Basel ve Ticino'da binler tek yürek oldu: Efrîn ne bi tenê ye!

Basel’de tek yürek on bin insan, Efrîn için yürürken, “Efrîn ne bi tenê ye” (Efrîn yalnız değildir) mesajı verdi. İsviçre'nin Bellizona kantonunda da kitlesel bir eylem düzenlendi.

Türk devletine karşı öfkenin sel olduğu eylemde konuşan YPJ Komutanlarından Nesrin Abdullah, “Kobanê’de DAİŞ’in, Efrîn’de DAİŞ’in sahibi Türk devletinin sonunu getireceğiz. Ahmaklar dönüp tarihimize baksalar Kürt’ün yenilmeyeceğini iyi bilirlerdi” dedi.

Türk devletinin uluslararası yasaları yok sayarak Efrîn’e yönelik 14 günden beridir devam ettirdiği işgal girişimini protesto etmek ve Efrîn direnişini selamlamak amacıyla dünyanın birçok merkezinde milyonlarca insan bugün alanlardaydı. İsviçre’de yaşayan Kürdistanlıların ve onların dostlarının eylem merkezi ise Basel oldu. Basel’de her kesim halktan bir araya gelen yaklaşık 10 bin insan, tek yürek olmuş bir şekilde Basel’de düzenledikleri yürüyüş ve mitingle Efrîn direnişine selam gönderdi. Türkiyeli, 4 parça Kürdistanlı, İsviçreli örgütler ve siyasi parti temsilcileri katılarak destek verdiği yürüyüşe, ayrıca YPJ Komutanlarından Nesrin Abdullah, Sosyalist Parti Kanton Milletvekilleri Mustafa Atıcı, Edibe Gölgeli ve İsviçreli milletvekilleri katılarak destek verdi.

Claraplatz parkta Erdoğan ve Türk devletini lanetleyen ve Efrîn direnişini selamlayan pankartlar arkasında bir araya gelen 10 insan, buradan Barfüsserplatz’a kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye” yazılı ve Türk devletinin Efrîn’de yaptığı katliamın fotoğraflarının üzerinde olduğu dövizlerin ve YPG, YPJ, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşındığı yürüyüşte, hep bir ağızdan atılan “Yaşasın Efrîn direnişi”, “Efrîn ne bi tenê ye”, “Katil Erdoğan” sloganları Basel caddelerinde yankılandı.

‘EFRÎN’DE TARİH YAZILIYOR’

Yapılan yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde ilk olarak konuşan YPJ komutanlarından Nesrin Abdullah, Efrîn’de tarihi bir direnişin ortaya koyulduğunu ifade ederek, “Kimsenin kuşkusu olmasın, Efrîn’de Kürt gençleri tarihi yazıyor. Efrîn’de özgürlük savaşı veriliyor ve kazanacağız” dedi.

Türk devletinin işgal girişimine dönük uluslararası güçlerin ve BM’nin sessizliğine sert tepki gösteren Abdulllah, “Demokrasiden, insan haklarından bahsediyorlar, ama söz konusu Kürt olunca sağır ve dilsizi oynuyorlar. Bizde soruyoruz nerede sizin demokrasiniz, nerde sizin insan haklarınız. Eğer namuslu olsalardı bugün Efrîn’de çocuklar katlediliyor bunun önüne geçerlerdi. Demokrat geçinen ülkeler iyi bilsin, biz kimsenin savaşçısı değiliz, biz insanlığın ve halkımızın özgürlük savaşçıyız. Biz savaşacağız ve kazanacağız ama siz yalancı demokrasi söylemlerinizde yok olacaksınız” dedi.

‘ARKAMIZDA HALKIMIZ VARSA HERKES BİZDEN KORKSUN’

Bugün dünyanın birçok yerinde halkların Efrîn için sokakta olduğunu hatırlatan Abdullah, “Eğer halk varsa, eğer Kürt halkının iradesi her yerde kendisini ortaya koyuyorsa herkes bizden korksun. Erdoğan bizden korksun. Bugün Efrîn’de mevzilerde özgülük için direnenler sizlerin bu görkemli duruşunu görüyor ve bundan cesaret alıyor. Bu cesaret karşısında kimse bizim önümüzde duramaz” dedi.

‘HERKES İYİ BİLSİN BİZ KOBANÊ’NİN RUHUYLA EFRÎN’DEYİZ’

“Kimse ama hiç kimse unutmasın biz Kobanê’de direnen kadınlar ve gençleriz bugün Efrîn’de direniyoruz. Eğer yüreğimiz özgürlük, direniş ve intikam diyor ve bu duygularla mevzi tutuyorsak bizi kimse yenemez” diyen Abdullah şöyle devam etti: “Bütün dünya iyi bilsin, biz Arin’in, Avesta’nın, Erdallların yoldaşlarıyız. 2 haftadır Erdoğan bütün gücüyle saldırıyor ama bir adım bile ilerlemiş değil, bugün Erdoğan’ın Efrîn’e gönderdiği çeteleri birer birer yok ediyoruz. Erdoğan bugün Efrîn’e girmenin hayalini kuruyor bizde buradan söylüyoruz be ahmak sen hiç Kobanê’den ders almadın mı?”

Efrîn’de 7’den 70’şe herkesin Efrîn için direndiğini vurgulayan Abdullah, “Kobanê’de DAİŞ’in sonunu getirdik, Efrîn’de DAİŞ’in sahiplerinin sonunu getireceğiz. Ve buradan bir kez yine diyoruz; Bütün dünya iyi bilsin, bize özgürlüğü, barışı, yaşamayı yok sayanların kendileri de bundan sonra barış içinde yaşamayacak” şeklinde konuştu.

Abdullah’ın ardından yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn’e dönük devam ettirdiği işgal girişimine sert tepki gösterilerek, Uluslararası güçlerin Türk devletine karşı harekete geçmesi talep edildi. Efrîn’e girmek isteyenlerin Efrîn’de yok olacağının altının çizildiği konuşmalarda, “Efrîn Kürt halkının onurudur, Efrîn’de gençlerimiz burada bizler direnerek kazanacağız. Kürt katliamına sessiz kalanlar unutmasın ki, biz yaşanan her sivil katliamdan bu işgale sessiz kalanları da sorumlu tutacağız” denildi.

Miting yapılan konuşmaların ardından hep bir ağızdan atılan “Yaşasın Efrîn direnişi” sloganı ile sonlandı.

BELLIZONA

Ticino KobanÊ-Efrîn Rojava Dayanışma Komitesi tarafından Bellinzona'da Efrîn'e destek yürüyüşü ve mitingi gerçekleştirildi. Dayanışma Komitesi adına konuşan Prof. Franco Cavalli, Kürt halkının yalnız bırakıldığını, AB ve İsviçre'nin katliamlara karşı sessiz kaldığına dikkat çekerek, “Bizler hep Kürt halkının yanında olacağız. Kürtler Kobani'de nasıl kazandıysa Efrîn'de de kazanacaklarına inanıyorum” dedi.

Ticino Kobanê-Efrîn Rojava Dayanışma Komitesi tarafından İsviçre'nin Ticino Kantonu'nda düzenlenen Efrîn'e destek yürüyüşü saat 15.00'da Bellinzona Postanesi önünde başladı. Ticino Parlamentosu'na kadar yürüyen Kürtler ve dostları parlamento binası önünde bir miting gerçekleştirdi. Yürüyüş de İtalyanca “Katil Erdoğan Efrîn'den elini çek” pankartı ile “ISIS Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Yaşasın YPG-YPJ” dövizleri taşındı.

Parlamento binası önünde düzenlenen mitingde Ticino Kobana-Efrîn Rojava Dayanışma Komitesi adına Prof. Franco Cavalli bir konuşma yaptı. Cavalli, “Kürt halkıyla dayanışma mitinginde olmaktan mutluyum. Bugün kritik bir gün. Sivil katliamlara yaşanıyor. AB ülkeleri bu konuya karşı sessizliklerini sürdürüyor. İsviçre hükümeti cesaret gösterip girişimde bulunmadı. İsviçre Dışişleri Bakanı bu konuyla ilgilenmiyor. Tek derdi AB'ye ekonomik konuları götürmek” dedi.

“AB'nin Efrîn'e sessiz kalmasını kınıyorum” diyen Cavalli şunları söyledi: “Herkesin bu katliamları ve savaşı görmesi lazım. Bizim kamuoyumuzda bu konuda sessiz. Televizyon ve radyolarımızda yayın yapmıyor. Bu kanalların bize ihtiyacı var. Bizimde onların bu konuda halkı aydınlatması gerekir.”

Cavalli, Kürt halkının çok zor şartlarda direnişini sürdürdüğünü belirterek, 'Türkiye Kürt halkına karşı NATO silahlarını kullanıyor. Kürtler sadece Türkiye'ye değil NATO'nun bu silahlarına da direniyor. Benim endişem yok. Kürt halkı Kobanê'de nasıl kazandıysa Efrîn'de de kazanacak. Kürt halkı buradan da zaferle çıkacak. Ben buna inanıyorum. Yaşasın Kürt halkı. Erdoğan'a ölüm” dedi.

Daha sonra şiirler ve müzik dinletisi ile devam eden mitingde “Katil Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Yaşasın YPG-YPJ” sloganları atıldı.