Avrupa'daki seçmenlerin dikkatine!

Türkiye ve Kuzey Kürdistan dışında yaşayanların seçmen kaydı sorgulaması 12 Mayıs'ta bitiyor. Seçimlerin tarihi bir eşik olduğuna işaret eden HDP-Avrupa, seçmenleri uyardı.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde, Türkiye ve Kuzey Kürdistan dışında yaşayanların oy kullanabilmeleri için 'Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olmaları zorunludur. Seçmen kaydı sorgulaması, 12 Mayıs'ta sona eriyor. Kayıtlı olmayanlar veya bu süre zarfında kayıt yapmayanlar, 24 Haziran'daki seçimlerde oy kullanamayacak.

'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ndeki kayıtlar 2 Mayıs'ta ilan edildi;12 Mayıs Cumartesi günü TSİ 17.00’de kaldırılıyor. Türkiye ve Kuzey Kürdistan dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 12 Mayıs'a kadar www.ysk.gov.tr adresindeki “Yurtdışı Seçmen Sorgulama” sayfasından (https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp ) 'Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nde kaydı olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oy kullanabilir.

'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nde ismi bulunmayanlar ile kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenlerin, 12 Mayıs'a kadar en yakın yurt dışı temsilciliğine nüfus cüzdanları ile başvurarak 'Adres Beyan Formu' (Form B) (http://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/AdresBeyan-Yurtdisi.pdf ) doldurup imza karşılığı teslim etmeleri gerekiyor.

12 Mayıs'a kadar Türkiye’de bulunanlar ise en yakın nüfus müdürlüğüne pasaportları ile birlikte müracaat ederek adres beyan formu doldurup aynı işlemi yapmalı.

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce 'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nün ilanı 12 Mayıs Cumartesi TSİ 17.00'de sonlandırılarak tutanak altına alınacak. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular, ilçe seçim kurulları, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu ve dış temsilciliklerce kabul edilmeyecek.

HDP-AVRUPA’DAN UYARI

HDP - Avrupa, seçimlerin tarihsel önemine dikkat çekerek, '1 oy'un bile belirleyici olacak değerde olduğunun altını çizdi. Avrupa Seçim Koordinasyonu, KCDK-E ve tüm bileşenler, hem sahada hem de medya aracılığıyla seçmenlerin, seçme haklarına sahip çıkmaları için bilgilendirme de yapıyor. HDP-Avrupa, dün bir kez daha 12 Mayıs'ın son gün olduğunu hatırlatarak, neler yapılması gerektiğini bir videoyla paylaştı. Videoda "Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı mısınız? Değilseniz nasıl kayıt olabilirsiniz? 'İltica etmiş' olduğunuz halde nasıl oy kullanabilirsiniz?" gibi sorulara cevap veriliyor. İşte o video: