklara gerekli bilgiler yazıldıktan sonra üzerinde kimlik numarası olan TC kimliğinin fotokopisi, adres beyan formu ile birlikte iadeli taahhütlü olarak en yakın konsolosluğa gönderilebilir. Ancak iadeli taahhütlü gönderilmesi şarttır) Zaman darlığı düşünüldüğünde bizzat başvurmaları daha isabetli olur.

12 Mayıs'a kadar Türkiye’de bulunanlar ise en yakın nüfus müdürlüğüne pasaportları ile birlikte müracaat ederek adres beyan formu doldurup aynı işlemi yapmalı.

İTİRAZLARIN KARAR BAĞLANMASI

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce 'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nün ilanı 12 Mayıs Cumartesi TSİ 17.00'de sonlandırılarak tutanak altına alınacak. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular, ilçe seçim kurulları, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu ve dış temsilciliklerce kabul edilmeyecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne karşı yapılan itirazlar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca 18 Mayıs Cuma günü karara bağlanacak.

1 OY BİLE ÇOK DEĞERLİDİR

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, hem 18 yaşına girenler hem de baskıdan dolayı Avrupa’ya gelen çok sayıda yeni seçmenin bulunduğunu hatırlatarak, seçmen sorgulamasının ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı. Koç, şunları söyledi: “Eğer kendileri bu işlemleri yapamıyorlarsa derneklerimizde ve semtlerde görevli seçmen sorgulama komitelerindeki arkadaşlarımızdan yardım isteyebilirler. Mutlaka oylarını sağlıklı bir şekilde kullanmaları için bu işlemi zamanında yapmaları gerekiyor. Hiçbir insanımız bu konuyu ihmal etmemeli. Unutmayalım ki, bir oy bile çok değerlediri; kullanılmayan her oy, Erdoğan diktatörlüğüne hizmettir.

SORGULAMAYI MUTLAKA YAPINIZ

Yine bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da geçmişte Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde oy kullansanız bile seçmen kaydı sorgulamasını mutlaka yapınız. Şunun altını özellikle çiziyorum; kimse konsolosluklara gitmekten çekinmesin. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes oy kullanabilir."