'Bedenler eridikçe kararlılık ve moral yükseliyor'

Öcalan’a yönelik tecridi kırma şiarıyla Strasburg’da başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi, kararlılıkla sürüyor.

AKP-MHP faşizminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridine karşı HDP Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve cezaevlerinde binlerce tutsağın dahil olduğu açlık grevlerine Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi 14 eylemci de 17 Aralık 2018’de katılmıştı.

HEDEF NET: TECRİT KIRILACAK, FAŞİZM YIKILACAK, KÜRDİSTAN ÖZGÜRLEŞECEK

30 Nisan’dan bu yana çok sayıda tutsağın ölüm orucuna dönüştürdüğü direnişin Strasburg ayağında kararlı bir duruş sergileniyor. ‘Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim’ şiarıyla sürdürülen Strasburg direnişindeki eylemcilerin sağlık durumlarındaki kötüleşmeye rağmen eylemcilerin ilk günkü hedefleri gerçekleşene kadar direnişin süreceği vurgulanmıştı.

SAĞLIK DURUMLARI ENDİŞE VERİCİ

Eylemcilerin aradan geçen 157 günde ortalama 20 ila 30 kilogram arasındaki kilo kayıplarına ek olarak, direnişçilerin özellikle sinir ve sindirim sistemlerinde ağır tahribatlar olduğu öğrenilmişti. Birçok eylemcide iç organlardaki doku kaybı nedeniyle organlarında kalıcı hasarlar olduğu bilgisi de verilmişti. Eylemcileri başından beri takip eden Dr. Fahrettin Gülşen, dünya kamuoyuna ve sağlık otoritelerine çağrı yaparak istenilmeyen sonuçlar yaşanmadan sorunun çözülmesi talebini haykırmıştı.

“BEDENLER ERİSE DE MORALLER VE KARARLILIK YÜKSELİYOR”

Strasburg Tertip Komitesi’nden bir yetkilinin verdiği bilgilere göre ise, günlerini büyük oranda yatağa bağımlı olarak geçiren eylemcilerin moralleri oldukça yüksek. Eylemcilerin ‘iradelerinin her geçen gün güçlendiğini’ vurgulayan yetkili, “Her geçen gün bedenlerinde bir erime olsa da moralleri ve eylem kararlılıkları gittikçe yükseliyor” dedi.

HALK ISRAR ETTİKÇE CPT GİBİ KURUMLAR DAHA CİDDİ YAKLAŞACAK!

Tecridin başından bu yana eylemcilerin ortaya koyduğu hedefin tecridin kesin olarak kırılması olduğunu hatırlatan Tertip Komitesi üyesi, Öcalan’a yönelik tecridin kesin olarak kırılması için halkın eylemliliklerinin önemine vurgu yaptı. İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa Konseyi (AK) gibi kurumların tecrit konusundaki tutumlarında direnişin belirleyici rolüne atıfta bulunan yetkili, “Halkın eylemliliklerinin daha fazla sürmesi ve süreklileşmesi Avrupa’daki yetkili kurumların daha ciddi bir biçimde konuyu takip etmesi açısından önemlidir. Bizim ısrarlı olmamız, onların tecridi takibini sağlayacaktır” diye konuştu.

5 AYDA ONLARCA SİYASİ PARTİ VE KURUMDAN DESTEK

Fransa’nın Strasburg şehrinde 17 Aralık 2018’de başlatılan eyleme bugüne kadar aralarında çok sayıda Avrupalı parlamenter, senatör, ulusal parlamentolarda temsil edilen partilerin liderleri, bölgesel ve yerel yöneticiler ile birçok sivil toplum kuruluşundan temsilciler de ziyaret etti. Son olarak Fransa’nın en büyük liberal-sağ partilerinden olan Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) Başkanı ve Ulusal Meclis üyesi Jean-Christophe Lagarde eylemcileri ziyaret etmiş ve hem eyleme hem de Kürt halkının mücadelesine olan desteğini sunmuştu.

Açlık grevi boyunca Avrupa Parlamentosu (AP) ve AK bünyesinde birçok oturumda tartışılan tecrit ve tecride karşı direniş, Fransa, Almanya, İsveç, Galler ve İngiltere’de de hükümetler nezdinde gündeme getirilmişti.