Berlin’de HDP’nin hedefi: İki kat daha fazla oy

Almanya’da 140 bin seçmenle önemli seçim bölgelerinden birisi olan Berlin’de HDP 24 Haziran için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Son seçimde Berlin’de 13 bin oy alan HDP’nin hedefi iki kat daha fazla oy almak.

Almanya’nın başkenti Berlin’de HDP için kurulan seçim komisyonları bir yandan çalışmalarını yürütürken, diğer yandan da halkla buluşmalar da devam ediyor. HDP Van eski milletvekili Kemal Aktaş’ın konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi.

NAV-DEM Berlin Eş Başkanı Melek Yolan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde kısa bir konuşma yapan TJK-E aktivisti Nupel Munzur da 24 Haziran’daki seçimlerin önemine dikkat çekti. 24 Haziran’ın demokrasi ve faşizm arasında çok önemli bir yol ayrımı olduğunu belirterek, bu dönemde herkese görevler düştüğünü söyledi.

Berlin’de 140 bin seçmenin bulunduğuna dikkat çeken Munzur “Daha önceki seçimde HDP 13 bin oy almaktı, şimdiki hedefimiz ise en az 20 bin oy almaktır. Yani iki kat daha fazla oy almamız gerekiyor, bu da hepimizin iki kat daha fazla çalışması anlamına geliyor” diye konuştu. Daha sonra söz alan Kürt siyasetçi Kemal Aktaş ise yurt dışında yaşayan seçmenlere düşen görevlere dikkat çekti.

‘HERKES SEÇİM KÜTÜĞÜNE MUHAKKAK BAKMALI’

24 Haziran seçimlerinin baskın bir seçim olduğuna belirten Aktaş, bölgede bir krizin yaşandığına belirtti. Efrîn işgalinin Türk devletin başına bela olduğunu belirten Aktaş, Türk devletinin seçimler sonrası yeni savaş planları yaptığına da vurgu yaptı. Kürtlerin nerede bir kazanımı varsa hedef alındığını söyleyen Aktaş devamla şöyle konuştu:

“Seçimden sonra da bu kaos devam edecektir. Biz hemen bir günde demokrasiyi ve özgürlükleri Türkiye’ye getiremeyeceğiz, sancılı olacak, çatışmalar devam edecek. Hiçbir diktatör seçimle kolay kolay iktidarını terk etmez. Şimdi Erdoğan’ın bütün hazırlıkları iktidarını korumaya yöneliktir. Ancak bu kadar savaş, işsizlik, ekonomik çöküntü, dünyada izolasyonu yaşaması iktidarını rahatça sürdürmesini engelleyecektir.”

24 Haziran’da mutlaka herkesin oy kullanması gerektiğini belirten Aktaş “Yurt dışındaki seçmenlere yönelik çeşitli oyunları daha önce gördük. Örneğin burada yaşayan birinin oyu bir bakıyorsunuz Avusturya’da çıkıyor. Bunun önüne geçmek için bir ailenin tüm fertleri muhakkak sandık başına gitmelidir” çağışını yaptı.

Herkesin YSK’nın internet sitesindeki Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne bakarak seçim bölgesine bakması gerektiğini belirten Kürt siyasetçi Kemal Aktaş bu konuda ise şu hususlara dikkat çekti: “Bu süreçte herkesin önce ailesinden başlayarak, arkadaşının, komşusunun veya tanıdığının bilgilere bakarak birbirine yardımcı olması gerekiyor. Şayet Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nde yoksanız gidip derhal konsolosluğa başvurmanız gerekiyor. Özellikle gençlerin duyarlılığı önemli.”

24 Haziran’da partilerin bir araya gelerek oluşturduğu blokların seçim pusulasında olmadığına dikkat çeken Aktaş “CHP, İyi Parti ve SP’nin oluşturduğu ayrı ittifaka bakmayan HDP’nin karşısında sadece bir blok var, o da sağ bloktur. Bu bloğun da AKP-MHP bloğundan bir farkı yok. 1990’lı yıllarda Meral Akşener’in içişleri bakanlığı sırasında işlenen suçlar, cinayetler ve katliamları unutmuş değiliz” diye konuştu.

Bu arada Berlin’in bütün ilçelerinde kurulan seçim komisyonları da çalışmalarına start verdi. Kürdistanlı ve Türkiyeli seçmenin yoğun yaşadığı ilçelerden Wedding’de komisyon ilk toplantısını yaptı. Schöneberg ilçesinde ise komisyon üyeleri esnafı gezdi. Ziyaretlerde HDP’nin barış, demokrasi ve özgürlük için yürüttüğü projelerine dikkat çekilerek, HDP için verilecek her oyun önemli olduğu belirtildi.