Basel, Freiburg, Solothurn ve Bensheim’da şehit anması

Cizre Fırtınası Hamlesi’nde şehit düşen YPG savaşçısı Berzan Hec Mehmûd, 2 Şubat 2006’da bedenini ateşe veren Viyan Soran Basel ile Solothurn'da, YPG savaşçısı Seydo Hasekê Freiburg’da ve Zilan Tolhildan ise Bensheim’da anıldı.

Cizre Fırtınası Hamlesi’nde şehit düşen YPG savaşçısı Berzan Hec Mehmûd (Dilbirin Hesekê) ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik düzenlenen uluslararası komployu protesto amacıyla 2 Şubat 2006 günü bedenini ateşe veren Viyan Soran İsveç’in Basel kentinde anıldı.

Anma CDK Basel lokalinde özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Şehitlerin özgürlük mücadelesindeki yaşamı, tanıyanlar tarafından anlatıldı.

Şehid Dilbirin Hesekê’nin halası Kajîn burada yaptığı konuşmada “Şehitlerimizin bize bıraktığı mirasa sahip çıkarak onların gittiği yolun takipçisi olacağız” diye konuştu.

Aile adına yapılan konuşma sonrası Rojava Komitesi adına konuşan Zozan Derik ise şunları belirtti: “Kürt halkına saldıranların mutlaka tarihin karşısında hesap vereceklerdir. Kürt halkının mutlak birliğinin sağlanması gerekiyor.”

Anma, konuşmalardan sonra “Şehid namirin” sloganlarıyla sona erdi.

FREIBURG

YPG savaşçısı Seydo Hesekê (Casım Ali) de Almanya’nın Freiburg kentinde anıldı.

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen anmaya Freiburg Halk Meclisi, Nuda Kadın Meclisi, Selahaddin-i Eyyubi Camisi, PYD ve Alevi Kültür Dergahı katılımcılarının da aralarında olduğu üç yüzü aşkın kişi katıldı.

Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada Freiburg Şehit Aileleri Komisyonu Salih Hezexî tarafından bir açılış konuşması yapıldı. Rojava'da devam özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren Seydo Hasekê şahsında tüm şehitleri andıklarını belirten Hezexî, bu şehitlere layık olmak için onların mirasına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşması sonrası Seydo Haseke'nin yaşamını ve mücadelesini konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Freiburg Halk Meclisi adına da Xelil Riha tarafından bir konuşma yapıldı. Kürt halkının tarihi boyunca birçok isyan hareketi başlattığını belirten Xelil Riha şöyle devam etti: "Bu gelenek üzerine önder Apo'nun öncülüğünde başlayan özgürlük mücadelesi de tarihe geçecek bir direniş sağlamıştır. Bu tarihi direnişte de binlerce genç bedel ödemiştir. Rojava'da da barbar çeteler ve Türk ordusuna karşı destansı bir savaşa girilmiştir. Bu direnişçilerden biri de Seydo yoldaşımızdır. Seydo Haseke bu süreçte çok önemli görevler üstlenmiş ve mücadelenin başarıya ulaşması için büyük bir rol oynamıştır. Bizler de onun anısı önünde saygı ile eğilerek bize miras bıraktığı mücadelesini devam ettirme sizi veriyoruz.”

Anmada konuşan Seydo Hesekê'nin dayısı Mewal Mihemed de katılımcıları selamlayarak, "Bizim topraklarımızda DAIŞ bir soykırım girişiminde bulunmuştur. Halkımız da buna karşı bir direniş sergiledi. Eğer özgürlük mücadelesi öncülüğünde başlayan bu mücadele olmasaydı, bu soykırım girişimi başarıya ulaşabilirdi. Seydo arkadaş da Haseke'de bu mücadeleye katıldı. Halkına hizmet etti ve bu uğurda şehitler kervanına katıldı. Başımız diktir. Tüm halkımızın başı sağ olsun. Sadece bizim değil tüm Kürdistan halkının şehididir" diye konuştu.

Freiburg Selahaddin-i Eyyubi Camisi imamı Seyda Mirza da katılımcıları selamlayarak Kürt halkının mücadelesinin mazlumların mücadelesi olduğunu ve bu uğurda yaşamını yitirenlerin şehitlik mertebesine ulaştığını söyledi.

Öte yandan üç gündür açlık grevinde olan Freiburg Alevi Kültür Dergahı'ndan bir grup da anmaya katıldı. Anma katılımcılara yemek ikramı ile sona erdi.

BENSHEIM

Almanya’nın Bensheim kentinde de Amed’in Kocaköy ilçesinde 11 Ocak 2019’da şehit düşen Zilan Tolhildan (Suzan Çelik) anıldı.

Bensheim DKTM’de yapılan anma saygı duruşu ile başladı.

Şehit Aile Komisyonu sözcüsü Yılmaz Şakar’ın açılış konuşmasından sonra, şehit yakını Efendi Satiç söz aldı.

Tolhildan’ın kişiliğini anlatan Satiç, “Şehitler ölümsüzdür, onların bıraktığı mirasa sahip çıkacağız” dedi.

Anma, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın açlık grevi direnişçileri için gönderdiği mesajın okunması ardından sonar erdi.

SOLOTHURN

İsviçre’nin Solothurn kentinde bugün Viyan Soran anıldı.

Tevgara Ciwanên Şoreşger tarafından CDK lokalinde düzenlenen anmada özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Viyan Soran’ın yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Şehit aileleri komisyonu adına yapılan konuşmanın ardından anma “Şehid Namırın” sloganıyla sonlandırıldı.