Berlin belediye başkanı da Erdoğan’ı boykota katıldı

Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Cuma akşamı Erdoğan için vereceğe yemeğe davet edilenlerden peş peşe boykot kararı geliyor. Son olarak Berlin Belediye Başkanı Michael Müller de yemeğe katılmayacağını açıkladı.

Alman devletiyle ilişkilerini yeniden güçlendiren Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllar sonra Almanya’ya ilk resmi ziyaretine yarın gerçekleştiriyor. Alman muhalefeti ve kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen Merkel hükümeti Erdoğan'ı en üst düzeyde karşılayacak. 

Almanya’da 3 gün kalması beklenen Erdoğan daha gelmeden planını değiştirdi. Daha önce Perşembe akşamı başkent Berlin’de olacağı açıklanan Erdoğan’ın yarın öğlen saatlerinde Almanya’ya ulaşacağı öğrenildi. Öğlen saatlerinde Berlin’deki Tegel havalimanına inecek olan Erdoğan, daha sonra Adlon otelde yandaşlarıyla bir araya gelecek.

Merkel hükümetinin Berlin’de ve Köln’de büyük salonda yandaşlarına hitap etmesine yeşil ışık yakmadığı için Erdoğan’ın AKP’nin Almanya’daki uzantıları olan kuruluşların yüze yakın temsilcisiyle toplantı yaparak “mini bir miting” yapacağı belirtiliyor.

ERDOĞAN’I BOYKOT GENİŞLİYOR

Bu arada Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in Cuma akşamı Bellevue sarayında Erdoğan için vereceği yemeğe davet edenlerin başlattığı boykot genişliyor. Geçtiğimiz günlerde Hür Demokratlar Birliği (FDP) üyesi parlamenter Bijan Djir-Sarai ve Sol Partili vekil Sevim Dağdelen’in yaptığı açıklamalarla başlayan boykota her geçen gün yeni isimler katılıyor.

Son olarak yemeğe davet edilenlerin isimlerin başında gelen Berlin Belediye Başkanı Michael Müller’in de boykot kararı alarak yemeğe katılmayacağı öğrenildi. Müller, sosyal demokrat politikacı olan Berlin Eyaleti’nin SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyon hükümetinin başında bulunuyor.

Erdoğan’ı boykot kararı birbirinden uzak olan Alman muhalefetini birleştirmiş durumda. Peş peşe açıklamalar yapan FDP lideri Christian Lindner, Yeşiller eş başkanları Annena Baerbock ve Robert Habeck, AfD meclis grup başkanları Alexander Gauland ve Alice Weidel Erdoğan ile aynı ortamda bulunmayacaklarını bildirmişlerdi.

Önceki günü Başbakan Merkel’in de söz konusu yemeğe katılmayacağı bilgisi Alman medyasında yer almıştı. Davete katılacağını açıkça bildiren tek isim ise şimdiye kadar Yeşiller Partisi’nin eski liderlerinden Cem Özdemir oldu.

Erdoğan’ın Cuma akşamı Cumhurbaşkanlığı sarayında ağırlandığı saatlerde “Erdogan Not Welcome” (Hoş gelmedin Erdoğan) platformunun öncülünde Berlin kent merkezindeki “Potsdamer Platz” meydanında kitlesel Erdoğan protestosu gerçekleşecek. Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmenlerin yanı sıra birçok halktan organizasyonlar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşların destek verdiği yürüyüş saat 16.00’da başlatacak.