Avrupa genelinde Newroz kutlamaları sürüyor

Fransa’nın başkenti Paris, Nantes, Kıbrıs’ın Limasol, Sardenya’nın Alghero kentlerinde anmalar gerçekleştirildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te binlerin katılımıyla Newroz kutlandı.

Paris'in Sarcelles banliyösünde Nelson Mandela spor tesislerin yapılan Newroz kutlamasına binlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Paris'teki Newroz kutlaması, Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan'ın üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması için fedai eylem gerçekleştiren Uğur Şakar, Zülküf Gezen ve Ayten Beçet şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bu seneki Newroz ateşini 2015 Newroz kutlaması sonrasında yaşanan tren kazasında hayatını kaybeden Umut Yalçın'ın annesi ve şehit aileleri yaktı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Vedat Bingöl ile Fransa Kürt Kadın Hareketi aktivisti Leyla Şoreşger açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmalarda, “Önderliğin özgürlüğü için fedai eylem yapan arkadaşlarımız Uğur Şakar, Zülküf Gezen ve Ayten Beçet şehitlerimizin ve Leyla Güven şahsında tüm açlık grevi direnişi eylemcilerinin önünde saygıyla eğiliyoruz” denildi.

Kutlamada Fransız milletvekili François Pipponi, Fransa Komünist Partisi’nden Pascal Torre, Fransa Kürdistan Derneği Eşbaşkanı Sylvie Jan, FEDA, HDK-Avrupa ve Tecrite Karşı Yaşam Platformu-Fransa temsilcileri de konuşma yaparak Newroz’u kutladı.

Dilana Rojarya Goven Ekibi’nin açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarını taşıyarak sahneye çıkması coşkuyla alkışlanarak "Biji berxewdane Leyla", "Biji Serok Apo " sloganları atıldı.

Hozan Dino, Hozan Kawa, Zımanbaz- Tari, Bıneş Roj, Koma Zelal, Şero Bete ve Koma Zaroken'in sahne aldığı Newroz kutlaması halaylar ve sloganlar ile son buldu.

NANTES

Fransa’nın Nantes kentinde de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı.

Nantes belediyesine ait Salle Festive Nantes Nord salonunda öğleden sonra bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Newroz’u coşkuyla kutladı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlik Kürt siyasetçi Kemal Aktaş konuşmacı olarak katıldı. Aktaş Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kırılması amacıyla fedai eylem gerçekleştiren Uğur Şakar, Zülküf Kesen, Ayten Beçer ve tüm Newroz şehitlerini andı.

Kürt Siyasetçi Kemal Aktaş’ın konuşması esnasında Newroz’a etkinliğine katılan Kürdistanlıların sık sık “Şehid Namırın”, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan na be”, “Biji berxwedana Leyla”, “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı. Newroz etkinliğinde bedenini ateşe vererek fedai eylem gerçekleştiren Uğur Şakar’ın bıraktığı mektup da okundu.

Konuşmalarının ardında Rennes Zin Kadın derneğinin çocuk korusu, MKM sanatçısı Arhat, Narinxan, Ergin Xelikan, Ali İhsan Doğan ve yerel sanatçılar sahne aldı.

Geç saatlere kadar devam eden Newroz etkinliği çekilen halay ve sloganlarla sona erdi.

LİMASSOL

Kıbrıs'ın Limassol kentinde yüzlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı.

Kıbrıs'taki Newroz kutlamasına Koma Çanda Theofilos Korosu, Hunermend İsmail Eker ve Bengin Efrini katıldı.

Newroz ateşinin yakıldığı dakikalarda açlık grevinde bulunan bütün arkadaşlar selamlandı ve direnişin yükseltileceğinin mesajı verildi.

Kutlamada halaylar sırasında sık sık "Biji berxwedana zindana”, “Biji berxwedana Leylaye”, “Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

Kutlamada konuşan Bengin Efrini, birlik olmanın vaktinin geldiğini söyledi.

ALGHERO

İtalya’nın Sardenya adasının Alghero kentinde de Newroz kutlandı.

Kürtler ve İtalyanların katıldığı kutlamada üç gündür açlık grevinde olan Erdol Aydemir de katıldı.