Avrupa kentlerinde AKP-MHP faşizmi protesto edildi

Avrupa kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin soykırımcı, gaspçı saldırılarına karşı sokaklara çıktı. Eylemlerde şehit Kasım Engin de anıldı.

Almanya'nın Duisburg kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Neu Markt Paltz'da 'İrademe dokunma, Kürdistan nefes alamıyor' şiarıyla eylem düzenlendi.


Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zînî Wertê bölgesine saldırısı ve HDP’li 5 belediyeyi ve vekillikleri gasp etmesinin protesto edildiği eylemde, şehit düşen PKK Merkez Komite Üyesi Kasım Engin anıldı.

'İŞGALCİ SALDIRILAR DERİNLEŞİYOR'

Mitingde konuşan FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever, "Sömürgeci Türk devleti Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını aralıksız sürdürmektedir. Söz konusu olan sadece saldırılar değildir. İşgal onlarca farklı yerde kurulan karakollar ve istihbarat merkezleri ile derinleştirilmektedir. DAİŞ ve benzeri çeteleri kullanarak Kuzey, Başur ve Rojava’ya yönelik saldırılarda sonuç alamayan Türk devleti, askeri ve istihbarat merkezleri kurarak doğrudan işgale yönelmiştir" dedi.

'ÖZGÜR KÜRDİSTAN ZAMANI'

Türk devletinin Kürtler arası çatışmayı da hedeflediğine vurgu yapılan konuşmada, Kasım Engin anılarak, "Kasım Engin, Avrupa'da kaldığı yıllarda kişisel yaşam sürdürmek yerine özgür topraklarda, Kürdistan ve bölge halkının özgürlüğü- eşitliğini geliştirmek için tüm ömrü mücadele etmiştir. Bilgece yaşamı, örnek kişiliği ile fedakârca mücadeleye öncülük etti. Kasım heval tüm yaşamı boyunca halkının özgürlüğü ve birliği için fedakârca mücadele etti ve bunun için çalıştı. Kürdistan halkının acısı kadar öfkesi de büyüktür. Kasım yoldaşın yarattığı direniş değerlerini büyütme ve özgür Kürdistan’ı var etme zamanıdır" diye belirtildi.
Mitingde, "Sömürgeci, soykırımcı, faşist Türk devletinin topyekûn saldırıları karşısında topyekûn direnişi büyütmeliyiz. Bakur’da halkımızın kültürüne, diline, iradesine ve en kutsalı olan kabristanlara saldıran bu soykırımcı zihniyete karşı büyük direniş vermekten başka yol yoktur" mesajları verildi.
500'ün üzerinde Kürdistanlı ve dostunun katıldığı mitingde, belediye binası önüne yürüyüş düzenlendi.
Mitingde Duisburg DKTM Eşbaşkanı Niyazi Öztaş, Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Azad (JCA) aktivisleri adına da Amara Tolhildan konuştu.

OSNABRUCK


Almanya'nın Osnabrück kentinde de Türk devletinin soykırımcı saldırıları protesto edildi.
Eylemde okunan bildiride, Türk devletinin salgın döneminde de Kürtlere düşmanlıkta sınır tanımadığına dikkat çekildi.
Alman Kürt dostları da eyleme katıldı ve bildiri okudu.

STOCKHOLM


İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen iki ayrı eylemde Türk devletinin HDP'li seçilmişlere yönelik darbesi ve PKK Merkez Komite Üyesi Kasım Engin'in (İsmail Nazlıkul) katledilmesi protesto edildi.

İlk eylem Drotningatan Caddesi'nde Sara Kadın Meclisi'nin çağrısıyla, ikincisi NCDK'nın çağrısıyla Sergel Meydanı'nın üzerindeki kavşakta gerçekleşti.

Her iki eylemde de Kürt kadın hareketinin bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resminin olduğu flamalar ve rehin tutulan HDP'li milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının fotoğrafları taşındı.  

Eylemlerde "Kahrolsun faşizm”, “Katil Erdoğan”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır, halk biziz” ve “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

GOTEBORG

İsveç'in Göteborg kentinde de Brunn Parkı'nda Şehit Sema Kadın Komünü tarafından eylem düzenlendi. Eylemde, kadınlara yönelik şiddet ve HDP'li seçilmişlerin görevlerinin gasp edilmesi ve rehin tutulmaları protesto edildi.

HELSİNKİ

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de il merkezinde Türk devletine karşı bir araya gelindi. Kürdistanlı kadınlar, Türk devletinin kadın ve HDP'lilere yönelik saldırılarını protesto etti.