Avrupalı aydınlardan 'Rojava’yı koruyun' kampanyası

İnsan hakları kuruluşu Medico International’in öncülüğünde Rojava’ya yönelik Türk devletinin saldırı ve tehditlerinin son bulması için bir kampanya başlatıldı. Avrupalı tanınmış aydınlar kampanyaya imza attı.

Merkezi Almanya’da bulunan insan hakları kuruluşu Medico International “Felaketi önleyin” adıyla bir kampanya başlattı. Rojava Kürdistanı ve Kuzey Suriye’ye yönelik Türk devletinin olası geniş kapsamlı bir saldırısı sonrası yaşanabilecek insani felaketlere dikkat çeken kuruluş, Avrupalı hükümetlerden buna karşı önlemlerin alınmasını istedi.

Medico International’ün girişimiyle başlatılan kampanya için bir deklarasyon yayınlandı. 2014 yılında YPG/ YPJ güçlerinin Êzidileri DAİŞ’in vahşetinden nasıl kurtardığı hatırlatılan deklarasyonda DAİŞ ile mücadelede Kürt savaşçılarının 10 bin civarında kayıp verdiği belirtildi. ABD güçlerinin bölgeden çekileceğinin açıklamasından sonra Rojava ve Kuzey Suriye’nin Türk devletin tehditleri altında olduğu belirtilerek şu çağrı yapıldı:

“Erdoğan’ın talimatıyla Suriye sınırına 80 bin civarında Türk askeri yerleştirdi. Bölge büyük bir savaş tehdidiyle karşı karşıya. Bu yüzden de Avrupa’nın bölgede siyasi ve insani bir felakete yol açacak bu savaşın yaşanmaması için harekete geçmesini talep ediyoruz. Rojava’nın işgali durumunda 2018’in Ocak ayında Kürt bölgesi Efrîn’e yönelik gerçekleşen ve uluslararası yasaları ihlal eden saldırısı gibi olacak.”

‘ROJAVALILARIN SIĞINACAĞI BİR YER YOK’

Türk devleti ile çetelerinin Efrîn’ye yönelik işgali sırasında 100 binden fazla bölge insanı mağdur olduğu hatırlatılan deklarasyonda “Rojava’ya yönelik kapsamlı bir saldırıda insanların kaçacağı bir yer yok, çünkü Rojava bölgenin en güvenli yeri” görüşü dile getirildi. Rojava ve Kuzey Suriye’de kurulan çok etnik yapılı demokratik yönetimlerin anlatıldığı deklarasyonda bütün diplomatik yolların kullanılarak olası bir felaketin önüne geçilmesi talep edildi.

Bu konuda özellikle Almanya’ya görevler düştüğü belirtilen deklarasyonda son olarak “Kürt semboller yasaklanacağına Almanya ve Avrupa’ya sığınan insanlar baskı görmeyeceklerine dair garantiler verilmeli” çağrısı yapıldı. Almanya’nın önde gelen uluslararası insan hakları kuruluşlarından Medico International’in öncülüğünde başlatılan kampanya şu isimlerin imzasıyla kamuoyuna açıklandı:

Elfriede Jelinek (Yazar, Avusturya),

Axel Honneth (Filozof / Almanya-ABD),

Milo Rau (Rejisör, tiyatro yazarı / İsviçre- Belçika)

Leyla İmret (Görevden alınan Cirze Eş Belediye Başkanı),

Gesine Schwan (Siyaset bilimci)

Nancy Fraser (Filozof / ABD)

Vivienne Westwood (Tasarımcı / İngiltere),

Sandro Mezzadra (Siyaset bilimci / İtalya),

Étienne Balibar (Filozof/ Fransa)