Avusturya, Almanya, İtalya ve Fransa'da 1 Mayıs kutlamaları

Avusturya’nın Graz, Almanya’nın Freiburg, İtalya’nın başkenti Roma ile Fransa’nın başkenti Paris, Evry ve Creil’de 1 Mayıs kutlandı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz keninde HBF meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve Avustralyalı dostları, 1 Mayıs’ı kutladı. KPÖ, kadın örgütleri, anarşistler, sistem karşıtları, LGBT ve iklim değişikliğine karşı çıkanlar, Griensplatz’a kadar taşıdıkları pankartlarla yürüdü.

“Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın halkların birliği” sloganlarının atıldığı eylem konuşmalar ardından sonra erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da 1 Mayıs vesilesiyle yürüyüş ve miting düzenlendi. Demokratik Güç Birliği’nin organize ettiği eyleme sendika, göçmen, sivil toplum örgütleri ve Kürdistanlılar katıldı.

Karlzplatz Opera binası önünde bir araya gelen, ölüm orucunda yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi Helin Bölek şahsında devrim şehitleri anısına düzenlenen saygı duruşu ardından halk yürüyüşe geçti.

Viyana Büyükşehir Belediyesi’ne kadar devam eden yürüyüş boyunca, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Grup Yorum’a özgürlük”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Yaşasın Kürdistan devrim mücadelesi”, “Politik tutsaklara özgürlük”, “Biji YPG”, “Biji YPJ”, “Bıji Rojava” sloganları atıldı.

Belediye binası önünde düzenlenen miting ardından halaylarla etkinlik sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de 1 Mayıs kutlandı. Alman sol örgüt ve sendikalarının organize ettiği eyleme Kürt kurumları da kendi pankart ve bayraklarıyla katıldı. Alte Synagoge meydanında yapılan eylemde COVID-19 salgını nedeniyle halk, maske takarak sosyal mesafe kuralına dikkat ederek katılım sağladı. Kutlamada katılımcı kurumlar tarafından birer basın metni de okundu. Kürt kurumları adına okunan metinde tüm emekçilerin bayramı kutlanarak, sömürüye ve zulme karşı tüm emekçi halkların direniş saflarında birleşmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’nın Rocca di Papa ilçesindeki Mondomigliore Mülteci Kampı’nda yaşayan Kürdistanlılar 1 Mayıs’ı kutladı.

Kampın bahçesinde bir araya gelen halk, İtalyanca, Türkçe, Farsça 1 Mayıs’ı kutlayan dövizler açtı.

PARİS/EVRY/CREIL

Fransa’nın başkenti Paris, Evry ve Creil’de de 1 Mayıs kutlandı.

Eylemlerde Kürtçe, Türkçe ve Fransızca “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atılırken, “Gerçek salgın kapitalizmdir” yazılı döcvizler taşındı.

Covid-19 pandemisinden kaynaklı yaklaşık 20 dakikalık sembolik eylemlerde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) de flamaları açıldı.
Paris Merkez’de yapılan eylem Strasbourg Saint-Denis’deki kemerde gerçekleştirildi. TJK-F ve CDK-F aktivistlerin buradaki eylemin yanı sıra, Kürt kadınları Paris’in farklı bölgelerinde dövizler açtılar.

Creil’de de TCŞ 1 Mayıs Bayramını bir eylemle kutlarken, Creil Tren Garı önüne “Kürt gençliği, dünya işçi sınıfının 1 Mayıs’ını kutluyor” yazılı pankart astı.