Avrupa’dan ‘Rojava yalnız değildir’ mesajı

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, “Rojava yalnız değildir” mesajı verdi.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki eylem adresi Federal Parlamento önüydü. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eyleminde Kürdistan’ın her yanından kitlesel bir katılım oldu.

Eylemde bir konuşma yapan Güney Kürdistanlı siyasetçi Mihemmed Emin Pencewini, “Rojava’da kahramanca savaşan QSD savaşçılarını kutluyorum” dedi.

Avrupa ve dünyanın dört bir yanında direnenleri de selamlayan Pencewini şöyle konuştu: “Bu eylemlerde çok önemli. O savaşçılara layık eylemlerle halk olarak başarıya ulaşacağız. Kimse karamsarlığa kapılmasın.”

ENTERNASYONALİSTLERDEN EYLEM

Aynı saatlerde sayıları 3 bin dolayında Alman enternasyonalistleri de Kreuzberg’deki Oranien Platz'da Rojava ile dayanışma ve faşist Türk devletini kınama mitinginde bir araya geliyordu.

Parlamento önünden yürüyüşe geçen Kürdistanlılar ve dostları 5 kilometrelik bir yürüyüşün sonunda Oranien Platz'da enternasyonalist devrimcilerle buluştu.

Yapılan konuşmalar ardından sayısı 5 bini bulan kitle, yürüyüşe geçti.

Güzergah boyunca sürekli büyüyen kitle Neukölln ilçesine vardığında yürüyüşçülerin sayısı 10 bini geçmişti.

Maybach Ufer Köprüsü üzerinde yüzlerce kadın ve erkek ellerinde mumlar ve enternasyonalist marşlarla yürüyüşü selamladı.

Güzergah boyunca zaman zaman Türk faşistleri tarafından provokasyon girişimleri de boşa çıkarıldı.

Yürüyüş tekrar Kreuzberg ilçesine yöneldi ve Kottbuser Tor'da sona erdi.

Yürüyüş organizatörleri yaptıkları kısa açıklamada Berlin’in anti faşist mirasına yakışır eylemlerle Trük devleti ve işbirlikçilerinin durdurulacağı dile geldi.

“Rojava devrimi onurumuzdur, ölümüne sahip çıkacağız" mesajı verildi.

DÜSSELDORF

Düsseldorf HBF önünde toplanan 2500 kişi, “Terörist Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Biji Kurdistan”, “Biji Rojava, YPG, YPJ” sloganlar attı.

Burada bir konuşma yapan sanatçı Cevat Mervani, Kürtlerin bundan sonra kendisi için savaşacağını söyledi.

HDP eski milletvekili Besime Konca da konuşmasında “Özgür kadın ruhuyla Kürt halkı bu savaşı da başaracaktır.

Faşist AKP bir Kürdün olduğu, Kürt kadının olduğu yerde bunu bilsinler ki sonuna kadar direniş vardır emperyalistler ve faşistler onlarda bunu iyi bilsinler mutlaka kazanacağız” dedi.

Konuşmalardan sonra halk yürüyüşe geçti. HBF önünden ABD Konsolosluğu’na kadar yürüyen kitle, konsolosluk önünde eylemini sloganlar atarak sürdürdü.

BRAUNSCHWEIG

Almanya’nın Braunschweig kentinde de kitlesel bir eylem ile Türk devletinin saldırıları protesto edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylem konuşmalarla devam etti.

Konuşmalardan sonra halk yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca katılımcı kurumlar mesajlarını aktardı. Arkaden Sarayı önünde ise eylem sona erdi.

ERFURT

Almanya’nın Erfurt kentinde de Türk devleti kitlesel bir yürüyüş ile protesto edildi.

“Rojava yalnız değildir” mesajının verildiği eylemde Avrupa devletlerinin bir an önce Türkiye’ye silah satışlarını durdurması gerektiği belirtildi.

Eylemde “Biji berxwedana Rojava”, “Alman panzerleri Rojava’dan çekilsin”, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

KÖLN

Köln’de bir grup Kürt ve Alman genci Köln Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Adenauer Culture’ paneline konuk konuşmacı olarak katılan Alman Federal Meclisi Başkanı Wolfgang Schäuble protesto etti. Schäuble konuşmasına bir süre ara vermek zorunda kaldı.

Panele katılan bazı dinleyiciler gençlere alkışla destek verirken, eylemini sürdüren gençler yaptıkları açıklamada, “Türk devletinin kullandığı tankların Alman tankı olduğunu ve bunlarla Kürtleri öldürdüğünü ifade eden gençler bir süre slogan attıktan sonra yanlarında getirdikleri bildirileri panelcilere dağıttı.

MANNHEIM

Mannheim’deki eylem de HBF önünde yapıldı.

Kürdistanlılar ve dostları düzenledikleri protesto eyleminde işgal tehditlerine tepki gösteren dövizler taşıdı. Almanca bildirinin de okunduğu eylemde sık sık, “Yaşasın Rojava”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

DKTM’nin çağrıcısı olduu eyleme, bin dolayında kişi katıldı. Eylemde MLPD, Die Linke ve Sosyalist Gençlik de mesaj sundu.

Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin de katıldığı eylemde HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız da bir konuşma yaptı.

Eylem sloganlarla sona erdi.

Diğer taraftan Almanya'nın Sachsen Eyaletine bağlı Dresden, Leipzig, Magdeburg, Halle, ve Eisnach şehirlerinde de eylemdeydi. Binlerce kişinin katıldığı eylemde Türk devletini şiddetle kınayarak sonuna kadar Rojava ve Kuzey Suriye halklarının yanında oldukları mesajını verdiler.

AMSTERDAM

Hollanda’da yaşayan Kürdistanlılar ise Amsterdam Shippol havaalanında sivil itaatsizlik eylemi düzenleyerek, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Eylem yarım saat sürdü.

MİLANO

İtalya'nın Milano kentinde de eylem adresi Türk konsolosluğu önüydü. Gece yarısı yapılan eylem ile Türk devletinin Kuze Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

"Savaşa hayır”, “Rojava devriminin yanındayız”, “Terörist Türk devleti" yazılı pankartı açarak sloganlar eşliğinde meşaleler de yakıldı.

Eylemciler son olarak konsolosluk önündeki yola "Katil Erdoğan" yazılaması yaparak eylemlerini sonlandırdı.

VÄSTERÅS

İsveç’in Västerås kentinde de dört parçadan Kürdistanlıların bir araya geldiği eylem il merkezindeki meydanda yapıldı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, son seçimlerde yenilgiye uğrayan AKP-MHP faşist ittifakının ayakta kalabilmek için savaş politikalarına başvurduğuna dikkat çekildi.

Faşist ittifakın amacının Kürtlerin diğer azınlık haklarla birlikte kurdukları sistemi ortadan kaldırmak olduğu belirtildi. Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti'ne Türk devletine yaptırım uygulanması çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylemde “Biji YPG/YPJ”, “Biji berxwedana Rojava”, “Türk devleti Rojava'dan defol”, “Katil, faşist Erdoğan” gibi sloganlar atıldı.

Öte yandan Västerås Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir araya gelen Kürdistan'ın dört parçasından siyasi parti ve örgütler Türk devletinin işgal girişimine karşı Västerås Rojava'yla Dayanışma Platformu'nu kurdu. İşgale karşı süresiz eylemlilik kararı aldı.

Oluşturulan komite, bir eylem takvimi belirleyerek kamuoyuna açıklayacak.

DRESDEN

DORTMUND

BONN

CHEMNITZ

TRIER

ARNHEM

LONDRA

Londra’nın en kalabalık meydanlarından birisi olan Picadilly Circus’ta toplanan yüzlerce kişi YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan fotoğrafları ile beraber üzerinde ‘Türk işgaline karşı ayağa kalk’ yazılı pankartlar taşıdı. Farklı halklardan çok sayıda Kürt dostunun da katıldığı protesto eyleminde yapılan konuşmalarda, Türk devletinin artık sadece Kürtler için değil tüm dünya için bir tehdit haline geldiği ve bu tehdide karşı tüm dünyanın daha gür ses çıkarması gerektiği belirtildi.

NANTES