Basel’de binlerden gasba karşı ‘direniş sürecek’ mesajı

AKP/MHP rejiminin haksızlık ve hukuksuzlukta sınır tanımayarak Amed, Mardin ile Van belediyelerini kayyum yoluyla gasp etmesine karşı İsviçre’de binler alanlara çıkarak “AKP/MHP faşizmine karşı Kürt halkının direnişi sürecek” mesajı verdi.

İsviçre Demokratik Güç Birliğinin (İDGB) çağrısıyla Basel kentinde düzenlenen yürüyüş ile AKP/MHP rejiminin Amed, Mardin ve Van belediyelerini gasp etmesi protesto edildi.

Dreirosenbrücke Park’ta bir araya gelen İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı binlerce kişi AKP/MHP rejimimin belediyeleri gasp edip, yüzlerce siyasetçiyi rehin tutmasını ve halka barbarca saldırmasını protesto etti.

Yürüyüş boyunca Erdoğan, AKP/MHP faşizmine karşı slogan atılırken Amed, Van ve Mardin’de belediye gaspına karşı direnen Kürt halkının direnişi selamlandı. Kısa süreli oturma eylemleriyle caddeyi trafiğe kapatan eylemciler oturma eylemi sırasında Almanca bildiriler okudu. Direniş şarkıları ve marşlarla devam eden yürüyüşün ardından Barfüsserplatz’da bir miting yaptı.

Devrim ve özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından HDP adına Demir Çelik, Demokratik Güç Birliği Adına Cem Bitnel, CDK İsviçre Eşbaşkanı Ali Şimşek, İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına Songül Arslan ile Rojava Komitesi adına birer konuşma yapıldı.

İsviçre Demokratik Güç Birliği adına yapılan konuşmalarda AKP/MHP faşizmine karşı sürdürülen bu direnişin sadece Kürt halkının direnişi olarak görülmemesi gerektiği belirtildi. Bu direnişin tüm ezilen halklar, sınıflar ve inançların direnişi olduğu da dile gelen konuşmada, “Kürdistan ve Türkiye kentlerinde yükselen faşizm karşısında bugün Kürdistan’da analar, direnişi en önde göğüsleyebiliyorsa eğer bizler de buradan göstereceğimiz direnişle o anaların direnişine bir nebze de olsa da destek olabiliriz” denildi.

BAsta Partisi adına Tanya Zürcher, Sosyalist Parti (SP) adına Beat Jans ise Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirterek uygulanan bu faşizm karşısında partileriyle beraber gerekli çalışma yürüteceklerini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlarla sona erdi.