‘Berlin’de 15 Mart’ta başlayacak eyleme güçlü katılalım’

Avrupa Tecride Karşı Yaşam Platformu, Almanya’nın başkenti Berlin’de 15 Mart günü başlayacak ve 24 saat sürecek eyleme katılım çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Tecride Karşı Yaşam Platformu, 7 DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine dikkat çekerek, “  Başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevi yapanların sağlık durumları hızla kötüleşmektedir. Yaşanabilecek can kayıplarından büyük endişe duyuyoruz” dedi.

Güven’in mutlak bir tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile düzenli görüşebilmesi talebiyle açlık grevi başlattığı da dile gelen açıklamada şunlar vurgulandı: “Aslında Güven’in uğruna 125 gündür açlık grevi yaptığı talep, Türkiye’de yasaların her tutukluya tanıdığı bir haktır. Ancak ne yazık ki Türkiye’de son yıllarda hukuk devleti olmaktan çıkmış, tüm yönetim kademelerinde tam keyfilik hâkim olmuştur.

Hukuksuzluğun sonuçlarının en ağır şekilde yaşandığı yerlerin başında cezaevleri gelmektedir. Bu yüzden Leyla Güven’in hiçbir hukuka dayanmayan tecrit uygulamasının son bulması için başlattığı açlık grevi eylemi, Türkiye’de sürmekte olan tüm hukuksuzluklara karşı da bir direniştir.

Tayyip Erdoğan’ın otoriter başkanlık sisteminde, Türkiye’de her zaman zayıf olan yargı bağımsızlığı tamamen ortadan kaldırılmış, parlamentoyu işlevsizleştirilmiş, basın susturulmuş, iktidara destek vermeyen tüm kesimler “vatan haini” olarak yaftalanmıştır.

Leyla Güven, tecridin son bulmasının Türkiye’de barışın ve demokrasinin kapısını da aralayacağına inandığı için yaşamını riske atarak bu zorlu eylemi sürdürmektedir. Barış ve demokrasiye inanan herkes Leyla Güven’in çağrısına kulak vermelidir. Barış ve özgürlük, tüm Türkiye halklarının en acil ihtiyacıdır. Tecrit, Kürt sorununun çözümünü çıkmaza sokmakta ve şiddeti körüklemektedir.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, Türkiye ile çok sıkı ekonomik ve siyasi ilişkileri olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, Türkiye’de olup bitenlere karşı sorumlu bir tavır üstlenmelidir. Kürt sorununun adil, demokratik ve barışçıl çözümü, sadece Türkiye için değil, tüm Ortadoğu ve Avrupa için de hayati önemdedir.

Avrupa’nın demokratik güçlerini Leyla Güven’i desteklemeye ve böylece Türkiye’deki barış ve demokrasi mücadelesini güçlendirmeye çağırıyoruz.

Cuma günü 15 Mart 2019, saat 10:00'da başlayacak bir günlük 24 saatlik eyleme tüm demokrat, akademisyen ve yurtseverleri bu eylem etrafında kenetlemeye çağırıyoruz.”