Avrupa Konseyi’nde kayyum rejimine karşı acil eylem çağrısı

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Kongresi’nin (AK-YBYK) oturumları sona erdi. Oturumların son gününde söz alan Kader Uzun, kayyum politikalarını eleştirerek Avrupa Konseyi’ni ve Türkiye’deki muhalefeti acil eyleme geçmeye çağırdı.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Kongresi’nin (AK-YBYK) 2025 yılının ilk oturumları bugün sona erdi. Oturumların son gününde, Çınar Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Kongre Üyesi Kader Uzun’un yaptığı konuşma dikkat çekti. Kader Uzun, Türkiye’de 2016’dan beri devam eden kayyum politikalarını sert bir dille eleştirerek, Avrupa Konseyi’ni ve Türkiye’deki muhalefeti acil eyleme geçmeye çağırdı.

Kader Uzun, konuşmasına meclis üyelerini saygıyla selamlayarak başladı ve kayyum uygulamalarının demokrasiye, seçmen iradesine, kadınların eşbaşkanlık mücadelesine ve kültürel mirasa yönelik bir darbe olduğunu vurguladı. Kader Uzun, “2016’dan beri Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı kentlerin seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atanıyor, uydurma gerekçelerle hapis cezalarına çarptırılıyor” dedi.

Kader Uzun’un verdiği bilgilere göre, 2014’te seçilen 102 belediye başkanından 95’i, 2019’da seçilen 65 belediye başkan ve eşbaşkanının 48’i kayyumla değiştirildi. 2024’te ise aralarında Wan Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın da bulunduğu 10 belediyeye ve CHP’li 4 belediyeye kayyum atandı. Ayrıca, İstanbul Belediye Başkanı’nın da görevden alınarak tutuklandığını belirtti.

‘SÖZ KURMA DEĞİL EYLEME GEÇME ZAMANI’

Kader Uzun, kayyum politikalarını “hükümet tarafından ele geçirilmiş bir yargı sistemi” ile yürütülen sistematik ve keyfi bir uygulama olarak nitelendirdi. “Demokrasiye yönelik bu saldırıyı kınayan her açıklama değerlidir, ancak artık zaman sadece söz kurma değil, eyleme geçme zamanıdır” diyen Kader Uzun, Avrupa Konseyi’nden ve Türkiye’deki muhalefetten daha ciddi bir tavır beklediklerini ifade etti.

Kader Uzun, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin bu konuda sorumluluk almadığını ve Türkiye’de kayyum rejiminin 9 yıldır devam ettiğini belirtti. Kader Uzun, “Bugün 16 milyonluk bir kentin seçtiği belediye başkanı haksız ve hukuksuz bir şekilde görevden alınıyorsa, demokrasi yok sayılıyorsa, bu uygulamalara gerekli tedbir gösterilmediği için bu noktaya gelinmiştir” dedi.

NIEMÖLLER’İN SÖZLERİYLE ÇAĞRI

Alman papaz Martin Niemöller’in ünlü sözlerini hatırlatan Kader Uzun, “Önce Kürtler için geldiler ve ben sesimi çıkarmadım, çünkü ben Kürt değildim” diyerek, Kürt halkının yıllardır yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Kader Uzun, “Kongremizin ve bütün Avrupa Konseyi organlarının kuruluş prensiplerine uygun sorumluluk alarak, bu uygulamalara karşı ciddi ve caydırıcı tedbirler almasını, şimdi, hemen, somut adımlar atmasını istiyoruz” çağrısında bulundu.