Barış mitingleri Efrîn'e destek mesajlarıyla son buldu

Geleneksel Paskalya Barış etkinlikleri bugün Almanya’nın 30 kentinde düzenlenen miting ve yürüyüşlerle son buldu. Mitingler de Efrîn'e destek mesajları verildi.

Paskalya Bayramı nedeniyle Almanya’da 1960’lı yıllardan bu yana geleneksel olarak sürdürülen barış ve silahlanma karşıtı yürüyüşler 30 kentte düzenlenen yürüyüş ve mitinglerin ardından son buldu. Etkinliklere toplamda on binlerce barışsever katıldı. Tüm etkinliklerde Efrîn gündemdeydi. Barış mitingi için Almanya'nın Ulm şehrinde bir araya gelen barışseverler, savaşlara son verilmesi ve silah ticaretinin yasaklanmasını istedi. Dünya'nın birçok yerinde süren savaşlara değinen konuşmacılar, özellikle Efrîn’e ağırlık verdi. Savaş ticareti, silahlanmaya tepki gösterilen konuşmalarda, Almanya ve NATO ağır bir şekilde eleştirildi.

MİTİNGE ONLARCA KURUM DESTEK VERDİ

Ulm Fridenbewegt adlı barış girişimi tarafından düzenlenen şehir merkezindeki mitinge çok sayıda Almanyalı, Türkiyeli ve Kürdistanlı kurum da destek verdi.

NÜRNBERG

Paskalya Barış yürüyüşü için Nürnberg'de saat 14.00'da bir araya gelen yüzlerce kişi 3 değişik koldan Lorenz kilisesi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe birçok farklı ulustan kişi ve örgütler katıldılar. Çok sayıda Kürdistanlının da katıldığı yürüyüşte yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn işgali kınandı. Türk devletinin işgalinden önce Efrîn'de farklı uluslar ve dinlerde yaklaşık 1 milyon civarında insanın barış içinde yaşadığına dikkat çekilen konuşmalarda, işgalin ardından 1 milyon insanın yarısından fazlasının göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Özellikle Almanya'nın son bir yıllık silah satımının 4 milyonu aştığı vurgulanan konuşmalarda, bu iki yüzlü politikanın derhal terk edilmesi gerektiği, Alman halkının bu tür savaşlara ortak olmayacağı vurgulandı. Yürüyüş boyunca Suriye savaşını ve Dünya'da birçok yerde yürütülen savaşları protesto eden bildiriler dağıtıldı. Eylemde açılan pankartlarla Türk devletinin Efrîn işgali protesto edildi.

FRANKFURT

Her yıl Almanya’nın birçok kentinde geleneksel olarak gerçekleşen Paskalya yürüyüşlerinin en kitlesel olanı Frankfurt’ta gerçekleşti. Efrîn’deki işgalinin kınandığı yürüyüşte Türk devletinin katliamlarına dikkat çekmek için dev panzer maketleri taşındı.

5 binden fazla barışseverin katıldığı yürüyüşte Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve işgaline dikkat çekildi. Türk devletinin Efrîn işgali karşısında dünyanın sessizliğine vurgu yapılmak için üç maymunları sembolize eden pankartların taşındığı yürüyüşe ilgi büyüktü.

Dört koldan Frankfurt kent merkezindeki Römer Meydanı’na yürüyen kitle, dünyadaki savaşlarda Alman yapımı silahlarının varlığını anlatmak için Efrîn’de Türk devletinin kullandığı Leopard tanklarını sembolize eden dev maketler taşındı.

“Barışı gerçekleştirin, silahlanma yerine silahları gömün” çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe Frankfurt çevresindeki kentlerden birçok barışseverin de katılması dikkat çekti.

‘EFRÎN’E ÖZGÜRLÜK’ SLOGANLARI!

Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde konuşan Alman Sendikalar Birliği (DGB) temsilcisi Philipp Jacks, yurt dışındaki Alman askerlerinin varlığına dikkat çekerek “Onlar barış için değil, sermayenin korunmasını için görev yapıyorlar” dedi.

Dünya barışının gerçekleşmesi için Almanya’daki bütün silah saniyesine yönelik yatırımların sona ermesi gerektiğini belirten Jacks “Askeri yatırımlara ara verilmesi gerekirken, bu yatırımların iki katına çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin Erdoğan iktidarıyla yürüttüğü işbirliğini sert sözlerle kınayan sendika yöneticisi Philipp Jacks “Efrîn’deki Kürt öz yönetim Alman tanklarıyla yıkıldı. Erdoğan’ın Türkiyesine hiçbir şekilde silah verilmemeli” çağrısı yaptı. Jacks konuşmasını kitle birlikte “Efrîn’e özgürlük” sloganı atarak bitirdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 73 gündür süren nöbet eylemi dün de devam etti. MLPD aktivistlerinin üstlendiği eylemde “Erdoğan’ı durdurun, Efrîn’i savunun” başlıklı bildiriler dağıtıldı.

Bilgilendirme amacıyla yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarına dikkat çekildi. Sanatçı Lukas Weissert ve grubu da dünkü eylem de yer aldı. Weissert ve grubu birçok parça seslendirdi.