Türk devleti Avrupa'nın birçok merkezinde kınandı

Avrupa'nın çeşitli kentlerinde sokağa çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin Rojava ve Şengal'e dönük saldırıları ile KDP ihanetini protesto etti.

GOTEBORG

İsveç'in Göteborg ilinde Brunn Parkı'nda bir araya gelen dört parçadan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Şengal ve Rojava'ya yönelik bombalamalarını gösteri ve oturma eylemiyle protesto etti.

Eylem çağrısını yapan Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve PYD Komitesi adına yapılan konuşmalarda Suriye, Irak ve Ortadoğu'da Kürt Halkının kazanımlarını hazmedemeyen AKP Hükümeti'nin uluslararası anlaşmaları çiğneyerek Rojava ve Şengal'de katliamlar gerçekleştirdiği belirtildi.

Rakka ve Musul'un Kürt güçleri tarafından kuşatıldığı ve DAİŞ çetelerinin ağır darbeler yaşadığı bir süreçte gerçekleşen bombalamaların DAİŞ çetelerini kurtarmaya yönelik olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, diasporada yaşayan tüm Kürdistanlılar ve dostlarına sürekli meydanlarda olma ve Türk devletinin katliamlarını protesto etmeleri çağrısında bulundular.

Konuşmaların ardından bombalamaları protesto etmek için oturma eylemi gerçekleştiren kitle, sık sık “Faşist T.C. Kürdistan'dan defol”, “Biji berxwedana gele Kurd”, “Biji YPG, YPŞ, PKK, YPJ”, “Biji Serok Apo” sloganlarını attı.

GÄVLE

Gävle ilinde Stortorget Meydanı'nda toplanan ve ellerinde “Türkiye'nin katliamlarını durdur”, “Yaşasın Rojava direnişi” pankratlarını taşıyan Kürdistanlılar, Türk devletinin bombalama ve katliamlarını kınayan sloganlar attı.

Kürt Halkının zorlu bir süreçten geçtiğini hatırlatan Gävle Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş başkanı Mahmut Tak, AKP hükümetinin Kürt halkının Rojava ve Şengal'deki kazanımlarını ortadan kaldırmak için toplu katliamlara, Kürt halkını teslim almaya yöneldiğini ancak daha önce olduğu gibi bunu başaramayacağını ve yenilgiden kurtulamayacağını söyledi.

PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, Kobanê ve Şengal'de DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan Kürt Özgürlük Hareketi'nin Kobanê direnişinin ruhuyla Türk devletinin saldırılarını püskürteceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Ali, hangi partiye mensup olurlarsa olsun tüm Kürtlerin Türk devletinin saldırılarının Kürt halkını imha etmeyi amaçladığını görmeleri ve AKP işbirlikçileri kınamaları gerektiğini söyledi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Belediye Meclis Üyesi İsmet Uzun da, Türk devletinin uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Şengal ve Rojava'yı bombalamasını oldukça kaygı verici bir gelişme olarak değerlendirdi ve İsveç hükümetine Türk devletini kınamasını istedi.

Kitle, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Faşist Türk devleti, faşist Erdoğan”, “Biji YPG/YPJ” “Biji PKK”, “Biji YBŞ” gibi sloganlar attıktan sonra eylem sona erdi.

ÖREBRO

Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısı üzerine il merkezindeki meydanda bir araya gelen Kürdistanlılar, Rojava ve Şengal'e yönelik bombalamaları protesto etti.

Türk devleti ve DAİŞ çetelerini protesto eden içerikteki pankartların taşındığı eylemde bir konuşma yapan Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Muzaffer Nisebin, Rojava ve Şengal'e yapılan saldırıların Erdoğan rejiminin son çırpınışları olduğunu söyledi.

Türk devletinin saldırılarının Kürt Özgürlük Hareketi'nin kararlı direnişiyle püskürteceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğine vurgu yapan Nisebin, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Türk devletinin saldırılarına karşı harekete geçmeleri ve sürekli eylemlilik içinde olmaları çağrısı yaptı.

LİZN

Avusturya'nın Linz kentindeki Kürdistanlılar da Türk devletinin saldırılarını protesto etmek için bir araya geldi. Schiller Park'ta toplanan yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, Türk devletine karşı sloganlar atılırken Avusturya ve Avrupa kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yapıldı.

Bildiri dağıtımının da yapıldığı mitingde, Kürt halkının direnerek zafere ulaşacağı mesajı verildi.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de PYD-Berlin'in çağrısıyla Brandendurger Tor'da miting yapıldı. Mitinge Berlin NAV-DEM, Berlin DEST-DAN Kadın Meclisi, Berlin Êzidî Kadın Meclisi, Almanya Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) ve Kürdistan Dayanışma Komitesi destek verdi. Türk devletinin ve KDP ihanetinin protesto edildiği mitingde, Şengal ve Rojava ile dayanışma mesajları verildi. Koalisyon devletleri ve Almanya da saldırılara karşı tutum almaya çağrıldı.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde ise DKTM, PYD, Ronahi Kadın Meclisi, Ciwanên Azad ve demokratik kitle örgütlerinin desteklediği bir yürüyüş yapıldı.

Tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk Konsolosluğu önüne kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca sloganlar atıldı, bildiriler dağıtıldı.

Yürüyüşün ardından tren istasyonu önünde yapılan mitingde, AKP-MHP faşizmine karşı halkların ortak mücadeleyi yükseltmesi gerektiği belirtildi.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde Haupwache Meydanı'nda da protestolar vardı.

Frankfurt DTKM ve Kadın Meclislerinin Ortaklaşa düzenlediği mitingde, Türk devletinin Kürtlerin statü kazanımlarını hedeflemek ve hileli referandumun gündemini değiştirmek için saldırılara geçtiği vurgulandı.

Saldırılara karşı Kürdistanlıların her yerde sokaklarda olması gerektiği belirtilirken, ATİF adına mitingde konuşan Mustafa Genç de, "Gün, Erdoğan diktasını yenilgiye uğratma günüdür" dedi.

BONN

Almanya'nın Bonn kentinde, Türk devletinin Şengal, Qereçox ve Medya Savunma Alanları’na yaptığı hava saldırıları protesto edildi. PYD Bonn, Sarave Viyan Kadın Meclisleri ile Bonn ve Troisdorf Halk Meclisileri’nin ortak düzenlediği eylem Frankenbad’dan yürüyüşle başladı.

Bonn Halk Meclisi Eş Başkanı Ahmet Elmas, KDP ihanetine dikkati çekti ve Koalisyon güçlerine de Türk devletine tutum alma çağrısı yaptı.

Alman ve Kürt halkının ortak platformu “Bonner Solidaritet Comity”adına da konuşan temsilci, saldırıları kınadı, başta Alman yönetimi olmak üzere tüm Koalisyon devletlerin Türk devleti saldırılarına karşı tutum alması gerektiğini belirtti.

BIELEFELD

Almanya'nın Bielefeld kentindeki Jannplatz Meydanı'nda saldırılara karşı yapılan mitinge Aleviler, Türkler ve Almanlar da katıldı. Kadınların öfkesini dile getirdiği eylemde NAV-DEM, Güç Birliği, Êzidî Kadın Meclisi, Êzidî Gençlik Birliği, YXK, Şengal Diaspora Meclisi Üyeleri, MLKP üyeleri, Antifaşist gençler de hazır bulundu.

HILDESHEIM

Almanya'nın Hildesheim kentinde de NAV-DEM'in çağrısı üzerine sokaklara çıkan Kürt halkı, saldırıları kınadı. Tren garı önünde bir araya gelen Kürtler, "Katil Erdoğan", "Bijî Serok Apo" sloganları attı.

Almanların da katıldığı yürüyüşte bildiri dağıtıldı.

SİEGEN

Almanya’nın Siegen kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar da, Rojava ve Şengal'e yönelik saldırıları düzenledikleri bir mitingle kınadı.