Belçika'daki Kürtler seçimlerde 'faşist sızmaya' karşı uyardı

Batılı ülkelerde uzun yıllardır, Türk ırkçıları özellikle sol partiler içerisinde örgütleniyorlar. Belçika’da yerel seçimlere gidilirken, Kürt Enstitüsü, “faşist Türk sızmasına” karşı partileri uyardı.

Brüksel Kürt Enstitüsü, 14 Ekim Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesi siyasi partilere yönelik önemli bir uyarıda bulundu.

SİYASİ PARTİLER DUYARLI OLMALI

“Kürt dostlarının alarm veren şu çığlığını ve çağrısını destekliyoruz” diyen Enstitü şunları ekledi: “Siyasi partiler dikkatli olmalı, bu sızma olayını boşa çıkaran bir politika uygulamalı. Irkçı ve faşist fikirlerin hoş karşılanmadığını gösteren açık bir mesaj verilmeli.”

Açıklamaya göre, Belçikalı siyasetçiler Bozkurt, Diyanet, Milli Görüş, Türk Federasyonu ve aşırı milliyetçiler gibi çevrelerin partilere sızma riskine karşı duyarlı olmalılar.

Bu kişiliklerin demokrasiye hiçbir şekilde önem vermediğini ifade eden Brüksel Kürt Enstitüsü, aksine fanatik bir şekilde ırkçı-faşist bir ideolojiye inandıklarını kaydetti.

ŞİZOFRENİK DAVRANIŞLAR

Sözkonusu ideolojinin, çoğulculuk ve açılım yerine otoriterlik ve katı muhafazakarlığa dayandığını kaydeden Enstitü, “Çağrının hedefindeki kişiler Türk kimliğini talep ediyor ve tek taraflı olarak kendi görüşlerini başkalarına dayatıyor. Muhafazakar, İslamcı ve militarist merkezleri kutsanmasını yayıyorlar. Farklı düşünenler, başa yaşam biçimleri olanlar reddediliyor, marjinalleştiriliyor” dedi.

“Bu Türk siyasetçilerin şizofrenik davranışlarına ilişkin bir çok haber medyada da yer aldı” diye hatırlatan Enstitü, AKP ve MHP yandaşlarına işaret etti.

DEMOKRATİK DEĞERLERE AYKIRI

Açıklamada, “İlerici partileri işgal eden, ama gerçekte aşırı milliyetçi ve ırkçı vizyona sahip siyasetçiler Belçika’nın demokratik değerlerine inanmıyor” denildi.

Bu tür ideolojilerin yıllardır siyasete sızması ve bu kişilerin siyasete etki etmesinin ciddi endişelere neden olduğunu belirten Enstitü, “Onların vizyonu, diyaloga, açılıma, ötekilerin tanınmasına, çoğulculuğa ve demokratik katılıma karşıdır” diye vurguladı.

GELENEKSEL PARTİLER ENGELLEMİYOR

Belçika’da geleneksel partileri bu olguyu engellemek için siyaset geliştirmediği eleştirisinde bulunan Enstitü, “Siyasetçilerimiz AKP ve MHP gibi partilerin ürettiği ırkçı Türk ajandası ve ideolojisinden genellikle habersizler” diye belirtti.

Bununla birlikte oluşan durumun “cehalet” mi, “oportünizm mi” yoksa “oy devşirmek” amaçlı mı olduğunu soran Enstitü, sonuç itibariyle mevcut siyasi parti politikalarının ırkçı ve faşist fikirlerin gelişmesine yol açtığı tepkisinde bulundu.

Açıklamada, “Belçika siyasetinin güvenirliği zarar görmek üzere” diyerek, siyasi partileri duyarlı olmaya, ırkçı-faşist sızmayı engellemeye ve bu konuda açık mesaj vermeye çağırdı.