Antwerpen, Köln ve Bern'de açlık grevleri sürüyor

Belçika’nın Anvers kentinde Öcalan için yürütülen açlık grevine Katalan siyasetçiler destek ziyaretinde bulunurken, Almanya’nın Köln kentindeki grev beşinci gününde devam ediyor. Bern'deki açlık grevini de yeni grup devraldı.

Katalonya’da geçen yıl bağımsızlık referandumu ardından tutuklanan yetkililere ilişkin Anvers (Antwerpen) kentinde diplomatik temaslarda bulunan Katalan bir grup, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yürütülen açlık grevini de ziyaret etti.

Katalan heyet, Kürt halkının yanında olduklarını belirtirken, açlık grevi direnişini selamladı. Belçika’daki grev, dördüncü gününde devam ediyor.

Almanya’nın Köln kentindeki grev ise beşinci gününde. Her gün olduğu gibi açlık grevi çadırı 10.00’da açıldı ve bildiriler dağıtıldı. Açlık grevindeki HDP’li vekil Leyla Güven’in kızının yazdığı bir mektup da Almancaya çevrilerek megafonda okundu.

Öğleden sonra ise HDP eski milletvekili Dilek Öcalan ile Kürt sanatçılar Şemdin, Seyidxan, Deniz Deman ve Kawa grevcileri ziyaret etti.

HABEŞ: ÖCALAN’A SAYGI DUYMALILAR

Açlık grevi eylemcilerinden Efrînli Walid Habeş, 1983’ten beri “arkadaşların yanında” olduğunu söyleyerek, onlarca yıl önce PKK’yi tanıdığına dikkat çekti. Habeş, omuzundaki davulu ile Almanya’daki Kürtler arasında tanınıyor.

1983'te Mazlum Doğan üzerine bir yazı okuduğunu, o yazıdan etkilenerek PKK ile tanıştığını söyleyen Habeş, "1983'ten bu yana arkadaşların yanındayım" diyor.

Aynı zamanda mobilya ustası olan Habeş, 5 yıl önce Avrupa'ya geldiğini, tüm eylemlere gitmeye çalıştığını ve CPT'nin önünde 50 gün çadırda kaldığını anlatıyor.

6 çocuk babası Habeş, "Eşim de çocuklarım da mücadeleyi tanıyor. Bir oğlumun adı Öcalan. Çocuklar zaten mücadele içinde büyüdü" diye ekliyor.

1983'te kurulan Koma Agirî'nin kurucularından biri olan Walîd Habeş, "Halep yıkılana kadar kültür çalışmalarımızı yürüttük. Önce darbukacıydım, sonra folklor grubunda yer aldım. Daha sonra da grubun davulcusu oldum" diyerek yaşamından bir özet sunuyor.

Walîd Habeş, Öcalan'dan haber alamadıklarını hatırlatırken, HDP’li vekil Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi ile dayanışmak için eylemde olduklarını belirtiyor.

Avrupa kamuoyuna seslenen Habeş, "Başkan'dan haber alamıyoruz. Bize soruyorlar: 'Neden Öcalan' diye. Başkan halkını bir devlet gibi örgütledi. Bu halk artık kendisi için yaşıyor. Sömürgecilerine hizmet etmiyor. Halkı böyle ayağa kaldıran Başkan'dır. Ona Mandela gibi saygı duymalılar. Biz de alem gibi yaşamak istiyoruz. Kuveyt 700 bin nüfusuyla bir devlet. Biz ise kimliksiziz. Başkan bizi ayağa kaldırdı. Ona da terörist diyorlar. Şehidlerimiz, Başkanımız ve Leyla Güven için eylemde olacağız" şeklinde konuşuyor.

BERN’DEKİ AÇLIK GREVİNİ YENİ GRUP DEVRALDI

İsviçre’nin başkenti Bern’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmek için başlatılan açlık grevi eylemini yeni grup devraldı.

Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde devam eden açlık grevi, Kürdistanlılarla dostları tarafından aralıksız ziyaret edilirken bugün açlık grevini Lozan ve St. Gallen’den gelen eylemciler devraldı.

Açlık grevi eylemi 22 Aralık’ta Basel kentinde yapılacak olan merkezi yürüyüş ve miting ile sonlandırılacak.